Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Δεκ-2017 20:00

  Τι περιμένουν οι αγορές από τα ελληνικά ομόλογα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τι περιμένουν οι αγορές από τα ελληνικά ομόλογα

  Του Γ. Αγγέλη 

  Η εξαιρετικά πιθανή έκδοση επταετούς ομολόγου κάπου στα μέσα του πρώτου διμήνου του 2018 θα δοκιμάσει την αξιοπιστία του σεναρίου ομαλοποίησης της πορείας της οικονομίας που υποστήριξε ο Υπ. Οικονομικών κ. Τσακαλώτος στην παρουσίαση που έκανε στους ξένους επενδυτές στην Νέα Υόρκη στο πλαίσιο του  συνεδρίου της Capital Link. 

  Ήδη το εύρος των spreads και των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων έχει πέσει ελαφρά κάτω από τα επίπεδα που βρισκόταν πριν το περιβόητο διάγγελμα Παπανδρέου στο Καστελόριζο, ενώ οι τιμές τους έχουν ενισχυθεί σημαντικά... Εξ ου και η "σύσταση" ορισμένων επενδυτικών τραπεζών που χαρακτηρίζουν τα ελληνικά ομόλογα ως τη μεγάλη "ευκαιρία" (για υψηλές αποδόσεις) στην Ευρώπη το 2018.

  Παρ’ όλα αυτά η περαιτέρω διολίσθηση των τιμών των ομολόγων συνεχίζεται με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς, περιορίζοντας τα spreads με τους αντίστοιχης διάρκειας τίτλους των άλλων χωρών της Ευρωζώνης, που έχουν περάσει από προγράμματα στήριξης, στα επίπεδα των τριών ή και λιγότερων μονάδων.

  Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες οι επόμενες εκδόσεις μέσα στο 2018, εφ’ όσον οι διαδικασίες της τρίτης αξιολόγησης όπως και της τέταρτης ολοκληρωθούν ομαλά, είναι τρεις και αφορούν σε ένα επταετές ομόλογο, ένα τριετές και ένα δεκαετές ομόλογο. Όπως τόνισε όμως ο κ. Τσακαλώτος οι εκδόσεις αυτές θα υλοποιηθούν μόνο εφ’ όσον οι συνθήκες της αγοράς είναι ευνοϊκές και πάντα σε συνάρτηση με την πορεία των αξιολογήσεων. 

  Στην Νέα Υόρκη πάντως ο κ. Τσακαλώτος και το οικονομικό επιτελείο που τον συνόδευσε έγιναν δέκτες έντονων πιέσεων και ερωτημάτων τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά για το πώς και πότε του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων. 

  Για το 2018 και ειδικά για το πρώτο εξάμηνο του έτους υπάρχει ένα σημαντικό πακέτο συμμετοχών για το οποίο υπάρχει έκδηλο ενδιαφέρον τόσο από ξένους όσο και από Έλληνες επενδυτές.  Αυτό αφορά σε πωλήσεις του 35,5% των ΕΛΠΕ (500 εκατ. ευρώ), 30% του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών (500 εκατ. ευρώ), 5% του ΟΤΕ (250 εκατ. ευρώ), της Ελληνικόν ΑΕ (300 εκατ. ευρώ), 65% της ΔΕΠΑ (250 εκατ. ευρώ),  ΔΕΣΦΑ (188 εκατ. ευρώ), 17% της ΔΕΗ (100 εκατ. ευρώ), όπως επίσης και το 11% της ΕΥΔΑΠ (64 εκατ. ευρώ) και 23% της ΕΥΑΘ (35 εκατ. ευρώ).

  Συνολικά για το ελληνικό δημόσιο αναμένονται από τα πωλητήρια αυτά περί τα 2,7 δισ. ευρώ. 

  Και το σύνολο αυτών θα πρέπει να ενισχύσει το ταμείο αποπληρωμής του χρέους... Στο ΥΠΟΙΚ πάντως θεωρούν ότι η μέχρι σήμερα αναδιάρθρωση του χρέους μέσω του βραχυπρόθεσμου πακέτου που έχει υλοποιηθεί από την 1/1/2017 και με τον συνυπολογισμό του swap του Νοεμβρίου έχει αλλάξει σημαντικά η εικόνα του χρέους, αλλά αυτό δεν επαρκεί για το ΔΝΤ. Η συγκεκριμενοποίηση του πακέτου των μεσοπρόθεσμων μέτρων θα κρίνει άλλωστε την παραμονή ή την απόσυρση του ΔΝΤ από το υπόλοιπο του προγράμματος που λήγει στις 20 Αυγούστου.  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων