Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Ιαν-2018 10:22

  Αναδρομικά σε 50.000 δικαιούχους συντάξεων χηρείας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Αναδρομικά σε 50.000 δικαιούχους συντάξεων χηρείας

  Αναδρομικά από τις εισφορές ασθένειας έρχονται με καθυστέρηση δύο και πλέον μηνών για περίπου 50,000 δικαιούχους συντάξεων χηρείας.

  Όπως τονίζει σε δημοσίευμά του η εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", τα ποσά που θα λάβουν αφορούν στο διάστημα που χρεώνονταν οι σύζυγοί τους όταν ήταν εν ζωή την εισφορά ασθένειας, 4%-6% στο μικτό ποσό σύνταξης ενώ θα έπρεπε να επιβάλλεται στο καταβαλλόμενο, μετά από την αφαίρεση των μνημονιακών περικοπών που είχαν από τους νόμους 4024, 4052, 4093.

  Όσες πήραν σύνταξη χηρείας από 1/1/2012 μέχρι και 30/06/2016, δηλαδή όσες γυναίκες ή και άνδρες που έχασαν τους/τις συζύγους τους μέσα σε αυτό το διάστημα των 54 μηνών, δικαιούνται και θα έχουν επιστροφή από τις εισφορές ασθένειες που χρεώνονταν αδικαιολόγητα στις συντάξεις των συζύγων τους.

  Η επιστροφή αυτών των κρατήσεων φθάνει και στα 1000 ευρώ, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις θα είναι περίπου 200-250 ευρώ κατά μέσο όρο.

  Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, τα ποσά αυτά θα έπρεπε να πιστωθούν στις συντάξεις χηρείας όταν έγινε η πληρωμή των αναδρομικών από τις εισφορές ασθένειας στους υπόλοιπους και περισσότερους συνταξιούχους, δηλαδή στις 19-21 Νοεμβρίου 2017. Επειδή όμως ο ΕΦΚΑ δεν είχε ετοιμάσει το αρχείο με όλες τις επιστροφές των αναδρομικών, οι συντάξεις χηρείας έμειναν χωρίς αναδρομικά.

  Το μόνο ποσό που πήραν ωστόσο ήταν αυτό που αντιστοιχούσε στη σύνταξη χηρείας εφόσον υπερέβαινε τα 1000 ευρώ. όμως για τη σύνταξη του θανόντος δεν πήραν επιστροφή από τις εισφορές ασθένειας και αυτό θα γίνει τώρα, είτε από τον τρέχοντα μήνα είτε, το πιθανότερο, από τον επόμενο, αναφέρει ο "Ελεύθερος Τύπος".

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων