Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 12-Αυγ-2017 12:00

  Τράπεζες: NPLs και έσοδα τόκων στο επίκεντρο των αποτελεσμάτων β' τριμήνου

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τράπεζες: NPLs και έσοδα τόκων στο επίκεντρο των αποτελεσμάτων β' τριμήνου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Δυσκολία, ακόμα, στην επίτευξη των στόχων συνδυαστικής μείωσης τόσο των NPEs (τα οποία υποχωρούν) όσο και των NPLs (δάνεια αβέβαιης είσπραξης και δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών), προβλέψεις ελαφρώς χαμηλότερες από το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και διατήρηση της οριακής κερδοφορίας, αναμένεται να δείξουν οι τράπεζες στα αποτελέσματα β΄ τριμήνου 2017. Οι ανακοινώσεις αναμένονται μέσα στο τελευταίο διήμερο του Αυγούστου, κλείνοντας την εικόνα του α΄ εξαμήνου 2017 για τις τράπεζες.

  Όπως αναφέρουν αναλυτές στο Capital.gr, θα πρόκειται για ένα τρίμηνο όπου το ενδιαφέρον θα στραφεί αποκλειστικά στις επιδόσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στη μείωση των "κόκκινων" δανείων. Παράλληλα, ενδιαφέρον αναμένεται στην πορεία των καθαρών εσόδων από τόκους, τα οποία αναμένεται να πιεστούν από τη μείωση των επιτοκίων των εντόκων γραμματίων και του spread δανείων-καταθέσεων. Το τελευταίο έχει υποχωρήσει από τον Μάιο κατά 20 μονάδες βάσης και πλέον διαμορφώνεται στο 4,27% για τα νέα υπόλοιπα δανείων και στο 4,36% για τα παλαιά.

  Με επίκεντρο τα στοιχεία για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και δάνεια, οι προβλέψεις του β΄ τριμήνου αναμένονται χαμηλότερες σε σχέση με το β΄ τρίμηνο 2016, αλλά σχεδόν σταθερές με τα επίπεδα του α΄ τριμήνου 2017, οπότε κινήθηκαν κοντά στις 200 μονάδες βάσης επί του χαρτοφυλακίου δανείων των τραπεζών.

  Σημειώνεται ότι με βάση τη στοχοθεσία τους από τον SSM, στο α΄ τρίμηνο 2017 οι τράπεζες κατάφεραν να επιτύχουν τους στόχους για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 103,9 δισ. ευρώ ή κατά 1,4 δισ. ευρώ χαμηλότερα από το ποσό-στόχο. Όμως, έχασαν τον στόχο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία έφτασαν τα 75,2 δισ. ευρώ ή περίπου 0,5 δισ. ευρώ υψηλότερα από τον στόχο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αυξημένη πίεση στις τράπεζες για τους στόχους του γ΄ τριμήνου του έτους.

  Τα δεδομένα των τραπεζών για τα "κόκκινα" δάνεια και τις προβλέψεις που τα καλύπτουν μέχρι το α΄ τρίμηνο 2017 είχαν ως εξής:

  Η Εθνική Τράπεζα μείωσε τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο (-0,2 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση). Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 45,1%, στα χαμηλότερα επίπεδα του εγχώριου τραπεζικού κλάδου. Το ποσοστό κάλυψης από σωρευμένες προβλέψεις ανήλθε σε 56,6%, το υψηλότερο του κλάδου.

  Ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανήλθε στην Ελλάδα στο 33,9%, επίσης στα χαμηλότερα επίπεδα του κλάδου. Ο δείκτης κάλυψης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών από σωρευμένες προβλέψεις διαμορφώθηκε σε 75,2%, υψηλότερα επίπεδα κλάδου στην Ελλάδα.

  Το εγχώριο κόστος πιστωτικού κινδύνου για το α΄ τρίμηνο 2017 διαμορφώθηκε σε 294 μ.β. (+42 μ.β. σε τριμηνιαία βάση) λόγω της ετήσιας αναπροσαρμογής στις τιμές των ακινήτων το 2016. Οι προβλέψεις α΄ τριμήνου ανήλθαν σε 232 εκατ. ευρώ.

  Για την Alpha Bank τα νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στην Ελλάδα σημείωσαν πτώση 123 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο 2017, έναντι αύξησης 50 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, με τον αντίστοιχο δείκτη να ανέρχεται σε 53,8% στο τέλος Μαρτίου 2017 και τον δείκτη καλύψεως στο 49%.

  Τα δάνεια σε καθυστέρηση μειώθηκαν κατά 101 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση έναντι αυξήσεως των νέων καθυστερήσεων κατά 225 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο. Στο τέλος Μαρτίου 2017 ο δείκτης καθυστερήσεων ανήλθε σε 38,1% σε επίπεδο Ομίλου και ο δείκτης καλύψεως καθυστερήσεων σε 69%.

  Οι προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου ανήλθαν σε 246,8 εκατ. ευρώ, ενώ το κόστος πιστωτικού κινδύνου μειώθηκε σε 164 μονάδες βάσης.

  Στη Eurobank, τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ήταν θετικά και ανήλθαν σε 154 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο 2017. Ωστόσο, τα νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) ήταν αρνητικά για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, καθώς μειώθηκαν κατά 72 εκατ. ευρώ.

  Ο δείκτης των NPEs μειώθηκε στο 45% του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, ενώ τα συνολικά NPEs μειώθηκαν κατά 290 εκατ. ευρώ.

  Η κάλυψη των NPEs και των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών (NPLs) από προβλέψεις διαμορφώθηκε σε 50,8% και 65,5% αντίστοιχα. Οι προβλέψεις έναντι πιστωτικών κινδύνων ανήλθαν σε 188 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούσαν σε 1,94% επί των μέσων χορηγήσεων το α΄ τρίμηνο 2017.

  Στην Τράπεζα Πειραιώς, ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών διαμορφώθηκε σε 37,8%, με το υπόλοιπό τους να μειώνεται για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο (αθροιστική μείωση 2,3 δισ. ευρώ το τελευταίο 12μηνο) και να διαμορφώνεται σε 24,1 δισ. ευρώ.

  Ο σχηματισμός νέων καθυστερήσεων δανείων του Ομίλου, μετά από πτώση τεσσάρων συνεχόμενων τριμήνων, αυξήθηκε κατά 0,4 δισ. ευρώ το α΄ τρίμηνο 2017. Ο δείκτης κάλυψης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών από σωρευμένες προβλέψεις ανήλθε στο 68%.

  Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) ανήλθε σε 52%, με κάλυψη από συσσωρευμένες προβλέψεις στο 46%.

  Οι προβλέψεις δανείων το α΄ τρίμηνο 2017 διαμορφώθηκαν σε 258 εκατ. ευρώ, ενώ το κόστος προβλέψεων ως ποσοστό επί των δανείων ανήλθε στις 218 μ.β.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ