Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 31-Οκτ-2017 20:22

  Παγκόσμια Τράπεζα: Ακόμη χαμηλότερα η Ελλάδα στον δείκτη Doing Business

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Νέα επιδείνωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα καταγράφει η έκθεση του Doing Business 2018 της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η Ελλάδα για μια ακόμη χρονιά, τρίτη κατά σειρά, υποχωρεί στην παγκόσμια κατάταξη και πλέον βρίσκεται στην 67η θέση ανάμεσα σε 190 χώρες, από την 61η που βρισκόταν πέρυσι και την 58η θέση που βρίσκονται του 2015. Η ζοφερή πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα έχει λιγότερο ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον από χώρες όπως τα Σκόπια, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Αλβανία.

  Μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ υψηλού εισοδήματος η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση κάτω από χώρες όπως η Χιλή (55η), η Σλοβακία (39η), η Σλοβενία (37η), η Τσεχία (30η), η Πορτογαλία (29η), η Πολωνία (27η), η Λετονία (19η), η Ιρλανδία (17η) και η Εσθονία (12η), μεταξύ άλλων.

  Στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις καταβάλουν το 51,7% των κερδών τους σε φόρους και εισφορές, όταν ο μέσος όρος στις ανεπτυγμένες χώρες του ΟΟΣΑ είναι στο 40,1%. Στον πάτο παραμένει η χώρα σε ό,τι αφορά την έκδοση των κατασκευαστικών αδειών (58η θέση), στην 76η βρίσκεται σε ό,τι αφορά την ηλεκτροδότηση, στην 145η θέση στην καταχώρηση της ακίνητης περιουσίας, στην 90η σε ό,τι αφορά τη λήψη πιστώσεων (σ.σ. καταγράφεται ελλιπής προστασία των πιστωτών και απουσία πληροφόρησης για την πιστοληπτική ικανότητα των επιχειρήσεων), στην 131η αναφορικά με την εφαρμογή των συμβάσεων και στην 65η στην πληρωμή φόρων. Συγκεκριμένα για να συνδεθεί μια εταιρεία με το ηλεκτρικό δίκτυο στην Ελλάδα, χρειάζονται επτά διαδικασίες από 4,7 που είναι ο μέσος όρος και κοστίζει το 70,1% του κατά κεφαλήν εισοδήματος από 63% που είναι ο μέσος όρος στις ανεπτυγμένες χώρες.

  Ειδικότερα: 

  -    Έναρξη επιχείρησης: 37η θέση
  -    Διαχείριση κατασκευαστικών αδειών: 58η θέση
  -    Ηλεκτροδότηση: 76η θέση
  -    Καταχώρηση ακίνητης περιουσίας: 145η θέση
  -    Εξασφάλιση πίστωσης: 90η θέση
  -    Προστασία επενδυτών μειοψηφίας: 43η θέση
  -    Πληρωμή φόρων: 65η θέση
  -    Διασυνοριακό εμπόριο: 29η θέση
  -    Επιβολή συμβάσεων: 131η θέση
  -    Επίλυση πτωχεύσεων: 57η θέση

   

  Ο μοναδικός δείκτης στον οποίο η χώρα σημείωσε βελτίωση είναι αυτός που εξετάζει τις διαδικασίες έναρξης μιας επιχείρησης. Εκεί η Ελλάδα με τις αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί στο θεσμικό πλαίσιο κατάφερε να μειώσει το χρόνο και το κόστος έναρξης μιας επιχείρησης και βρίσκεται πλέον στην 37η θέση  από την 56η θέση που ήταν πέρυσι. Σε ότι αφορά την προστασία των επενδυτών μειοψηφίας βρίσκεται στην 43η θέση, στο διασυνοριακό εμπόριο στην 29η θέση και την εφαρμογή της πτωχευτικής διαδικασίας στην 57η θέση. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων