Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 14-Ιαν-2018 20:00

  Μνήμες του 2014 σκιάζουν το story της εξόδου στις αγορές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

  Του Γ. Αγγέλη

  "Μας χωρίζουν λιγότερο από δύο εβδομάδες", σύμφωνα με την εκτίμηση στελεχών του ΥΠΟΙΚ από την πρώτη έκδοση ομολόγου επταετούς διάρκειας μέσα στο 2018.

  Το κλίμα που κυριάρχησε στη συνάντηση του EWG την περασμένη Πέμπτη φαίνεται να λειτουργεί ενθαρρυντικά για τη συγκεκριμένη κίνηση του ΟΔΔΗΧ, ο οποίος σε συμφωνία με το ΥΠΟΙΚ και τον ESM έχει ήδη δρομολογήσει τις σχετικές διαδικασίες.

  Οι εκτιμήσεις φαίνεται να είναι "ενθαρρυντικές" και από την πλευρά των primary dealers όσον αφορά το επιτοκιακό κόστος της έκδοσης. Από το επιτελείο του ΥΠΟΙΚ σημειώνεται ότι δεν θα επιχειρηθεί να συγκεντρωθούν πολλά κεφάλαια, "που έτσι κι αλλιώς δεν χρειαζόμαστε", σύμφωνα με αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου, καθώς οι ανάγκες του Δημοσίου υπερκαλύπτονται από τη δόση που συνδέεται με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

  Παρ' όλα αυτά, υπάρχει μια χαμηλών τόνων συγκρατημένη αλλά διάχυτη ανησυχία, που συνδέεται κατά βάση με το ενδεχόμενο αναπάντεχων εξελίξεων στις ευρωπαϊκές αγορές.

  Η εμπειρία του 2014, άλλωστε, παραμένει αρκετά "ζωντανή" στην εμπειρία του ΟΔΔΗΧ. Ήταν η δεύτερη "έξοδος" που είχε αποφασισθεί να γίνει με ένα τριετές ομόλογο, λίγο μετά τις Ευρωεκλογές, όταν η κατάρρευση της Banco Espirito Santo άναψε "κόκκινο" στις αγορές προκαλώντας μια απότομη επιδείνωση στο περιβάλλον που απευθυνόταν η έκδοση. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να διασωθεί την τελευταία στιγμή η έκδοση, παρά την απόσυρση βασικών θεσμικών επενδυτών στους οποίους αρχικά είχε στηριχθεί ο προγραμματισμός της και η επιτυχία της.

  Το δύσκολο περιβάλλον

  Στην τρέχουσα συγκυρία η ανησυχία τροφοδοτείται από διαφορετικές πηγές. Η μία εξ αυτών προέρχεται από το ευρωπαϊκό πολιτικό περιβάλλον και ειδικά από το θέμα των ιταλικών εκλογών και της προοπτικής να προκύψει ένα αποτέλεσμα που κινείται αντίθετα στο "σχέδιο Ευρώπη".

  Ήδη οι πρώτες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν στοιχεία που μπορεί να ερμηνευθούν από τις αγορές ως στοιχεία αποσταθεροποίησης. Στο περιβάλλον αυτό τόσο οι αποδόσεις όσο και τα spreads των ιταλικών ομολόγων έχουν αρχίσει να "τσιμπάνε" με αποτέλεσμα να ξεπεράσουν ακόμα και τα πορτογαλικά ομόλογα.

  Η ανησυχία στην Αθήνα έχει να κάνει με το κατά πόσο οι αγορές θα διαχύσουν την πίεση αυτή και στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων εν όψει της επικείμενης έκδοσης. Βέβαια, τα σημεία από την τελευταία έκδοση εντόκων γραμματίων κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση, καθώς για πρώτη φορά τα επιτόκια έκδοσης έπεσαν κάτω από το 1% (στο 0,99%) για πρώτη φορά μετά το 2009.

  Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι πραγματικές ενδείξεις θα αρχίσουν να αποτυπώνονται στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα όταν θα πυκνώσουν οι δημοσκοπήσεις στη γειτονική χώρα...

  ΕΚΤ και Fed

  Σημαντική αναμένεται να είναι η επίδραση και από τις αλλαγές στις αποφάσεις και τη ρητορική των κεντρικών τραπεζών. Στα τελευταία πρακτικά της ΕΚΤ σημειώνεται για πρώτη φορά ότι από το νέο έτος θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στη ρητορική και το "forward guidance" που θα χρησιμοποιήσει από τούδε και στο εξής ο κ. Ντράγκι. Οι "αλλαγές" αυτές σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν παρά να αφορούν το αν και πότε της "σύσφιξης" της μέχρι σήμερα χαλαρής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Η προεξόφληση των εκτιμήσεων αυτών, άλλωστε, έχει προκαλέσει ανατίμηση του ευρώ. Κάτι τέτοιο είναι μάλλον δεδομένο ότι θα προκαλέσει είτε άμεσα είτε έμμεσα μια πίεση στις αποδόσεις τίτλων των οποίων η φερεγγυότητα έχει τη λιγότερη στήριξη...

  Συνολικότερα, όμως, το περιβάλλον φαίνεται να γίνεται δυσχερέστερο για τους εγγυητικά πιο αδύναμους τίτλους και για έναν διαφορετικό λόγο, που έχει να κάνει με τις αποφάσεις της Fed. Τον τελευταίο καιρό έχουν αρχίσει να πληθαίνουν οι δημοσιεύσεις αναλύσεων που εκτιμούν ως βέβαιη την ενίσχυση της τάσης αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων, μετά την έγκριση της φορολογικής μεταρρύθμισης Τραμπ, η οποία αναμένεται ότι θα ενισχύσει τη ροή επιστροφής κεφαλαίων στις αμερικανικές χρηματαγορές. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι βέβαιο ότι προοπτικά θα επιδεινώνεται η θέση των τίτλων του ευρωπαϊκού νότου, πολύ δε περισσότερο των τίτλων που δεν καλύπτονται από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και το QE της ΕΚΤ...

  Η επόμενη έκδοση

  Μέσα στο περιβάλλον αυτό πρόκειται να δρομολογηθεί η νέα αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού χρέους από την S&P την επόμενη Παρασκευή, ημέρα που πολύ πιθανό να συγκληθεί μέσω τηλεδιάσκεψης εκ νέου το EWG για να εγκρίνει το σχέδιο της "Έκθεσης Συμμόρφωσης" για τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώνονται όμως προς το παρόν από στελέχη της S&P, θα υπάρξει αναβάθμιση του ελληνικού χρέους, αλλά μόνο κατά μία βαθμίδα, γεγονός που αποτυπώνει τις επιφυλάξεις που διατηρούν οι οίκοι αξιολόγησης όσον αφορά τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Τραπεζικοί κύκλοι, πάντως, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες, η οποία βέβαια και πάλι παραμένει κάτω από τη "γραμμή" που διαχωρίζει τα investment grade από τα non investment grade ομόλογα...

  Συντηρητική στάση, εξάλλου, διατηρεί και η ΕΚΤ, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του "Κεφαλαίου" και του Capital.gr, δεν φαίνεται έτοιμη να εγκρίνει το αίτημα επιλεξιμότητας που είχε καταθέσει ελληνική συστημική τράπεζα για ένα covered bond, ο φάκελος του οποίου είχε συνταχθεί έτσι ώστε να ικανοποιεί τις σχετικές προϋποθέσεις για ένταξή του στο QE.

  Αρμόδιος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ, πάντως, επιβεβαίωσε σε σχετικό ερώτημα του "Κ" ότι η επικείμενη έκδοση εκτός απροόπτου θα ακολουθήσει την απόφαση του Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο να προηγηθεί αυτής.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων