Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 24-Δεκ-2017 20:00

  Τράπεζες: Γιατί ποντάρουν σε ράλι τιμών εν όψει των stress tests

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τράπεζες: Γιατί ποντάρουν σε ράλι τιμών εν όψει των stress tests

  Από τη Νένα Μαλλιάρα

  Από τα ομόλογα στις τραπεζικές μετοχές αναμένεται να μετατοπιστεί το ενδιαφέρον των επενδυτών, προετοιμάζοντας ένα δεύτερο ράλι σε ελληνικά assets. Αυτό προκύπτει από τις πρόσφατες επαφές των Ελλήνων τραπεζιτών με τα διεθνή επενδυτικά funds, τα οποία (παρά τις κάποιες μικρές θέσεις short του τελευταίου διαστήματος), ετοιμάζονται να βγουν long στις μετοχές των τραπεζών, μόλις ξεκαθαρίσει το τοπίο.

  Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς στο "Κεφάλαιο", η άνοδος των τιμών των ελληνικών ομολόγων τροφοδοτεί τη δημιουργία καλού κλίματος για τις μετοχές των τραπεζών και την προοπτική τοποθετήσεων από funds άλλης κατηγορίας από αυτά που έχουν μπει μέχρι σήμερα και τα οποία κινούνταν σε ημερήσιο ορίζοντα.

  Το ενδιαφέρον για τις μετοχές των τραπεζών, όπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη, αρχίζει να διαμορφώνεται καθώς φεύγει η ομίχλη και περιορίζονται τα κρίσιμα ερωτηματικά για την επαύριον των τραπεζών και συγκεκριμένα για την προοπτική νέας ανακεφαλαιοποίησης. Η "πλειοψηφούσα" αίσθηση ότι μια νέα ανακεφαλαιοποίηση θα αποφευχθεί (στο ανάποδο σενάριο ποντάρουν ακόμη περιορισμένα κάποια funds), μαζί με το γεγονός ότι έχει δρομολογηθεί το έργο της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δημιουργούν το έδαφος για το σχεδιαζόμενο ράλι στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών. Ένα ράλι που, σύμφωνα με τα στελέχη της αγοράς, θα κορυφωθεί με τα αποτελέσματα των stress tests τον ερχόμενο Μάιο, ειδικά στην περίπτωση που συνολικά και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αποδειχθεί πως δεν έχουν ανάγκη νέων κεφαλαίων.

  Το όφελος από τα ομόλογα

  Όπως επισημαίνουν τραπεζίτες στο "Κ", η εικόνα έχει αλλάξει κατά πολύ το τελευταίο διάστημα και πλέον υπάρχουν πολλοί και σοβαροί επενδυτές που κοιτάζουν τις τράπεζες, κάτι που είναι εμφανές και από τις επαφές για τα προς πώληση χαρτοφυλάκια NPLs.

  Έτσι, παρά το γεγονός ότι ο τραπεζικός τομέας παραμένει "ανάπηρος" όσο δεν υφίστανται πραγματικές εργασίες (δάνεια) και σημαντική επιστροφή καταθέσεων, υπάρχουν στοιχεία που θα στρέψουν το ενδιαφέρον στις μετοχές των τραπεζών.

  Καταρχάς, η άνοδος των τιμών των ομολόγων κάνει στις τράπεζες ένα αναπάντεχο δώρο για το τέλος του έτους, επιτρέποντάς τους να μπουν στα stress tests του 2018 με ενισχυμένους κεφαλαιακούς δείκτες. Πιο συγκεκριμένα, οι τράπεζες πρόκειται να τεσταριστούν με βάση τον ισολογισμό του 2017 και με πρωταρχικό κρίσιμο μέγεθος τον δείκτη των εποπτικών κεφαλαίων (CET 1). Τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους είναι γραμμένα στους ισολογισμούς είτε ως διακρατούμενα μέχρι τη λήξη τους ή κυρίως ως διαθέσιμα προς πώληση και αποτιμώνται σε τιμές αγοράς. Κατόπιν αυτού, η άνοδος στις τιμές των ομολόγων, θα δημιουργήσει κέρδος για τις τράπεζες μέχρι τα τέλη του έτους, όταν σταματάει το "κοντέρ" για τη "μέτρηση" των τραπεζών από τα stress tests. Το κέρδος αυτό θα αποτυπωθεί στα κεφάλαια των τραπεζών, αυξάνοντας το αποθεματικό τους μέσω της περαιτέρω ενίσχυσης του δείκτη CET 1. Ο τελευταίος κινείται ήδη στο 17%, αρκετά υψηλότερα από τα ελάχιστα απαιτούμενα επίπεδα και με το ράλι των ομολόγων ενισχύεται με πρόσθετο "μαξιλάρι ασφαλείας" που θα επιτρέψει στις τράπεζες να απορροφήσουν ευκολότερα τους όποιους κραδασμούς από το stress test.

  Οι κραδασμοί αυτοί δεν αναμένονται έντονοι και κρίνονται διαχειρίσιμοι. Η πλειοψηφία των αναλυτών είναι αισιόδοξη για το αποτέλεσμα των stress tests, στο μέτρο που εν τω μεταξύ θα σημειώνεται πρόοδος στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών. Άλλωστε, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν το 2015 υπό εξαιρετικά αυστηρές παραδοχές και τώρα θα ξεκινήσουν τη διαδικασία του τεστ αντοχής από πολύ καλύτερη βάση, την ώρα που και τα μακροοικονομικά δεδομένα, αλλά και το νομοθετικό πλαίσιο για τη διαχείριση των NPLs είναι μακράν καλύτερα. Έτσι, οι όποιες νέες κεφαλαιακές ανάγκες προκύψουν από το stress test δεν θα έρθουν τώρα ως συνέπεια αδυναμιών στους ισολογισμούς των τραπεζών, αλλά περισσότερο ανταποκρινόμενες στο ζητούμενο του ΔΝΤ για περισσότερα κεφάλαια ώστε να επιτευχθεί ταχύτερη μείωση των NPLs.

  Οι προηγούμενες ΑΜΚ

  Το ανανεωμένο ενδιαφέρον, που διαπιστώνουν οι τραπεζίτες για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, αποκτά ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι οι ξένοι επενδυτές που έχουν εμπλακεί με τις ελληνικές τράπεζες, έχουν "καεί" δύο ή τρεις φορές, αναλόγως, από τη συμμετοχή τους στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των ετών 2013, 2014, 2015.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το "Κ", οι προηγούμενες αυξήσεις κεφαλαίου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έγιναν ως εξής:

  Alpha Bank

  Στις 16/4/2013 η Τράπεζα προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 4,2 δις. ευρώ, υπέρ του ΤΧΣ στην τιμή 0,44 ευρώ. Η αύξηση έγινε υπέρ των παλαιών μετόχων σε αναλογία 1,9444 νέες για 1 παλαιά στην τιμή 0,44 ευρώ.

  Στις 31/3/2014 ακολούθησε ΑΜΚ 1,2 δισ. ευρώ, με ιδιωτική τοποθέτηση στην τιμή 0,65 ευρώ, με κατάργηση του δικαιώματος των παλαιών μετόχων.

  Η τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έγινε στις 25/11/2015. Ήταν ύψους 1,65 δισ. ευρώ και έγινε με ιδιωτική τοποθέτηση στην τιμή 0,047 ευρώ. Η Τράπεζα προχώρησε και σε reverse split σε αναλογία 1 νέα μετοχή για 50 παλαιές μετοχές.

  Eurobank

  Πριν από το σερί των αυξήσεων της περιόδου 2013-2015, η Τράπεζα είχε υλοποιήσει στις 19/7/2007 αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1,2 δισ. ευρώ υπέρ των παλαιών μετόχων, σε αναλογία 2 νέες μετοχές στις 15 παλαιές. Η τιμή διάθεσης ήταν 20 ευρώ.

  Στις 30/4/2013 έγινε ΑΜΚ υπέρ του ΤΧΣ, ύψους 3,79 δισ. ευρώ στην τιμή 0,30 ευρώ.

  Στις 26/8/2013 ακολούθησε ΑΜΚ υπέρ των παλαιών μετόχων, ύψους 1,41 δισ. ευρώ, με τιμή διάθεσης 0,48 ευρώ.

  Στις 12/4/2014 έγινε ΑΜΚ 2,86 δισ. ευρώ με κατάργηση του δικαιώματος των παλαιών μετόχων, στην τιμή 0,31 ευρώ.

  Στις 16/11/2015 έγινε η τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 2,03 δισ. ευρώ με ιδιωτική τοποθέτηση στην τιμή του 1 ευρώ. Προηγήθηκε reverse split των μετοχών σε αναλογία 1 νέα μετοχή για κάθε 100 παλαιές.

  Εθνική Τράπεζα

  Πριν από την τριετία 2013 - 2015 των συνεχών αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, η Τράπεζα είχε υλοποιήσει στις 7/7/2006 ΑΜΚ 3 δισ. ευρώ υπέρ των παλαιών μετόχων, σε αναλογία 4 νέες μετοχές για κάθε 10 παλαιές στην τιμή των 22,11 ευρώ.

  Στις 29/4/2013 έγινε reverse split σε αναλογία 1 νέα μετοχή για 10 παλαιές και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου υπέρ των παλαιών μετόχων, σε αναλογία 2,2 νέες μετοχές για 1 παλαιά, στην τιμή των 4,29 ευρώ.

  Στις 10/5/2014 έγινε ΑΜΚ 3,5 δισ. ευρώ με κατάργηση του δικαιώματος των παλαιών μετόχων, με τιμή διάθεσης 2,2 ευρώ ανά μετοχή.

  Στις 30/11/2015 έγινε reverse split των μετοχών σε αναλογία 1 νέα για 15 παλαιές και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με ιδιωτική τοποθέτηση, με τιμή διάθεσης 0,30 ευρώ.

  Τράπεζα Πειραιώς

  Στις 31/1/2011 είχε προηγηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου υπέρ των παλαιών μετόχων, σε αναλογία 12 νέες για 5 παλαιές στην τιμή του 1 ευρώ.

  Στις 29/5/2013 έγινε reverse split των μετοχών σε αναλογία 1 νέα για 10 παλαιές και ΑΜΚ υπέρ των παλαιών μετόχων σε αναλογία 35,68 νέες για κάθε 1 παλαιά, με τιμή διάθεσης 1,70 ευρώ.

  Στις 28/3/2014 ακολούθησε ΑΜΚ 1,75 δισ. ευρώ με κατάργηση του δικαιώματος των παλαιών μετόχων, με τιμή διάθεσης 0,003 ευρώ ανά μετοχή.

  Στις 15/11/2015 έγινε reverse split των μετοχών σε αναλογία 1 νέα για 100 παλαιές και ακολούθησε ΑΜΚ 1,35 δισ. με ιδιωτική τοποθέτηση και κατάργηση του δικαιώματος των παλαιών μετόχων και τιμή διάθεσης 0,30 ευρώ ανά μετοχή.

  Στις 28/6/2017 έγινε νέο reverse split των μετοχών σε αναλογία 1 νέα για κάθε 20 παλαιές.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων