Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Σεπ-2017 17:20

  Συνάντηση Τσίπρα -Τζεντιλόνι: Συμφωνία σε εύρος θεμάτων, μεταξύ των οποίων η νέα αρχιτεκτονική της ευρωζώνης

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Συνάντηση Τσίπρα -Τζεντιλόνι: Συμφωνία σε εύρος θεμάτων, μεταξύ των οποίων η νέα αρχιτεκτονική της ευρωζώνης

  Ταύτιση απόψεων στο σύνολο των θεμάτων της ατζέντας που ανέπτυξαν, κατέληξαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσιπρας και ο Ιταλός ομόλογός του Πάολο Τζεντιλόνι, κατά τη διάρκεια της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας -Ιταλίας, που διεξάγεται στην Κέρκυρα.

  Στις συνομιλίες των δυο ανδρών υπήρξε συμφωνία για την επόμενη ημέρα της Ευρώπης και την νέα αρχιτεκτονική της ευρωζώνης, στη γραμμή Γιούνκερ μάλιστα οι δυο πρωθυπουργοί τάχθηκαν υπέρ της θεσμοθέτησης υπουργού Οικονομικών.

  Επίσης διαπιστώθηκε η αλλαγή του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να ευνοείται και το επενδυτικό κλίμα. Ο κ. Τζεντιλόνι αναφερθείς μάλιστα στο θέμα των επενδύσεων, υπογράμμισε πως η Ιταλία είναι ο πρώτος στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας και πως ανοίγει ο δρόμος για μια σειρά επενδύσεων σε πολλούς τομείς, με επενδυτές, όπως είπε, που θέλουν να διαδραματίσουν ρόλο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

  Μάλιστα έχει ιδιαίτερη σημασία και η συμφωνία που υπεγράφη με τις κρατικές σιδηροδρομικές γραμμές και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Πρόκειται για επένδυση, ύψους 500 εκατομμυρίων, όπως υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

  Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάολο Τζεντιλόνι συμφώνησαν επίσης ότι χρειάζεται ένα πλαίσιο ανάπτυξης και απασχόλησης. Ενώ έστειλαν αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία στηρίζοντας πάντως τις προσπάθειες της στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ενώ και οι δυο άνδρες συμφώνησαν στην αναζωογόνηση της ενταξιακής πορείας των Βαλκανίων. Τέλος ο Ιταλός Πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξη του στη Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου.

  Αλ. Τσίπρας: Οι λαοί του Νότου πρωταγωνιστές και όχι στο περιθώριο της Ευρώπης

  Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς των δυο χωρών, οι οποίες συνδέονται ιστορικά και πολιτισμικά, λέγοντας πως αυτές οι σχέσεις που κράτησαν στην πάροδο του χρόνου, σήμερα που ανοίγει η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

  "Οι δυο λαοί μας είναι πυρήνες σε αυτό το διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης και τώρα καλούμαστε να τοποθετηθούμε, βάζοντας μια άλλη οπτική. Την οπτική των χωρών του Νότου, που δεν πρέπει να βρίσκονται στο περιθώριο της Ευρώπης, αλλά να πρωταγωνιστήσουν και θα πρωταγωνιστήσουν", σημείωσε με έμφαση ο Αλέξης Τσιπρας.

  Περιγράφοντας την κρίση, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη φράση του Αντόνιο Γκράμσι "ο παλιός κόσμος πεθαίνει και ο καινούργιος πασχίζει να γεννηθεί. Τώρα είναι η εποχή των τεράτων", λέγοντας "νομίζω ότι κάπου εδώ βρισκόμαστε και τώρα".

  Και επανέλαβε φράση του Αντόνιο Γκράμσι τονίζοντας ότι "το να ζεις σημαίνει ότι παίρνεις θέση, και εμείς παίρνουμε θέση για το μέλλον της Ευρώπης. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιταλία παίρνουμε θέση στη συζήτηση που ανοίγεται μπροστά μας".

  Συμπλήρωσε πως συμφωνεί σε πολλά ζητήματα που έθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και είπε πως οι Ευρωπαϊκές Χώρες του Νότου, στη Σύνοδο στην Κύπρο, θα αποφασίσουν τον τρόπο που θα παρέμβουν στις αλλαγές.

  "Έχουμε θέσεις", είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσιπρας και πρόκρινε μεταξύ άλλων τη δημιουργία υπερεθνικών θεσμών που θα ενισχύουν τη λογοδοσία και υπογράμμισε πως εκτός από υπουργό Οικονομικών η Ευρώπη χρειάζεται και έναν υπουργό Κοινωνικής Συνοχής, ενώ αναφέρθηκε και στις καταρτήσεις των προϋπολογισμών ώστε να αποκτήσουν αναδιανεμητικό χαρακτήρα και αν είναι ισορροπημένοι.

  Ο πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι πρέπει να ενισχυθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και επανέλαβε πως η Ευρώπη πρέπει να έχει δικό της νομισματικό ταμείο.

  Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας, είπε πως επικροτεί τη θέση της Ιταλίας, οι θέσεις των ευρωβουλευτών που μένουν κενές μετά την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας να μοιραστούν στη βάση μιας υπερεθνικής λίστας "για να ενισχύσουμε την ιδέα των ευρωπαϊκών κομμάτων".

  Για το σκέλος της οικονομίας, ο πρωθυπουργός τόνισε: "Υπογράμμισα ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και χρειάζεται επενδύσεις, η Ιταλία είναι σημαντικός εταίρος και ένας κορυφαίος επενδυτής στην Ελλάδα (…) Συζητήσαμε με τον Πάολο να ενισχύσουμε αυτή τη σχέση".

  Και ανακοινώνοντας την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της ιταλικής κρατικής εταιρείας Ferrovie και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μια επένδυση ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, προσέθεσε πως "υπάρχουν σημαντικές επενδύσεις που προχωρούμε, και θέλουμε να τις διπλασιάσουμε, όπως στους τομείς των υποδομών, του τουρισμού, τις νέες τεχνολογίες και την ενέργεια".

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ