Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 25-Ιουλ-2017 10:46

  Στο 4,875% εκτιμάται το επιτόκιο του 5ετούς ομολόγου

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Στο 4,875% εκτιμάται το επιτόκιο του 5ετούς ομολόγου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11:38

  Στο 4,875% εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί το επιτόκιο του πενταετούς ομολόγου, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

  Συγκεκριμένα, στο 4,875% "δίνει" το επιτόκιο δημοσίευμα του Bloomberg αλλά και το IFR του Reuters. Υπενθυμίζεται ότι το επιτόκιο του ομόλογου του 2014 είχε διαμορφωθεί στο 4,75%.

  Εξάλλου, αναλυτές της ING εκτιμούν πως το ελληνικό δημόσιο θα αντλήσει περί τα 3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, θεωρούν πως "το μέγεθος θα εξαρτηθεί τελικά από το αποτέλεσμα της παράλληλης πρότασης επαναγοράς" για το ομόλογο με λήξη τον Απρίλιο του 2019 (στο 4,75%).

  Ακόμη η ING επισημαίνει πως το κλίμα ευνοείται από την απόφαση της S&P της περασμένης παρασκευής που αναβάθμισε το outlook σε "θετικό" από "σταθερό".

  Επίσης, σύμφωνα με τη WSJ που επικαλείται note της Axia VG, στην έκδοση του νέου ομολόγου θα συμμετέχουν και ελληνικές τράπεζες με συνολικό ποσό 1 δισ. ευρώ περίπου.

  Η Εθνική Τράπεζα έχει ομόλογα του 2019 ύψους 350-400 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank 400 εκατ. ευρώ και η Eurobank 200-300 εκατ. ευρώ, ενώ η Πειραιώς δεν έχει κανένα ομόλογο λήξης 2019.

  Εξάλλου, ο Christopf Kutt, αναλυτής της DZ Bank, επισημαίνει ότι η κίνηση της Ελλάδας για επιστροφή στην αγορά ομολόγων "μπορεί να θεωρηθεί μόνο ως συμβολική", διότι η χώρα, η οποία εξαρτάται από οικονομική βοήθεια, δεν θα είναι σε θέση να αναχρηματοδοτηθεί πλήρως μέσω των αγορών".

  Από την πλευρά τους, αναλυτές της Mizuho επισημαίνουν πως η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές έχει δύο σκοπούς τουλάχιστον.

  Το εγχείρημα θα "πετύχει τον διπλό στόχο της εξομάλυνσης του προφίλ αποπληρωμής της έκδοσης του 2019 διασφαλίζοντας παράλληλα πως μέρος των εσόδων από αυτήν την έκδοση του Ιουλίου θα επιστρέψει πίσω στην ελληνική αγορά ομολόγων".

  Το βασικό σενάριο της Barclays είναι πως το 2018 είναι η χρονιά που η ΕΚΤ θα αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα με βάση το QE, πιθανώς προσφέροντας και μια μεγάλη ώθηση στους τίτλους.

  Ο οικονομολόγος Antonio Garcia Pascual της Barclays αναμένει ότι θα δοθεί "ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους" στο τέλος του έτους ή στο επόμενο.

  "Υπάρχει τώρα πιο ισχυρή διάθεση για ελληνικό ρίσκο", αναφέρει σε note του σε πελάτες, καθώς το ρίσκο χρηματοδότησης περιορίζεται μετά από την εκταμίευση της τελευταίας δόσης και τη βελτίωση της οικονομίας.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ