Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Ιαν-2018 19:16

  HSBC: Ίσως η Ελλάδα χρειαστεί προληπτικό πρόγραμμα μετά την έξοδο από το μνημόνιο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  HSBC: Ίσως η Ελλάδα χρειαστεί προληπτικό πρόγραμμα μετά την έξοδο από το μνημόνιο

  Η Ελλάδα ίσως καταφέρει να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης φέτος, εκτιμά η HSBC, σε μια ένδειξη της απόστασης που έχει διανύσει η Ευρωζώνη από το ναδίρ της κρίσης χρέους το 2011.

  Η χώρα πέρυσι ανέκτησε τη πρόσβαση στις αγορές, η οικονομία της δείχνει λιγότερο ευάλωτη και τον Αύγουστο θα έχει αρκετό κεφαλαιακό απόθεμα για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της για τον επόμενο χρόνο "η περίπου τόσο" υποστηρίζει ο Fabio Balboni, οικονομολόγος της HSBC για την Ευρώπη.

  Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο αν η Ελλάδα θα καταφέρει να πετύχει μια "καθαρή έξοδο", χωρίς κάποια μορφή εποπτείας. 

  "Η 'καθαρή έξοδος' ίσως είναι εφικτή, τουλάχιστον για κάποια περίοδο. Όμως, μια προληπτική γραμμή, ή τουλάχιστον μια μεταμνημονιακή ενισχυμένη εποπτεία ίσως είναι απαραίτητη για να εξασφαλιστεί ότι τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν επιλέξιμα από τις πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ" εξηγεί ο Balboni. 

  Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, η Ελλάδα απέχει ακόμη από την επενδυτική βαθμίδα και παραμένει αποκλεισμένη από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Εκτιμά ότι η ένταξη στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων απέχει ακόμη από το να συμβεί, γεγονός που θα μπορούσε να συγκρατήσει των περαιτέρω μείωση των αποδόσεων ομολόγων.

  Πολλά εξαρτώνται από την προθυμία της Ευρωζώνης να παράσχει ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα. Το μπλοκ κατέχει το 80% του χρέους, σύμφωνα με την HSBC. Χωρίς "ουσιαστική" ανακούφιση, "η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ικανοποιήσει το αίτημα του ΔΝΤ για βιώσιμο χρέος", λέει ο Balboni.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων