Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 31-Ιουλ-2017 11:13

  UBS: Πώς η Ελλάδα και το ράλι του ευρώ "βοηθούν" την ευρωζώνη

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  UBS: Πώς η Ελλάδα και το ράλι του ευρώ "βοηθούν" την ευρωζώνη

  Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, η αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ομολόγων, η ενίσχυση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία και η εντυπωσιακή άνοδος του ευρώ, αποτελούν ενδείξεις ότι η οικονομία της ευρωζώνης έχει σταθεροποιηθεί, όπως σημειώνει η UBS σε νέο της note.

  Πριν από πέντε χρόνια και κάτι ημέρες, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi έδωσε την ιστορική του ομιλία του... "ο, τιδήποτε χρειαστεί" με στόχο να ανακοπεί η κρίση του χρέους της ευρωζώνη, όπως σημειώνει η UBS. Τότε, οι αποδόσεις των ισπανικών και των ιταλικών κρατικών ομολόγων σε σχέση με τη Γερμανία ήταν στο 6,3% και το 5,3% αντίστοιχα, ενώ η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου είχε μειωθεί στο 1,215.

  Η ανάκαμψη δεν ήταν γρήγορη, τα επιτόκια εξακολουθούν να βρίσκονται σε "επίπεδα διαχείρισης κρίσεων", ο ισολογισμός της ΕΚΤ αγγίζει τα 4,24 τρις ευρώ, η ανεργία στην ευρωζώνη βρίσκεται στο 9,5% και το ευρώ την περασμένη εβδομάδα αυξήθηκε πάνω από το 1,17 έναντι του δολαρίου.

  Όμως, ενώ η ευρωζώνη δεν έχει επιστρέψει σε πλήρη υγεία, όπως τονίζει η UBS, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, στα εξής:

  Η ευρωζώνη έχει σταθεροποιηθεί, με την Ελλάδα να επιστρέφει στην αγορά ομολόγων την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά σε τρία χρόνια, ενώ οι αποδόσεις στα 10ετή ισπανικά και ιταλικά ομόλογα διαμορφώνονται στο 1,1% και το 1,9% αντίστοιχα.

  Η οικονομική ανάκαμψη επιταχύνεται, ενώ ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo της Γερμανίας σημείωσε τρία διαδοχικά ιστορικά υψηλά επίπεδα τον τελευταίο τρίμηνο, ενώ το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία μειώθηκε σε χαμηλό οκταετίας στις 27 Ιουλίου.

  Το ευρώ κερδίζει δύναμη, με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να έχει εκτοξευθεί κατά 11% φέτος, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2014.

  Επομένως, όπως επισημαίνει, υπάρχει λόγος εμπιστοσύνης στην ανάκαμψη της περιοχής και παραμένει overweight στις μετοχές της ευρωζώνης έναντι των μετοχών του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ συνεχίζει να προτιμά το ευρώ έναντι τόσο του δολαρίου όσο και του ελβετικού φράγκου.

  Όπως σημειώνει, αυξάνει την οverweight τάση της έναντι του ευρώ καθώς εκτιμά ότι η ανοδική πορεία του ευρώ θα συνεχιστεί, αφού οι αγορές προσαρμόζονται στην προοπτική μιας σταδιακής μείωσης των νομισματικών κινήτρων. Το ελβετικό φράγκο θα είναι μεταξύ των μεγάλων χαμένων από αυτή τη διαδικασία, δεδομένης και της συρρίκνωση των εισροών προς τα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, λόγω της μειωμένης πολιτικής αβεβαιότητας στην ευρωζώνη.

  Αξίζει να σημειώσουμε πως σύμφωνα με τον οικονομολόγο της ελβετικής τράπεζας, Gyorgy Kovacs, η οριστικοποίηση του σχεδίου ελάφρυνσης του χρέους σε συνδυασμό με την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα ήταν μια σημαντική βελτίωση για τη χώρα και οι περαιτέρω βελτιώσεις στο οικονομικό κλίμα, με την άρση των capital controls θα ήταν μία άλλη.

  Αυτό με τη σειρά του θα δώσει στις επιχειρήσεις αλλά και στους φορολογούμενους μεγαλύτερο κίνητρο για να επιστρέψουν τα χρήματά τους στη χώρα και τις τράπεζές της, ενώ η αποπληρωμή των καθυστερούμενων οφειλών από την κυβέρνηση προς στον ιδιωτικό τομέα θα ενισχύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ