Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Ιαν-2018 13:16

  Ο ισχυρός πονοκέφαλος για τον Ντράγκι και το μέλλον του QE

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ο ισχυρός πονοκέφαλος για τον Ντράγκι και το μέλλον του QE

  Του Γ. Αγγέλη

  Η ένταση και ο προβληματισμός για την παρατεταμένη δυσκολία της ΕΚΤ να φτάσει τον δομικό για την πολιτική της στόχο πληθωρισμού στο 2%, μπαίνοντας το 2018 έχει βάλει "φωτιά" στους κύκλους (ευρωπαϊκά Think Tank) που περιβάλλουν και επηρεάζουν την διαμόρφωση της πολιτικής της.

  Ισχυρές στις Βρυξέλλες αλλά και στην Φρανκφούρτη ομάδες οικονομολόγων (μεταξύ των οποίων και πρώην διοικητικά στελέχη κεντρικών τραπεζών) πιέζουν ασφυκτικά το ΔΣ της ΕΚΤ, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να επιμένει σε ένα στόχο που δεν ανταποκρίνεται πλέον στον τρόπο λειτουργίας της οικονομίας.

  Η παγκοσμιοποίηση της κίνησης κεφαλαίων και η τεχνολογία, αντιμετωπίζονται από τους κύκλους αυτούς, σαν δομικά στοιχεία που έχουν αλλάξει τους όρους διαμόρφωσης των τιμών και έχουν ανατρέψει πλέον τις βάσεις πάνω στις οποίες χτίζονται τα "όρια" μέσα στα οποία θα πρέπει να διαμορφώνεται η πολιτική της ΕΚΤ.

  Ήδη τα στοιχεία του Δεκεμβρίου δείχνουν ότι ο δείκτης τιμών έχει κυριολεκτικά αγκιστρωθεί στο 1,4% και δεν δείχνει καμία τάση να κινηθεί προς το 2% με σταθερό τρόπο. Για το 2018 μένει ανοικτό σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών της ΕΚΤ ακόμα και το ενδεχόμενο μιας μικρής περαιτέρω συρρίκνωσής του.

  Κάτι τέτοιο καθιστά ακόμα πιο δύσκολο για τον κ. Ντράγκι να ολοκληρώσει τον Σεπτέμβριο, όπως έχει αποφασισθεί, το πρόγραμμα αγορών τίτλων από την ΕΚΤ (QE)…

  Το αξιοσημείωτο είναι ότι η αμφισβήτηση της ΕΚΤ γίνεται από δύο αντίθετες πλευρές.

  Η μία επιμένει ότι είναι πλέον άχρηστος ο στόχος του 2% και ότι δεν πρέπει η μη ικανοποίησή του να εμποδίζει την Διοίκηση της ΕΚΤ να επισπεύσει την διαδικασία απόσυρσης των πολιτικών ποσοτικής χαλάρωσης. Η ΕΚΤ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές επιμένει να λειτουργεί με "εργαλεία" πολιτικής που αφορούν σε μία οικονομία η οποία έχει αλλάξει (παγκοσμιοποίηση της κίνησης κεφαλαίων, τεχνολογία, κ.λ.π.) και δεν υπάρχει πια…

  Η αντίθετη πλευρά επίσης αμφισβητεί την διατήρηση του στόχου του 2% αλλά για τους αντίθετους λόγους.

  Υποστηρίζει ότι ο στόχος του 2% πρέπει να αντικατασταθεί από ένα μεγαλύτερο π.χ. 4% και η επιδίωξή του να υποστηριχθεί με ακόμα πιο ισχυρά μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης χωρίς περιορισμούς στους ισολογισμούς της κεντρικής τράπεζας.

  Οι ισορροπίες στο εσωτερικό της ΕΚΤ γίνονται ολοένα και πιο δύσκολες, αλλά σύμφωνα με αναλυτές που παρακολουθούν τις σκιώδεις εξελίξεις στο εσωτερικό του Συμβουλίου, ο Μάριο Ντράγκι εξακολουθεί να διατηρεί τον έλεγχο των βασικών κατευθύνσεων πολιτικής.

  Και αυτό δεν φαίνεται πιθανό να αλλάζει μέχρι την αποχώρησή του, το 2019…

  Βέβαια αυτό είναι κάτι που πολλοί παράγοντες θα μπορούσαν να επηρεάσουν.

  Ήδη σε πρόσφατο άρθρο του Ευκλείδη Τσακαλώτου στους FT αποτυπώνεται μια ιδιαίτερη πτυχή της διαμάχης που βρίσκεται σε εξέλιξη σε πολιτικό επίπεδο που θα επηρεάσει όμως τις εξελίξεις και στην ΕΚΤ.

  Ο Έλληνας Υπουργός υποστηρίζει ότι είναι λάθος η διαμάχη για την προτεραιότητα της τραπεζικής έναντι της δημοσιονομικής ενοποίησης, που προωθείται από κύκλους στις Βρυξέλλες, σαν λύση στα τρέχοντα οικονομικο-πολιτικά αδιέξοδα της Ευρώπης.

  Η συζήτηση αυτή έχει να κάνει με την αμοιβαιοποίηση ή μη, της έκδοσης τίτλων χρέους που έχει ανοίξει στην Κομισιόν και η οποία έχει ήδη βάλει στο τραπέζι διάφορα "είδη" safe bonds (ευρωομόλογα) που θα μπορούσαν να εκδοθούν στο πλαίσιο αυτό.

  Σε κάθε περίπτωση πάντως και εν όψει της έντασης που αυξάνεται μέρα με την μέρα καθώς πλησιάζουν οι ευρωεκλογές, οι διαμάχες αυτές θα αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερο βάρος στην κεντρική των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Και αναμφίβολα θα επηρεάσουν το μοντέλο που θα ακολουθηθεί στην διαμόρφωση της συμφωνίας για την μετά την 20η Αυγούστου κατάσταση στην Ελλάδα…   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων