Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Ιαν-2018 16:32

  Στα 3,9 δισ. ευρώ τα κρατικά "φέσια" προς εταιρείες και συμβασιούχους

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Στα 3,9 δισ. ευρώ τα κρατικά "φέσια" προς εταιρείες και συμβασιούχους

  Της Δήμητρας Καδδά

  Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες στο τέλος Νοεμβρίου διαμορφώθηκαν στα 3,917 δισ. ευρώ έναντι 4,292 δισ. ευρώ έναν μήνα πριν, είναι δηλαδή μειωμένες κατά 375 εκατ. ευρώ.

  Εξ αυτών οι οφειλές φορέων του "ευρύτερου" δημοσίου προς εταιρείες, προμηθευτές, συμβασιούχους και άλλους ιδιώτες είναι στα 3,141 δισ. ευρώ  (έναντι 3,46 δισ. ευρώ έναν μήνα πριν), ενώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων από  832 εκατ. ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου υποχώρησαν στα 776 εκατ. ευρώ.

  Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από το Δελτίο Μηνιαίων Στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης Νοεμβρίου 2017 που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα το ΥΠΟΙΚ και αποτυπώνει την έναρξη αποπληρωμής οφειλών μέσα από την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ που διέθεσε ο ESM στα τέλη Οκτωβρίου στην Αθήνα.

  Σύμφωνα με τους όρους διανομής της, θα πρέπει να συμπληρωθεί από 50% κρατικούς πόρους, δηλαδή θα πρέπει το επόμενο διάστημα έως το τέλος Ιανουαρίου να αποτυπωθεί η μείωση στα κρατικά "φέσια" προς εταιρείες και συμβασιούχους κατά 1,2 δισ. ευρώ.

  Ανά κατηγορία οι οφειλές των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης από τα 1,954 δισ. ευρώ υποχώρησαν στα 1,754 δισ. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου, του ΕΟΠΥΥ από τα 847 εκατ. ευρώ στα  711 εκατ. ευρώ και των Νοσοκομείων από τα 551 εκατ. ευρώ στα  486 εκατ. ευρώ.

  Στο πεδίο των εκκρεμών επιστροφών φόρων η μείωση προήλθε από την άμεση φορολογία (από τα 590 εκατ. ευρώ στα 528 εκατ. ευρώ) ενώ στην έμμεση φορολογία οι οφειλές έμειναν στάσιμες στα 93 εκατ ευρώ.

  Σημειώνεται ότι  ληξιπρόθεσμες είναι οι υφιστάμενες υποχρεώσεις προς τρίτους (εκτός γενικής κυβέρνησης), που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής. Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία εκκρεμών επιστροφών για τις οποίες έχει εκδοθεί και εκκαθαριστεί το σχετικό ΑΦΕΚ μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς.

  Από Δεκέμβριο 2015 και εφεξής οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία εκκρεμών επιστροφών, για τις οποίες έχει εκδοθεί το σχετικό ΑΦΕΚ (εκκαθαρισμένα και μη), μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς.

  Στα παραπάνω στοιχεία δεν περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς επιστροφές από τα Τελωνεία και ειδικά για τις κατηγορίες ΕΦΚ και ΦΠΑ σε βιομηχανίες, ξενοδοχεία, αλιευτικά σκάφη και πλοία καθώς και όποιες επιστροφές πραγματοποιούνται από τα Τελωνεία και αφορούν ιδιώτες ή ελεύθερους επαγγελματίες. Επίσης δεν προσμετρούνται οι εκκρεμείς συνταξιοδοτήσεις. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων