Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Ιαν-2018 12:14

  Barclays: Η Ελλάδα στα θέματα που θα κινήσουν τις αγορές το 2018

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Barclays: Η Ελλάδα στα θέματα που θα κινήσουν τις αγορές το 2018

  ΕΚΤ, Γερμανία, ιταλικές εκλογές, Brexit και Ελλάδα είναι μεταξύ των θεμάτων στα οποία θα πρέπει να έχουν οι επενδυτές στραμμένο το βλέμμα αυτό το, έτος όπως σημειώνει η Barclays σε νέα έκθεσή της για τις προοπτικές του 2018 και τα γεγονότα που θα επηρεάσουν τις αγορές.

  Η Ελλάδα, όπως σημειώνει, θα  "αποφοιτήσει" από το τρίτο πακέτο διάσωσης στα τέλη του Αυγούστου του 2018, μετά την ολοκλήρωση της τρίτης και της τέταρτης αξιολόγησης, χωρίς την ανάγκη περαιτέρω επίσημης οικονομικής βοήθειας,

  Όπως τονίζει, η Ελλάδα ενδέχεται να αναπτυχθεί φέτος σε παρόμοιο ρυθμό με την ευρωζώνη, ενώ το 2019 θα κινηθεί σε χαμηλότερους ρυθμούς. Ενώ η Barclays διατηρεί στο βασικό της σενάριο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παραμείνει στη θέση της μέχρι το τέλος της θητείας της, το Σεπτέμβριο του 2019, υπογραμμίζει ωστόσο στους επενδυτές να μην αγνοήσουν τον κίνδυνο των πρόωρων εκλογών, ιδίως επειδή η χώρα θα εξακολουθήσει και μετά το τέλος του προγράμματος να βρίσκεται σε εποπτεία με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις πολιτικής.

  To κύριο θέμα για τις αγορές φέτος πάντως θα είναι η εξέλιξη της αντίδρασης της ΕΚΤ και η επικοινωνία της ενόψει ενός συνεχώς ισχυρότερου και ανθεκτικού οικονομικού περιβάλλοντος, το οποίο οδηγεί στη σταθερή μείωση της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας, όπως σημειώνει η Barclays. Αναμένει ότι η ανάκαμψη του πληθωρισμού στην ευρωζώνη θα είναι πολύ σταδιακή, αν και ο headline πληθωρισμός ενδέχεται να πλησιάσει τον στόχο της ΕΚΤ γύρω στα μέσα του έτους.

  Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Barclays, η ΕΚΤ θα αλλάξει το guidance της κατά τη συνεδρίαση της 14ης Ιουνίου, παρέχοντας πληροφορίες για την εξέλιξη των επιτοκίων μετά το τέλος του QE και προετοιμάζοντας τις αγορές για την αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων το τέλος του έτους και την έξοδο από την πολιτική αρνητικών επιτοκίων στο α’ τρίμηνο του 2019. Οι συνολικοί δείκτες δραστηριότητας, απασχόλησης, μισθών και πληθωρισμού στην ευρωζώνη θα έχουν φυσικά ζωτική σημασία για την πορεία της πολιτικής της ΕΚΤ, σημειώνει η τράπεζα.

  Η πολιτική αβεβαιότητα αναμένεται να υποχωρήσει φέτος, ακόμη και αν υπάρχουν μερικοί κίνδυνοι στην Ευρώπη που εξακολουθούν να σχετίζονται με τους επενδυτές, όπως σημειώνει η Barclays, οι εξής:

  Πρώτον, το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών παραμένει πολύ δύσκολο να προβλεφθεί. Η προσδοκία της τράπεζας είναι ότι στην Ιταλία θα διαμορφωθεί ένας ετερογενής συνασπισμός μετά τις εκλογές της 4ης Μαρτίου, παρόλο που δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος νέων εκλογών κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018 ή στις αρχές του 2019, εάν τα κύρια κόμματα δεν συμφωνήσουν να συνεργαστούν.

  Δεύτερον, οι συνομιλίες συνασπισμού στη Γερμανία προχωρούν πολύ αργά. Η Barclays θεωρεί ότι η νέα κυβέρνηση δεν αναμένεται πριν από τον Απρίλιο το νωρίτερο και μια συμφωνία Μεγάλου Συνασπισμού εξαρτάται ακόμα από την έγκριση των μελών του SPD. Παρόλο που το βασικό σενάριο της Barclays είναι ότι τελικά θα προκύψει ένας μεγάλος συνασπισμός, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι

  Τρίτον, η πολιτική κατάσταση είναι επίσης ρευστή στην Ισπανία, ενώ δεν αναμένεται περαιτέρω κλιμάκωση της καταλανικής κρίσης, ακόμη και αν υπάρξει μια κυβέρνηση υπέρ της ανεξαρτησίας.

  Τέλος, οι συζητήσεις για το Brexit θα συνεχίσουν να προσφέρουν τίτλους ειδήσεων. Οι πρώτοι μήνες του 2018 θα πρέπει να προσφέρουν περισσότερη βεβαιότητα όσον αφορά τη μεταβατική περίοδο κατά την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται να παραμένει στην ενιαία αγορά υπό τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και θα συνεχίσει να συνεισφέρει στον προϋπολογισμό της ΕΕ αλλά θα χάσει τα δικαιώματα ψήφου του. Ενώ δεν είναι ξεκάθαρο σε αυτό το στάδιο ποια ακριβώς συμφωνία θα φέρουν οι διαπραγματεύσεις, η Barclays αναμένει μια συμφωνία γενικών αρχών με τις λεπτομέρειες να διευθετούνται το 2019.

  Άλλα πιθανά γεγονότα που θα κινήσουν τις αγορές το 2018 είναι η γαλλική πολιτική, η Πορτογαλία και η Ελλάδα, όπως αναφέραμε νωρίτερα, καθώς και η πρόοδος της πολιτικής για μια πιο ολοκληρωμένη ΕΕ.

  Στη Γαλλία, οι επενδυτές θα πρέπει να παρακολουθούν την εφαρμογή του προεδρικού προγράμματος, ιδίως όσον αφορά τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας (επαγγελματική κατάρτιση, ασφάλιση ανεργίας) και τα δημόσια οικονομικά.

  Στην Πορτογαλία και στην Ελλάδα η Barclays αναμένει ότι οι πολιτικοί κίνδυνοι θα παραμείνουν περιορισμένοι. Στην Ελλάδα, το θετικό story θα συνεχιστεί φέτος, καθώς η χώρα πιθανότατα θα οδηγηθεί στην έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης χωρίς να απαιτείται περαιτέρω επίσημη οικονομική βοήθεια.

  Τέλος, οι μεταρρυθμίσεις προς μια πιο ολοκληρωμένη ΕΕ θα μπορούσαν να παράσχουν ορισμένες θετικές ειδήσεις σχετικά με την ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς όπως η άμυνα, η ασφάλεια και ο έλεγχος των συνόρων. Ωστόσο, η μεταρρύθμιση της ευρωζώνης (οριστικοποίηση της τραπεζικής ένωσης και η εμβάθυνση της οικονομικής ένωσης) θα είναι πιο δύσκολη, δεδομένης της αντιπαράθεσης μεταξύ του Βορρά και του Νότου.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ