Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 30-Νοε-2017 17:30

  ΔΝΤ: Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους προϋπόθεση για συμμετοχή στο πρόγραμμα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  ΔΝΤ: Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους προϋπόθεση για συμμετοχή στο πρόγραμμα

  Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και κατ επέκτασιν η πρόοδος στις συζητήσεις για ελάφρυνση κρίνονται ως προϋπόθεση για να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία στήριξης που έχει συνάψει η ελληνική κυβέρνηση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επισήμανε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Gerry Rice στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

  Ο Rice επιβεβαίωσε ότι η αποστολή του Ταμείου βρίσκεται στην Αθήνα, ωστόσο δεν συμμετέχει στην τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος αφού το πρόγραμμα του ΔΝΤ δεν υλοποιείται. Έχει συμφωνηθεί επί της αρχής αλλά το εάν θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται το Φεβρουάριο θα εξαρτηθεί από τις συζητήσεις περί ελάφρυνσης του χρέους, διευκρίνισε ο Rice.

  Αφού επισήμανε πως έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις συζητήσεις για το χρέος και πως εκκρεμούν διαφορές προς επίλυσηεξέφρασε την ελπίδα για οριστική λύση το συντομότερο δυνατό.

  Σε ερώτηση για το εάν η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία εγείρει ανησυχίες για πιθανές καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων για το ελληνικό χρέος, ο Rice αρκέστηκε στο να πει πως οι αποφάσεις για το χρέος μπορούν να ληφθούν και πως ανεξάρτητα από τις εκάστοτε πολιτικές εξελίξεις, το Ταμείο παραμένει προσηλωμένο στη συμφωνία.

  Ως προς την πρόταση του επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, να αποπληρωθούν παλαιά δάνεια με κεφάλαια που θα περισσέψουν από το τρίτο χρηματοδοτικό πακέτο, o Rice ανέφερε πως αυτό δεν είναι καινούρια ιδέα, έχει συζητηθεί στο παρελθόν στο πλαίσιο του Eurogroup, και πως θα μπορούσε να βοηθήσει δεδομένου ότι μειώνει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους λόγω των χαμηλότερων επιτοκίων που "χρεώνει" ο ESM. Ωστόσο, το ΔΝΤ αναμένει πρώτα περισσότερες λεπτομέρειες για την πρόταση αυτή για να αποφανθεί εάν μπορεί να καταστήσει βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων