Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 02-Ιαν-2018 07:45

  Το 2018 φέρνει νέες IPOs και εταιρικά ομόλογα στο Χ.Α.

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Το 2018 φέρνει νέες IPOs και εταιρικά ομόλογα στο Χ.Α.

  Νέα IPO’s και εταιρικά ομόλογα φέρνει το 2018 για το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Έπειτα από διάλειμμα τριετίας, η νέα χρονιά θα σηματοδοτήσει την επιστροφή των εισαγωγών εταιρειών στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών, ενώ ήδη δρομολογείται και η συνέχιση των εκδόσεων εταιρικών ομολόγων που επίσης θα διαπραγματεύονται στο Χ.Α., στην κατηγορία τίτλων σταθερού εισοδήματος της οργανωμένης αγοράς.

  Μιλώντας στο Capital.gr, χρηματιστές αναφέρουν πως το 2018 θα είναι η χρονιά της επιστροφής των IPO’s στο Χρηματιστήριο. Αν και την τελευταία τριετία υπήρξαν εισαγωγές εταιρειών στο Χ.Α., αυτές δεν ήταν "καθαρά" ΙΡΟ, δεν αφορούσαν δημόσιες προσφορές, με ΑΜΚ και έκδοση νέων μετοχών, προς το επενδυτικό κοινό. Η τελευταία ήταν τον Ιούλιο του 2014, αυτή της ΕΛΤΕΧ Άνεμος, με την τιμή έναρξης της διαπραγμάτευσή των μετοχών της εταιρείας να καθορίζεται τότε στα 1,70 ευρώ.  

  Μετά την ΕΛΤΕΧ Άνεμος ακολούθησε η εισαγωγή της BriQ ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο, η οποία όμως δεν πραγματοποιήθηκε με δημόσια προσφορά προς το επενδυτικό κοινό αλλά με εισφορά μετοχών προς τους μετόχους της Quest Συμμετοχών, οι οποίες εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. Χωρίς δημόσια προσφορά έγιναν και οι εισαγωγές των ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών (19/6/2017), της Cenergy Holdings (21/12/2016), της ΙCI ΑΕΕΑΠ (2/8/2016) στο Χ.Α.

  Η βελτίωση των δεικτών της ελληνικής οικονομίας, η αποκλιμάκωση του country risk και των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, οι καλές χρηματιστηριακές επιδόσεις (το Χ.Α. έκλεισε το 2017 με κέρδη 24% και πολλές μετοχές με ακόμη υψηλότερα) και η ανάγκη για "φθηνή" χρηματοδότηση, θα οδηγήσουν ξανά αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις να επιλέξουν την εισαγωγή των μετοχών του στο ελληνικό χρηματιστήριο.

  Σύμφωνα με ασφαλέστατες πληροφορίες, τουλάχιστον τρεις μεγάλοι όμιλοι έχουν ήδη δρομολογήσει τις σχετικές διαδικασίες σύνταξης πληροφοριακού δελτίου με στόχο μέχρι το τέλος της χρονιάς να βρίσκονται στο ταμπλό του Χ.Α. Κοινό τους σημείο είναι οι εξαιρετικές οικονομικές επιδόσεις που κατέγραψαν το 2017 και η ανάγκη να χρηματοδοτήσουν την επέκτασή τους εκτός Ελλάδας. Πρόκειται για ήδη δρομολογημένες αποφάσεις, οι οποίες, βέβαια, θα υλοποιηθούν υπό την αίρεση της διατήρησης ομαλών συνθηκών σε οικονομικό, πολιτικό και διεθνές επίπεδο.  

  Αντίστοιχα, το πιθανότερο μέσα στο πρώτο τετράμηνο, εφόσον φυσικά οι συνθήκες είναι κατάλληλες, θα υπάρξει και συνέχεια στην έκδοση εταιρικών ομολογιών με σκοπό την εισαγωγή και διαπραγμάτευσή τους στο Χ.Α. Μέχρι σήμερα, τη δυνατότητα που παρέχει η νέα αγορά του Χρηματιστηρίου έσπευσαν να αξιοποιήσουν, μεταξύ άλλων οι Μυτιληναίος, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, Sunlight, Housemarket, MLS, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.  

  Όπως έχει γράψει το Capital.gr, ένας από τους ομίλους που εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην έκδοση εταιρικών ομολογιών που θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στην κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της οργανωμένης αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών, είναι ο όμιλος ΓΕΚΤΕΡΝΑ, με το ύψος της έκδοσης να τοποθετείται άνω των 100 εκατ.ευρώ.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, και άλλοι όμιλοι έχουν πραγματοποιήσει τις προπαρασκευαστικές ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή, μεταξύ των οποίων η ΔΕΛΤΑ Τεχνική για μια μικρή έκδοση με ιδιωτική τοποθέτηση, καθώς και ένας ακόμη εισηγμένος όμιλος. Σε ότι αφορά το σχεδιασμό για το πρώτο ομόλογο ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας που θα εκδοθεί στην Ελλάδα και θα εισαχθεί προς διαπραγμάτευση και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, θα πρέπει να επιλυθούν τα διάφορα τεχνικής φύσεως ζητήματα που έχουν ανακύψει για να προχωρήσει το εγχείρημα.

  Νίκος Χρυσικόπουλος

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων