Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Δεκ-2017 08:30

  Πρώτα διώξεις στους ταραξίες των πλειστηριασμών και μετά μόνον ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Πρώτα διώξεις στους ταραξίες των πλειστηριασμών και μετά μόνον ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Τον οδικό χάρτη με τον οποίο θα πορευθεί το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση προδιαγράφει η επικείμενη ψήφιση της τροπολογίας, που όπως είχε συμφωνήσει με τους συμβολαιογράφους, έφερε στη Βουλή για τους "ταραξίες" των πλειστηριασμών, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονής. Η συγκεκριμένη τροπολογία καθιστά αυτεπάγγελτη τη δίωξη σε όποιον προκαλεί απλή σωματική βλάβη ή απειλεί με βία ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη υπάλληλο πλειστηριασμού που διενεργείται κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης. Ως υπάλληλοι, στη διάρκεια του πλειστηριασμού νοούνται και οι συμβολαιογράφοι ενώ η διάταξη βρίσκει εφαρμογή είτε στα Ειρηνοδικεία, είτε στα γραφεία τους, είτε όπου αλλού.

  Αιτιολογία

  Με την ίδια τροπολογία τιμωρείται με τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία ποινές φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών, όποιος εισέρχεται και παραμένει σε χώρους διεξαγωγής πλειστηριασμών κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης, διακόπτοντας η διαταράσσοντας την ομαλή διεξαγωγή αυτών και 3 μηνών όποιος κάνει τα παραπάνω με σκοπό την παρακώλυση των πλειστηριασμών. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι η αιτιολογική έκθεση για την αναγκαιότητα ψήφισης της τροπολογίας: "…Οι ρυθμίσεις αυτές υπαγορεύονται από λόγους υπέρτερου δημοσιονομικού και δημοσίου συμφέροντος που αποσκοπούν αφενός στη στήριξη και προστασία της εθνικής οικονομίας μέσω της ακώλυτης διενέργειας των πλειστηριασμών ως μέσον ενίσχυσης της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και αποφυγής ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αφετέρου στην εξασφάλιση της έννομης προστασίας των συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς ως υπάλληλοι αυτών".

  Το επόμενο επεισόδιο

  Με δεδομένη την απόφαση των συμβολαιογράφων να απέχουν από τα καθήκοντά τους έως και την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου, γεγονός που "βάζει" πλάτη στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ρίξει τους τόνους σε αυτό το ευαίσθητο θέμα και να το βγάλει ει δυνατόν από την ατζέντα, δίδεται χρόνος να ψηφιστεί η τροπολογία και να αρχίσουν και πάλι οι πλειστηριασμοί με ένα νέο νομικό καθεστώς το οποίο θα "απειλεί" με άμεσες συλλήψεις τους διαμαρτυρόμενους. Έτσι εικάζεται πως τα "τσουλήσουν" οι πλειστηριασμοί και στα Ειρηνοδικεία (ηλεκτρονικοί γίνονται κανονικά)  μέχρι την Άνοιξη οπότε εκτιμάται πως θα έχει ψηφιστεί δεύτερο νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει ότι οι πλειστηριασμοί θα γίνονται μόνον ηλεκτρονικά.    

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων