Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Ιαν-2018 12:12

  Ιταλικά εμπόδια στην έκδοση του ελληνικού ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ιταλικά εμπόδια στην έκδοση του ελληνικού ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ

  Του Γ. Αγγέλη

  Οι εκτιμήσεις που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά ομολόγων για το πρώτο δίμηνο του 2018 "βλέπουν" το κλίμα να επηρεάζεται επί το δυσμενέστερον μετά τις 15 Ιανουαρίου από το πολιτικό κλίμα των ιταλικών εκλογών. Τότε, μετά τα μέσα του μήνα θα αρχίσουν να δημοσιεύονται οι πρώτες "κοντινές" στις επικείμενες εκλογές δημοσκοπήσεις για το ποιος και πώς θα διαμορφώσει το κυβερνητικό σκηνικό στην Ιταλία σε μία περίοδο που είναι πολύ πιθανό να μην έχει ακόμα καταλήξει σε αποτέλεσμα η προσπάθεια συγκρότησης κυβέρνησης στο Βερολίνο.

  Το πώς αυτό το κλίμα θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις εκδόσεις των ελληνικών ομολόγων φαίνεται να απασχολεί ήδη αρμόδια επιτελικά στελέχη του ESM, που θεωρούν ότι η φυσιολογικά αναμενόμενη άνοδος των επιδόσεων στα ιταλικά ομόλογα θα επηρεάσει το κλίμα υποδοχής του ελληνικού επταετούς (ή τριετούς ομολόγου).

  Ο μέχρι στιγμής σχεδιασμός του ΥΠΟΙΚ αφορά σε μία έκδοση επταετούς ομολόγου στο χρονικό φάσμα που έχει σημείο αναφοράς το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, καθώς τότε θα βρίσκονται σε ενέργεια αφενός η βελτίωση της αξιολόγησης του ελληνικού χρέους από την S&P (στις 19/1) και αφετέρου η έγκριση της εκταμίευσης της (αυξημένης) δόσης του δανείου που συνδέεται με την τρίτη αξιολόγηση. 

  Σε περίπτωση που το κλίμα έχει αρχίσει ήδη να επιδεινώνεται από τις επικείμενες εκλογικές ανησυχίες στην γειτονική Ιταλία, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει αναπροσαρμογή των στόχων, είτε ως προς την διάρκεια (τριετές ομόλογο) είτε ως προς το εύρος της έκδοσης. Στελέχη της αγοράς δίνουν κάποιες (λίγες) πιθανότητες ακόμα και στο ενδεχόμενο επίσπευσης της έκδοσης, αλλά αυτό μόνο για την περίπτωση που οι αποφάσεις στο EWG (11/1) είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικές ως προς την ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων. 

  Να σημειωθεί ότι, όπως αποκάλυψε το Capital.gr την Παρασκευή (5/1), έχει μάλλον ακυρωθεί η προσδοκία για την έγκριση ένταξης στο QE, από πλευράς ΕΚΤ, του καλυμένου τραπεζικού ομολόγου που είχε κατατεθεί πριν από μερικούς μήνες από ελληνική τράπεζα.

  "Είναι σχεδόν βέβαιο, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, ότι ο φάκελος του  covered bond που είχε κατατεθεί στην ΕΚΤ από ελληνική συστημική τράπεζα προκειμένου να κριθεί η επιλεξιμότητά για να ενταχθεί στις αγορές του QE, δεν θα έχει την "τύχη” να κριθεί "επιλέξιμο”.

  Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, διασταυρωμένες από το Capital.gr στην Φρανκφούρτη, φαίνεται πως η απόφαση της ΕΚΤ να διακόψει τις συγκεκριμένες αγορές από τον Φεβρουάριο, ακυρώνει τις σχετικές προσδοκίες των ελληνικών τραπεζών που περίμεναν την πρώτη απόφαση για να ακολουθήσουν με νέες εκδόσεις τίτλων CB.

  Παράγοντας που είναι ενήμερος με την σχετική διαδικασία στην ΕΚΤ, σχολίασε ως "εξαιρετική" την δουλειά που είχε γίνει από την τράπεζα και την ολοκληρωμένη από κάθε άποψη δομή του καλυμένου ομολόγου. 

  Αλλά, κατά πως φαίνεται, η "τύχη" του συγκεκριμένου ομολόγου συμπαρασύρεται από την συνολική απόφαση της ΕΚΤ να διακόψει τις συγκεκριμένες αγορές σε μερικές εβδομάδες. 

  Ο λόγος της διακοπής αυτής κατά τις ίδιες πληροφορίες έχει να κάνει κυρίως με τα ιταλικά καλυμένα τραπεζικά ομόλογα των οποίων κλείνει πλέον η διαδρομή προς τα χαρτοφυλάκια της ΕΚΤ στο πλαίσιο του QE. Τα συγκεκριμένης ειδικής δομής καλυμένα ομόλογα (Covered Bonds) κρίθηκαν με απόφαση του Συμβουλίου της ΕΚΤ στις 20 Νοεμβρίου ως υπερβαίνοντα το ρίσκο που θα μπορούσε να συνεχίζει να αναλαμβάνει η τράπεζα. Και για τον λόγο αυτό διακόπτεται από 1/2/2018 η επιλεξιμότητά τους στις αγορές του QE. 

  Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά πρόγραμμα αγορών αυτού του τύπου των τραπεζικών ομολόγων που είχε ενεργοποιήσει η ΕΚΤ, ο κύριος όγκος του οποίου καλυπτόταν κατά βάση από τις ιταλικές τράπεζες...

   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων