Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Δεκ-2017 15:00

  Μετά την αξιολόγηση και τον εφαρμοστικό, η απόφαση για το ΔΝΤ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Μετά την αξιολόγηση και τον εφαρμοστικό, η απόφαση για το ΔΝΤ

  Του Γ. Αγγέλη 

  Η ολοκλήρωση και η συμφωνία του SLA (Staff Level Agreement) με την παρουσίασή του σήμερα στο Eurogroup κλείνουν ουσιαστικά το δύσκολο μέρος της τρίτης αξιολόγησης όσον αφορά τους θεσμούς, αλλά ταυτόχρονα μεταφέρεται το πολιτικό βάρος της ευθύνης για την υλοποίησή του στην κυβέρνηση. 

  Παράλληλα όμως και ειδικά μετά την επιλογή σήμερα του νέου επικεφαλής του Eurogroup στην θέση του Ντάισελμπλουμ, δρομολογείται η διαδικασία που επιτρέπει στο ΔΝΤ να απαιτήσει την οργάνωση της συζήτησης για την συγκεκριμενοποίηση του πακέτου των μέτρων μεσοπρόθεσμης παρέμβασης για την ελάφρυνση του χρέους. 

  Κοινοτικοί αξιωματούχοι με μακρόχρονη γνώση των διαδικασιών διαπραγμάτευσης με το ΔΝΤ στις Βρυξέλλες και την Αθήνα, υποστηρίζουν ότι το ΔΝΤ κράτησε στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών μία στάση "μη εμπλοκής” στα δύσκολα σημεία, όπου αυτά αναδείχθηκαν. 

  Η στάση αυτή "ερμηνεύεται”, από στελέχη των ευρωπαϊκών θεσμών, ως ένδειξη πρόθεσης σταδιακής, αλλά ομαλής αποδέσμευσης από το ελληνικό πρόγραμμα, στο οποίο έτσι κι αλλιώς μετά τη Συμφωνία του Μαΐου – Ιουνίου, το ΔΝΤ δεν έχει καμία χρηματοδοτική συμμετοχή μέχρι να κριθεί η επιστροφή του μετά το ξεκαθάρισμα της υπόθεσης του χρέους.

  Το ΔΝΤ φαίνεται απασχολημένο με ζητήματα νομισματικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Κεντρική Αμερική, προβλήματα που θα ενταθούν συν το χρόνω και "είναι φυσικό να ενισχύουν τις απόψεις μέσα στο ΔΣ του Ταμείου για την ταχύτερη δυνατή απεμπλοκή από την Ευρωζώνη...” όπως υποστηρίζεται από τους ίδιους κύκλους στις Βρυξέλλες. 

  Ένα δεύτερο στοιχείο που πρέπει να συνυπολογισθεί με μεγαλύτερη προσοχή, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους είναι το γεγονός ότι το γερμανικό πρόβλημα δεν είναι και τόσο πρόβλημα όσο φαίνεται με αφορμή τις εξελίξεις στο πεδίο συγκρότησης της γερμανικής κυβέρνησης. 

  Όπως παρατηρείται αρμοδίως σε ερώτηση/σχόλιο του Capital.gr "οι υπεύθυνοι στη μεταβατική περίοδο που έστω και υπηρεσιακά έχουν την ευθύνη της λήψης αποφάσεων είναι οι ίδιοι που λειτουργούσαν μέχρι και την δεύτερη αξιολόγηση, η κα Μέρκελ επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης, ο κ. Σόιμπλε ως πρόεδρος της Bundesbank και βέβαια ο πρόεδρος της Γερμανίας κ. Στάινμαγερ...”.

  Όλες οι αποφάσεις που θα άπτονται της γερμανικής πολιτικής σκηνής "είναι οι ίδιοι” και όσοι υπηρεσιακά έχουν εκ της συγκυρίας μεγαλύτερο ρόλο, όπως ο κ. Ρέγκλινγκ από τον ESM και ο κ. Γιουνκέρ από την Κομισιόν, "παραμένουν επίσης τα ίδια πρόσωπα”, ενώ το νέο πρόσωπο που θα αναλάβει επικεφαλής του Eurogroup, ελάχιστα περιθώρια θα έχει να δημιουργήσει νέα δεδομένα αμέσως με την ανάληψη της ευθύνης σ' αυτό.

  Επιπλέον η επιλογή του κ. Ρέγκλινγκ να κάνει δημόσια παρέμβαση στην οποία να επιβεβαιώσει το ότι ο ESM εξετάζει την εξαγορά του δανείου του ΔΝΤ προς την Ελλάδα σαν μέτρο περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους, ερμηνεύεται ως ενδεικτική των ζυμώσεων που ήδη γίνονται μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ ενόψει της τέταρτης αξιολόγησης.

  Σε κάθε περίπτωση το χρονοδιάγραμμα συγκρότησης νέας κυβέρνησης στο Βερολίνο, που τοποθετεί την ορκωμοσία της στα τέλη Μαρτίου, ερμηνεύεται ως "μάλλον θετικό” για το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το χρέος. Διαπραγματεύσεις για τις οποίες ορισμένοι στις Βρυξέλλες στοιχηματίζουν από τώρα ότι θα καταλήξουν σε ένα διπλό αποτέλεσμα: μία συμφωνία για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ, εφόσον αυτό κάποια στιγμή κριθεί αναγκαίο και η οποία συμφωνία υπό τους όρους αυτούς δεν θα ικανοποιεί το ΔΝΤ. Και θα σημάνει την κατά συνέπεια οριστική απόσυρσή του από το εν εξελίξει - λήγει στις 20 Αυγούστου – πρόγραμμα... 

  Μέχρι τότε βέβαια η κυβέρνηση στην Ελλάδα θα πρέπει να έχει αποδείξει την ικανότητά της να προωθήσει την εφαρμογή του φορτίου των μέτρων της τρίτης αξιολόγησης. 'Ητοι την προώθηση της πώλησης του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, τις μεγάλες αλλαγές στα οικογενειακά επιδόματα, την επίσπευση και διεύρυνση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας συμπεριλαμβανόμενων και αυτών της υπαγωγής στο "Νόμο Κατσέλη", όπως και τις βαρείες ανατροπές στο εργασιακό...

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων