Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Ιαν-2018 12:01

  ΙΟΒΕ: Βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  ΙΟΒΕ: Βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα

  Βελτίωση αρχίζει να εμφανίζει ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα χάρη στη βιομηχανία αλλά και την ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, ωστόσο εξακολουθεί να απέχει πολύ από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. 

  Σύμφωνα με την έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ,  ο δείκτης τον Δεκέμβριο κινήθηκε σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον Νοέμβριο, αγγίζοντας τις 101 μονάδες (από τις 98,4). Ο δείκτης ενισχύεται μετά από δύο μήνες υποχώρησης και επιτυγχάνει την υψηλότερη επίδοση από τον Νοέμβριο του 2014.

  Συνολικά άλλωστε, ο δείκτης κινήθηκε το 2017 σε επίπεδο υψηλότερο από το 2016 (96,2 μονάδες έναντι 91,8 μονάδων), εξέλιξη που είναι συνεπής και με τον θετικό ρυθμό ανάπτυξης στο έτος. Στους επιμέρους τομείς της οικονομίας, η σταθερότητα του δείκτη σε Κατασκευές και Υπηρεσίες και η πτώση του στο Λιανικό Εμπόριο, αντισταθμίζεται από την άνοδο στη Βιομηχανία και την καταναλωτική εμπιστοσύνη.

  Κατά το ΙΟΒΕ, η βελτίωση των προσδοκιών τον Δεκέμβριο αντανακλά τη σχετική άμβλυνση της αβεβαιότητας για την πορεία της οικονομίας και την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος, χωρίς τις παρατεταμένες διαδικασίες προηγούμενων αξιολογήσεων.

  Η βελτίωση των προσδοκιών στη βιομηχανία σχετίζεται με ενίσχυση των εξαγωγικών επιδόσεων, ενώ άνοδος της καταναλωτικής εμπιστοσύνης αντανακλά μικρότερη απαισιοδοξία για την πορεία της ανεργίας και την επίδρασή της στα νοικοκυριά. Η άνοδος του ελληνικού δείκτη εντάσσεται σε μια ισχυρή τάση συνολικής βελτίωσης κλίματος των προσδοκιών στο ευρωπαϊκό περιβάλλον. όπου τόσο τα νοικοκυριά, όσο και οι επιχειρήσεις παρουσιάζουν ενισχυμένη αισιοδοξία, παράλληλα με την εμπέδωση ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης στις αντίστοιχες χώρες.

  Ενίσχυση καταναλωτικής εμπιστοσύνης με λιγότερο δυσοίωνες προβλέψεις

  Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε υψηλότερο επίπεδο τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στις -50,3 (από -53,8) μονάδες, που είναι η υψηλότερη τιμή του από τον Ιούνιο του 2015. Η βελτίωση των προσδοκιών, μετά από ένα τρίμηνο σταθερότητας, θεωρείται ότι οφείλεται κυρίως στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του τρέχοντος χρηματοδοτικού προγράμματος, χωρίς τις παρατεταμένες διαδικασίες των προηγούμενων αξιολογήσεων, αλλά και δίχως εφαρμογή νέων δημοσιονομικών μέτρων, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. 

  Η άνοδος του δείκτη αντανακλά και τη νέα, σημαντική βελτίωση της πρόβλεψης για την ανεργία, που αποτυπώνεται και στα σχετικά, επίσημα στοιχεία τουλάχιστον μέχρι το τρίτο τρίμηνο, εξασθενώντας την απαισιοδοξία των νοικοκυριών και για την οικονομική τους κατάσταση. Πάρα την άνοδο του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, η Ελλάδα παραμένει η χώρα με τη χαμηλότερη τιμή του μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ακολουθούν η Βουλγαρία (-23,6 από -22,4), η Κροατία (-13,8 από -16,4), η Ρουμανία (-25,1 από -22,2) και η Ουγγαρία (-7,7 από -12,9).

  Ο μέσος δείκτης σε επίπεδο ΕΕ διαμορφώθηκε στις -0,6 (από -0,7) μονάδες και στην Ευρωζώνη στις +0,5 (από +0,0) μονάδες. Ανοδική τάση τον Δεκέμβριο σημειώνεται σε 12 χώρες, όπως και τον Νοέμβριο, ενώ θετικό πρόσημο διατηρούν 13 χώρες: οι σκανδιναβικές (Δανία, Σουηδία, Φινλανδία), το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, η Τσεχία, η Γερμανία, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Ιρλανδία.

  Οικονομικό κλίμα σε ευρωζώνη και ΕΕ 

  Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, τον Δεκέμβριο, ο δείκτης οικονομικού κλίματος κινείται εκ νέου ανοδικά στην Ευρωζώνη, αυξανόμενος κατά 1,4 μονάδες (στις 116 μον.) - στην καλύτερη επίδοσή του από τον Οκτώβριο του 2000 - αλλά και στην ΕΕ, κατά 1,6 μονάδες (στις 115,9) - στην καλύτερη επίδοση από τον Αύγουστο του 2000.

  Συγκεκριμένα, στην Ευρωζώνη, η βελτίωση των προσδοκιών στις Κατασκευές (+1,2) συνοδεύεται από έντονη άνοδο του δείκτη στο Λιανικό εμπόριο (+1,9) και τις Υπηρεσίες (+2), ενώ υψηλότερα κινείται ο δείκτης και στη Βιομηχανία (+1) και ελαφρώς στην καταναλωτική εμπιστοσύνη (+0,5). Σε επίπεδο των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, ο δείκτης βελτιώνεται στην Γαλλία (+2,3), την Ολλανδία (+0,7) και την Γερμανία (+1,6), παραμένει αμετάβλητος στην Ιταλία (+0,0) και επιδεινώνεται στην Ισπανία (-0,8).

  Σε επίπεδο ΕΕ, καταγράφεται αισθητή άνοδος στον δείκτη κλίματος στο Ηνωμένο Βασίλειο (+3,6), ενώ και στην Πολωνία σημειώνεται ανάκαμψη (+1,2). Σε τομεακό επίπεδο, οι προσδοκίες ακολουθούν την τάση της Ευρωζώνης, με εξαίρεση το Λιανικό εμπόριο και την καταναλωτική εμπιστοσύνη, όπου και καταγράφεται σχετική σταθερότητα. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων