Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Ιαν-2018 21:00

  Επιφυλάξεις για τις φοροαπαλλαγές δείχνουν τα πρακτικά της Fed

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Επιφυλάξεις για τις φοροαπαλλαγές δείχνουν τα πρακτικά της Fed

  Οι μαζικές φοροαπαλλαγές που εγκρίθηκαν από το Κογκρέσο στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος από τους Ρεπουμπλικάνους βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης των αξιωματούχων της Federal Reserve στην τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής, όπως έδειξαν τα πρακτικά της συνάντησης που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

  Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας εξέφρασαν αυξανόμενη εμπιστοσύνη στην ισχύ της αγοράς εργασίας και της οικονομίας ευρύτερα, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στις 12 και 13 Δεκεμβρίου. Το δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου το Κογκρέσο ενέκρινε και ο πρόεδρος Donald Trump υπέγραψε σε νόμο τις φορολογικές περικοπές των 1,5 τρισ. δολ.

  "Οι συμμετέχοντες συζήτησαν αρκετούς κινδύνους οι οποίοι, εάν υλοποιηθούν, ενδεχομένως να απαιτήσουν ένα πιο απότομο μονοπάτι αυξήσεων [στα επιτόκια]", σημειώνεται μεταξύ άλλων στα πρακτικά. "Οι κίνδυνοι αυτοί περιλαμβάνουν την πιθανότητα οι πληθωριστικές πιέσεις να ενισχυθούν αδικαιολόγητα… ίσως λόγω της δημοσιονομικής τόνωσης ή των ευνοϊκών χρηματοοικονομικών συνθηκών".

  Τα πρακτικά δείχνουν ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας εκτιμούν πως οι φοροαπαλλαγές θα ενισχύσουν τις καταναλωτικές δαπάνες, αν και το εύρος της τόνωσης παραμένει αβέβαιο. Ομοίως, οι αξιωματούχοι  περιμένουν οι κεφαλαιουχικές δαπάνες να ενισχυθούν.

  Η Fed ξεκίνησε το 2015 τις αυξήσεις των επιτοκίων της, έχοντας προηγουμένως διατηρήσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν για επτά χρόνια. Από το 2015 έχει πραγματοποιήσει συνολικά πέντε αυξήσεις, με την πιο πρόσφατη τον Δεκέμβριο, οδηγώντας τα επιτόκια στο 1,25% με 1,5%. Συνολικά το 2017 πραγματοποίησε τρεις αυξήσεις, ενώ οι αξιωματούχοι προβλέπουν άλλες τρεις αυξήσεις το 2018 και άλλες δύο το 2019.

  Η Fed δεν αναμένεται πάντως να προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στην επόμενη συνεδρίαση στις 30-31 Ιανουαρίου. Οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν η πρώτη αύξηση των επιτοκίων για το 2018 να έρθει τον Μάρτιο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων