Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Ιαν-2018 14:54

  Πότε δεν χρεώνονται οι πλαστικές σακούλες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Πότε δεν χρεώνονται οι πλαστικές σακούλες

  Με εξαιρέσεις, όπως συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις στην Ελλάδα, ξεκίνησε η εφαρμογή του μέτρου της χρέωσης της πλαστικής σακούλας. Θέμα το οποίο έχει προκαλέσει ήδη την αντίδραση αρκετών φορέων της αγοράς, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της ΕΣΕΕ, Βασίλη Κορκίδη.

  Και αυτό γιατί βάσει της νομοθεσίας από την επιβολή χρέωσης της πλαστικής σακούλας εξαιρούνται οι έμποροι των περιπτέρων και του υπαίθριου εμπορίου (λαϊκές αγορές), ενώ επιτρέπεται η διάθεση δωρεάν σακούλας από τα τμήματα οπωροκηπευτικών των σούπερ μάρκετ.

  Ο νόμος ορίζει περιβαλλοντικό τέλος 0,03 ευρώ ανά σακούλα το οποίο, μαζί με την προσθήκη του ΦΠΑ (24%) και τη στρογγυλοποίηση προς τα πάνω, φτάνει στα 0,04 ευρώ. Το ποσό αυτό καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές για κάθε πλαστική σακούλα που θα "αγοράσουν" από το σούπερ μάρκετ. Το συγκεκριμένο κόστος θα υπερδιπλασιαστεί από 1η/1/2019 αφού η χρέωση για την κάθε σακούλα θα φτάσει τα 0,09 ευρώ.

  Η επιβολή τέλους αποτελεί μέρος της εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με ευρωπαϊκή οδηγία και απώτερος στόχος είναι να μειωθεί η χρήση τους. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα αντιστοιχεί η μεγαλύτερη χρήση πλαστικής σακούλας στην ΕΕ αφού σε επίπεδο κατά κεφαλήν οι Έλληνες καταναλώνουν ετησίως 400 σακούλες.

  Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, μιλώντας στον Ant1 υπογράμμισε ότι "δεν θα έπρεπε να υπάρχουν εξαιρέσεις" και πως θα ήταν ορθό το μέτρο να επιβληθεί σε όλες τις επιχειρήσεις.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων