Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Δεκ-2017 15:37

  Στασινός: Ελπιδοφόρα η αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας του εννεαμήνου

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Στασινός: Ελπιδοφόρα η αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας του εννεαμήνου

  "Οι ρυθμοί της αύξησης των μεγεθών των οικοδομικών αδειών στο φετινό εννεάμηνο είναι πράγματι ελπιδοφόροι, αλλά δεν αποτυπώνουν την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας".

  Αυτό δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, με αφορμή την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ η οποία κάνει λόγο ότι στο τέλος του 9μήνου, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει αύξηση 8,6% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, 16,8% στην επιφάνεια και 16,7% στον όγκο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2016.

  Σύμφωνα με τον κ. Στασινό, οι συγκεκριμένοι ρυθμοί μεγέθυνσης "θα οδηγήσουν σε αποτέλεσμα, πιθανώς, αν συνεχιστούν ως τάση και αν αφορούν κυρίως νέες οικοδομές".

  Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΤΕΕ, "η "οικοδομική άδεια", όπως τη μετράει η ΕΛΣΤΑΤ, αναφέρεται σε όλα τα είδη των οικοδομικών αδειών. Δηλαδή τις οικοδομικές άδειες για νέα οικοδομή ή προσθήκη, επισκευή, αναπαλαίωση, κατεδάφιση, περιτοίχιση, νομιμοποίηση, αναθεώρηση και τροποποίηση οικοδομής".

  Για παράδειγμα, λέει, "υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ανά την Ελλάδα, αυξημένες κατά πολύ φέτος, όπου λόγω των δασικών χαρτών πολλοί οικοπεδούχοι ή κτηματίες προχώρησαν σε περιτοιχίσεις της περιουσίας τους, που είναι μια απλή εργασία χωρίς μεγάλες τεχνικές απαιτήσεις, πολλές φορές χωρίς απασχόληση μηχανικού, αλλά περιλαμβάνεται στα μεγέθη όπως οποιαδήποτε άλλη".

  ""Δυστυχώς", συνεχίζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ, "το βασικό εύρημα της ΕΛΣΤΑΤ παραμένει: η οικοδομή από τις 80.000 άδειες το χρόνο, το 2007, έχει περιοριστεί λίγο πάνω από τις 10.000 άδειες. Και αυτό μόνο μερικώς αποτυπώνει την κατάσταση, καθώς σε επίπεδο αξιών και χρημάτων, η συνολική πτώση από την κορυφή του μέσου της προηγούμενης δεκαετίας φθάνει το 95%".

  "Η ΕΛΣΤΑΤ κάνει τη δουλειά της και αποτυπώνει με στατιστικό ορθά τρόπο τα μεγέθη. Όμως σε αυτή τη χώρα πρέπει κάποτε να κάνουμε την υπέρβαση και να καταγράφουμε, να μετρούμε και να υπολογίζουμε σωστά, λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις παραμέτρους - όχι μόνο τις στατιστικές, αλλά και τις πραγματικές", αναφέρει."

  "Για αυτό ζητούμε τη λειτουργία της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου: για να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή τα πραγματικά μεγέθη του δομημένου περιβάλλοντος. Για αυτό ζητούμε την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών: για να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή τα πραγματικά στοιχεία των νέων οικοδομών".

  Καταλήγοντας ο κ. Στασινός υπενθυμίζει ότι "στο ΤΕΕ πραγματοποιούμε συνεχώς εκδηλώσεις, όπως η σημερινή, για τα διεθνή μετρητικά πρότυπα: ώστε να καταφέρουμε να μετρούμε σωστά και συγκρίσιμα με άλλες αγορές τα τεχνικά και οικονομικά μεγέθη. Και αυτή η συζήτηση δεν είναι μια τεχνοκρατική κουβέντα. Αφορά και επηρεάζει όχι μόνο τους μηχανικούς αλλά κάθε πολίτη, γιατί επηρεάζει εν τέλει τις τιμές και την αξία της ακίνητης περιουσίας".

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων