Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 31-Δεκ-2017 08:45

  Tαμεία: Αναμένονται έσοδα 1,5 δισ. ευρώ από κατασχετήρια-διακανονισμούς το 2018

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Tαμεία: Αναμένονται έσοδα 1,5 δισ. ευρώ από κατασχετήρια-διακανονισμούς το 2018

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη  

  Άγριο "κυνήγι" περιμένει τους οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων το 2018.

  Το Υπουργείο Εργασίας έχει προϋπολογίσει έσοδα σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ από ρυθμίσεις.

  Στις ρυθμίσεις, όμως, δεν συμπεριλαμβάνονται μόνο εθελοντικοί διακανονισμοί ληξιπροθέσμων χρεών προς τα ταμεία, αλλά και κατασχέσεις.

  Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr , περίπου το 10% των εσόδων του Κέντρου Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ) προς τα ταμεία προέρχεται από ηλεκτρονικές κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

  Μ΄ άλλα λόγια , τα 150 εκατ. ευρώ από τα 1,5 δισ. ευρώ τα οποία αναμένεται να εισπράξουν τα ταμεία από ρυθμίσεις, θα προέλθουν από κατασχέσεις λογαριασμών οφειλετών οι οποίοι δεν συμμορφώνονται στα ειδοποιητήρια του ΚΕΑΟ.

  Ειδικά το επόμενο έτος, αναμένεται να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη στόχευση σε όσους εργοδότες και ελεύθερους επαγγελματίες οφείλουν πάνω από 150.000 ευρώ στα ταμεία.  Το ΚΕΑΟ δεν θα δημοσιεύει απλά και μόνο τα ονόματα τους στο τέλος κάθε μήνα, όπως ήδη συμβαίνει, αλλά θα θέτει συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους είσπραξης σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

  Τα άλλα 1,350 δισ. ευρώ (εκ των 1,5 δισ. ευρώ που αναμένονται συνολικά) θα προέλθουν καταρχάς από διακανονισμούς οφειλών, στους οποίους θα προσφεύγει ο ίδιος ο οφειλέτης εθελοντικά.

  Την περασμένη Πέμπτη υπεγράφη η Υπουργική Απόφαση για τη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη έως 50.000 ευρώ προς τα ταμεία εκτός εξωδικαστικού συμβιβασμού. Αιτήσεις μπορούν να γίνουν έως 31/12/2018.

  Στο μεταξύ "τρέχει" η ρύθμιση οφειλών έως 50.000 ευρώ προς τα ταμεία  εντός εξωδικαστικού συμβιβασμού.

  Μόνιμα, δε, "ανοιχτή" είναι  "πάγια ρύθμιση" των 12 δόσεων. Συνολικά από τέτοιες ρυθμίσεις οφειλών θα μπορούσαν να εισπραχθούν γύρω στα 775 εκατ. ευρώ.

  Η δεύτερη πηγή εσόδων από διακανονισμούς είναι οι "έναντι" καταβολές, δηλαδή από πληρωμές που κάνουν οφειλέτες εκτός διακανονισμών. Εκτιμάται ότι περίπου 525 εκατ. ευρώ θα μπορούσαν να εισπραχθούν από έναντι καταβολές.

  Η τρίτη πηγή είναι οι συμψηφισμοί χρεών-συντάξεων,δηλαδή η εξόφληση των χρεών (έως 20.000 ευρώ για τον τέως ΟΑΕΕ, έως 15.000 ευρώ για το ΕΤΑΑ και έως 4.000 ευρώ για τον τέως ΟΓΑ) μέσω κρατήσεων στις συντάξεις.  Δεδομένου ότι αναμένεται πάνω από 40.000 αυταπασχολούμενοι και αγρότες να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2018,τα ταμεία περιμένουν έσοδα έως 50 εκατ. ευρώ από τέτοιου τύπου ρυθμίσεις.

  Από το σύνολο των αναμενομένων εσόδων ύψους 1,5 δισ. ευρώ από ρυθμίσεις, ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης περιμένει 835 εκατ. ευρώ, το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών 275 εκατ. ευρώ, ο ΟΑΕΔ 191 εκατ. ευρώ και ο ΕΟΠΥΥ 161 εκατ. ευρώ. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων