Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Ιαν-2018 19:31

  Το ΔΝΤ θα "περιμένει" μέχρι 31/8/2018 για την ελάφρυνση του χρέους

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Το ΔΝΤ θα "περιμένει" μέχρι 31/8/2018 για την ελάφρυνση του χρέους

  του Γ. Αγγέλη

  Στέλεχος του ΔΝΤ και μέλος της επιτελικής του ομάδας για την Ευρώπη, σχολιάζοντας την "διαδρομή” που θα πρέπει να διατρέξουν οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί για την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, υποστήριξε υπό τον όρο ανωνυμίας στο Capital.gr, ότι "αυτή είναι απολύτως στα χέρια των ευρωπαϊκών Θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης”. Όπως επισήμανε "στην διατύπωση των αποφάσεων της 20ης Ιουλίου του 2017 το Ταμείο έχει δώσει όλα τα περιθώρια που θα μπορούσε να δώσει (σ.σ. στους ευρωπαϊκούς Θεσμούς) μεταθέτοντας τα όρια των δικών του αποφάσεων για τις 31 Αυγούστου...”, ήτοι αφού θα έχουν ολοκληρωθεί και εξαντληθεί όλες οι δεσμεύσεις του τρίτου προγράμματος. 

  Η ημερομηνία και αυτό το πρωτοφανούς διάρκειας περιθώριο – μεγαλύτερο από ένα χρόνο – επιλέχθηκε, όπως εξηγεί στο Capital.gr, για να καλυφθεί αφ' ενός η ανάγκη που προκύπτει από τις διαδικασίες ορισμένων ευρωπαϊκών κοινοβουλίων της παρουσίας του ΔΝΤ προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για την έγκριση των χρηματοδοτήσεων. Και αφ' ετέρου για να εξαντληθούν οι δυνατότητες των ευρωπαϊκών χωρών σε ένα τόσο ευαίσθητο πολιτικό χρόνο (σ.σ. εν όψει εκλογών και ευρωεκλογών) όσο αφορά το θέμα των παρεμβάσεων στην περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους το οποίο σύμφωνα με το τελευταίο DSA του ΔΝΤ παραμένει "μη βιώσιμο”.      

  Όπως αναφέρεται άλλωστε στο σχετικό έγγραφο του Ταμείου η δέσμευση που έχει αναληφθεί τον Μάιο του 2017 στο Eurogroup τόσο από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο και από την ελληνική κυβέρνηση "επικεντρώνεται σε πολιτικές που θα συμβάλουν στην αποκατάσταση της μεσοπρόθεσμης μακροοικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης και στηρίζει τις προσπάθειες των αρχών να επιστρέψουν στη χρηματοδότηση από τις αγορές σε βιώσιμη βάση...”. 

  Στο κείμενο αυτό όπως επισημάνθηκε από τον ίδιο παράγοντα, μένει ανοικτό το θέμα των κόκκινων δανείων που αφορά άμεσα τις τράπεζες για τις οποίες σημειώνεται ότι  "το νέο πρόγραμμα (σ.σ. το τρίτο πρόγραμμα) θα υποστηρίξει τις προσπάθειες για τη μείωση των εξαιρετικά υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ελλάδας με την ενίσχυση του νομικού πλαισίου αναδιάρθρωσης του χρέους. Επιπλέον, προκειμένου να διασφαλιστεί η ευρωστία του τραπεζικού τομέα και να διευκολυνθεί η ταχεία ελάφρυνση των ελέγχων κεφαλαίου, οι εποπτικές αρχές θα πρέπει να λάβουν πρόσθετα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (AQR) και της προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (Stress Test), προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες κεφαλαιοποιούνται επαρκώς πριν από το τέλος του προγράμματος...”. 

  Με την απαίτηση για τα Stress Test το πρόβλημα λύθηκε αφού ήδη επισπεύσθηκε η σχετική διαδικασία από την ΕΚΤ. Για το θέμα των AQR δεν υπάρχει κάποια σχετική δήλωση από πλευράς ΔΝΤ, αλλά έτσι κι αλλιώς το περιθώριο για να υπάρξουν σχετικές δηλώσεις έχει απομακρυνθεί στην μακρινή ημερομηνία της 31ης Αυγούστου και (τίποτα δεν απαγορεύει να αναβληθεί εκ νέου” σύμφωνα με τον συνομιλητή του Capital.gr... ).

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων