Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Αυγ-2017 11:07

  Regling: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει "success story", αν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Regling: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει "success story", αν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα

  Η Ελλάδα έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο, σημειώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Klaus Regling σε άρθρο του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ενώ εκφράζει την πεποίθηση του ότι η Ελλάδα μπορεί να καταστεί "success story" εάν η κυβέρνηση τηρήσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.

  "Οι ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού του ESM – με επιτόκια της τάξης του 1% και ωριμάνσεις δανείων άνω των 30 ετών – της επιτρέπουν να ξεπεράσει τη βαθιά κρίση χωρίς κόστος για τους φορολογούμενους σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Επιπλέον, οι χώρες της Ευρωζώνης είναι πρόθυμες να βοηθήσουν με περαιτέρω μέτρα ανακούφισης του χρέους εάν αυτό χρειάζεται μετά τον Αύγουστο του 2018, με την προϋπόθεση η Ελλάδα να έχει ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα και τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις", αναφέρει ο επικεφαλής του ESM.

  Ο Klaus Regling κάνει ειδική αναφορά και στις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να το αναγνωρίσουν και οι υπόλοιπες χώρες της ζώνης του ευρώ. "Ιδίως στη Γερμανία, λέγεται συνέχεια ότι τίποτα δεν έχει συμβεί στην Ελλάδα από την έναρξη του προγράμματος. Αυτό είναι προσβολή στον ελληνικό λαό που αναγκάστηκε να δεχτεί περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που θα ήταν αδιανόητες σε άλλες χώρες".

  Σημειώνει ακόμα ότι "η δημοσιονομική πρόοδος είναι αξιοσημείωτη. Το 2009, το έλλειμμα ήταν πάνω από 15% του ΑΕΠ. Το 2016, η Ελλάδα είχε πλεόνασμα 0,7%, περίπου το ίδιο με τη Γερμανία. Αυτό δεν θα ήταν δυνατό χωρίς  θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις".

  Ο επικεφαλής του ESM ξεχωρίζει τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και το συνταξιοδοτικό σύστημα, αλλά και στην αγορά εργασίας και τον τραπεζικό κλάδο, σημειώνοντας ότι "αυτές οι μεταρρυθμίσεις εξηγούν γιατί η Ελλάδα έχει αναδειχθεί πρωταθλητής των μεταρρυθμίσεων πολλές φορές στις μελέτες του ΟΑΣΑ".

  Επαναλαμβάνει τέλος ότι η Ελλάδα είναι "ειδική περίπτωση" καθώς είχε "τα μεγαλύτερα προβλήματα και την πιο αδύναμη διοίκηση".

  "Αυτός είναι ο λόγος που οι προσπάθειες σταθεροποίησης συνεχίζουν και σήμερα στο 7ο έτος του προγράμματος", αναφέρει.

  Ο επικεφαλής του ESM εκτιμά παράλληλα ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί το σύνολο των κεφαλαίων του προγράμματος.

  "Μετά την τελευταία εκταμίευση των 7,7 δισ. ευρώ, ο ESM συνολικά έχει εκταμιεύσει πάνω από 39 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα από την έναρξη του προγράμματος το 2015. Μαζί, οι δύο μηχανισμοί για την κρίση έχουν χορηγήσει περισσότερα από 181 δισ. ευρώ σε έκτακτα δάνεια προς την Ελλάδα. Ο ESM και ο προκάτοχος του, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) κατέχουν το 51% περίπου του ελληνικού χρέους και το πρόγραμμα του ESM θα συνεχιστεί μέχρι τον Αύγουστο του 2018. Ωστόσο, η εκταμίευση των δανείων θα μείνει ξεκάθαρα κάτω από το μέγιστο επίπεδο των 86 δισ. ευρώ του προγράμματος", αναφέρει.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ