Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Δεκ-2017 17:18

  Eurobank: Χρειάζεται ανάπτυξη 3% το δ' τρίμηνο για να πιάσει η χώρα τις ετήσιες προβλέψεις της ΕΕ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Eurobank: Χρειάζεται ανάπτυξη 3% το δ' τρίμηνο για να πιάσει η χώρα τις ετήσιες προβλέψεις της ΕΕ

  Επιβράδυνση στον ρυθμό ανόδου του πραγματικού ΑΕΠ διαπιστώνει η Eurobank στο εβδομαδιαίο δελτίο της, "7 ημέρες οικονομία". Οι αναλυτές της τράπεζας αναφέρουν ότι ναι μεν το πραγματικό ΑΕΠ παρουσίασε άνοδο  το γ' τρίμηνο της τάξης του 0,3% και 1,3% σε τριμηνιαία και ετήσια βάση αντίστοιχα, ωστόσο για να καταφέρει η χώρα να πετύχει τις προβλέψεις της Κομισιόν για ανάπτυξη 1,6% στο σύνολο του έτους, θα πρέπει η τριμηνιαία (ετήσια) μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ στην Ελλάδα να διαμορφωθεί στο 1,2% (3,0%) το δ' τρίμηνο. 

  Ειδικότερα, οι αναλυτές της Eurobank αναφέρουν: 

  "Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία (provisional data) των τριμηνιαίων εθνικών λογαριασμών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η ποσοστιαία μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ στην Ελλάδα το 3ο τρίμηνο 2017 διαμορφώθηκε στο 0,3% σε τριμηνιαία βάση και στο 1,3% σε ετήσια βάση (εποχικά διορθωμένα στοιχεία). Τα αντίστοιχα μεγέθη σε όρους ονομαστικού ΑΕΠ, δηλαδή σε τρέχουσες τιμές, ήταν 0,6% και 2,1%. Ως εκ τούτου, ο αποπληθωριστής του ΑΕΠ παρουσίασε ετήσια ενίσχυση της τάξης του 0,8% το 3ο τρίμηνο 2017. 

  Η τριμηνιαία αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στην Ελλάδα το 3ο τρίμηνο 2017 (2017Q3) προήλθε από τις συνιστώσες των εξαγωγών και της δημόσιας κατανάλωσης (προσέγγιση δαπάνης). Πιο αναλυτικά, η τριμηνιαία ποσοστιαία μεταβολή των εξαγωγών διαμορφώθηκε στο 5,0% (0,9% για τη δημόσια κατανάλωση) με τον τομέα των υπηρεσιών (π.χ. τουρισμός και μεταφορές) να αναδεικνύεται σε βασικό μοχλό ενίσχυσης της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας. Οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν σε τριμηνιαία βάση κατά 9,8% ενώ οι εξαγωγές αγαθών συρρικνώθηκαν κατά -0,6%. Τέλος, οι συνιστώσες της ιδιωτικής κατανάλωσης, των επενδύσεων και των εισαγωγών είχαν αρνητική συνεισφορά στον τριμηνιαίο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης το 3ο τρίμηνο 2017. Σημειώνουμε ότι παρά την ενίσχυση του δείκτη εμπιστοσύνης καταναλωτή και την αύξηση της απασχόλησης, ο τριμηνιαίος ρυθμός μεταβολής της ιδιωτικής κατανάλωσης παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος για 2ο συνεχές τρίμηνο (-0,3% και -0,1%). Παρόμοια πορεία – σε ποιοτικούς όρους – ακολούθησαν και οι επενδύσεις παγίων (-6,1% και -5,2%).

  Η ετήσια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στην Ελλάδα το 3ο τρίμηνο 2017 προήλθε από τις συνιστώσες των εξαγωγών και του ακαθάριστου σχηματισμού κεφαλαίου. Οι εξαγωγές κινήθηκαν ανοδικά κατά 7,8% (2,8% αγαθά και 12,6% υπηρεσίες) και ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου κατέγραψε ετήσια ενίσχυση της τάξης του 10,6%. Η τελευταία μεταβολή, παράλληλα με τη μείωση του ακαθάριστου σχηματισμού πάγιου κεφαλαίου κατά -8,5%, υποδηλώνει ότι η συνιστώσα της μεταβολής των αποθεμάτων είχε θετική συνεισφορά στον ετήσιο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης. Από την άλλη πλευρά, η συνιστώσα των εισαγωγών είχε αρνητική συνεισφορά καθώς σημείωσε υψηλή αύξηση της τάξης του 9,3%. Τέλος, η ιδιωτική κατανάλωση παρέμεινε στάσιμη σε ετήσια βάση το 3ο τρίμηνο 2017 (0,0%).

  Εν κατακλείδι, το πραγματικό ΑΕΠ στην Ελλάδα παρουσίασε άνοδο – σε τριμηνιαία και σε ετήσια βάση – για 3ο συνεχές τρίμηνο το 2017Q3. Ωστόσο ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης σημείωσε επιβράδυνση σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Για να επαληθευτεί η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης της τάξης του 1,6% για το σύνολο του έτους (2017) τότε θα πρέπει η τριμηνιαία (ετήσια) μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ στην Ελλάδα να διαμορφωθεί στο 1,2% (3,0%) το 2017Q4". 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων