Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Ιουν-2017 22:30

  WSJ: Το στοίχημα του ΔΝΤ με το "παιχνίδι αναμονής" για το χρέος

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  WSJ: Το στοίχημα του ΔΝΤ με το "παιχνίδι αναμονής" για το χρέος

  Με την εκ νέου εμπλοκή του στο ελληνικό πρόγραμμα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ρισκάρει να υπονομεύσει την ίδια του την αξιοπιστία, σημειώνει η Wall Street Journal, σε δημοσίευμά της, παρατηρώντας εντούτοις πως μακροπρόθεσμα το πολιτικό στοίχημα θα μπορούσε να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του Ταμείου. 

  Συγκεκριμένα, η WSJ αναφέρεται στην απόφαση για κατ’αρχήν έγκριση για την Ελλάδα που υιοθέτησε το ΔΝΤ και η οποία άνοιξε τον δρόμο για την αποδέσμευση της δόσης στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

  Η συμφωνία συνιστά συμβιβασμό, σχολιάζει το δημοσίευμα και εξηγεί: Η Γερμανία μπορεί να διαβεβαιώσει τους ψηφοφόρους της ότι το ΔΝΤ συμμετέχει στο αμφιλεγόμενο ελληνικό πρόγραμμα, ακόμη και εάν το Ταμείο δεν προτίθεται να εκταμιεύσει χρήματα σύντομα. Από την πλευρά του, το ΔΝΤ μένει πιστό στη θέση του, επιμένοντας σε δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους από τους εταίρους της Αθήνας, προτού προβεί σε οποιαδήποτε εκταμίευση. Και η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει ένα ακόμη οικονομικό χάος, με την κυβέρνηση να λαμβάνει όλη την αναγνώριση για τις μεταρρυθμίσεις. 

  Η WSJ κάνει λόγο για μια κίνηση - στοίχημα για το ΔΝΤ, αφού όπως σημειώνει, εάν η Γερμανία αποτύχει να διευθετήσει το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους και το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα αποτύχει για τρίτη φορά, η αξιοπιστία του ΔΝΤ θα υφίστατο μεγάλο πλήγμα.

  Μερίδα των αναλυτών επισημαίνει πως η συμφωνία περιορίζει την επιρροή που είχε στην Ευρώπη το ΔΝΤ, το οποίο - γνωρίζοντας πως η Γερμανία χρειάζεται το Ταμείο στο πρόγραμμα, θέλοντας να αποφύγει περαιτέρω αναταραχές - χρησιμοποιούσε το επιχείρημα της λήξης των πληρωμών του Ιουλίου, ασκούσε πίεση στο Βερολίνο, για να περάσει το αίτημα της ελάφρυνσης. 

  Σημειωτέον ότι σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό για τέτοια προγράμματα διάσωσης από τη δεκαετία του 1980, για την κατ’αρχήν έγκριση ίσχυε μία προθεσμία 30 ημερών και στόχος ήταν η προώθηση της ελάφρυνσης χρέους, όταν οι συνομιλίες μεταξύ των πιστωτών βρίσκονταν σε αδιέξοδο. Μετα το 1984, μόνο στην περίπτωση της Αργεντινής το 1987, δεν τηρήθηκε αυτή η προθεσμία. Αυτή η απόφαση, σημειώνει η WSJ, συνέβαλε στην αποτυχία του προγράμματος. 

  Η αξιοπιστία του ΔΝΤ είναι κρίσιμη για να διαβεβαιώσει τις αγορές και τα κράτη - μέλη, με τους οικονομολόγους να παραπέμπουν στην απώλεια αξιοπιστίας του ΔΝΤ, όσον αφορά στο πρώτο ελληνικό πρόγραμμα το 2010. 

  Όπως σημειώνει ανώτατος αξιωματούχος του Ταμείου, αυτού του είδους οι προθεσμίες δεν εφαρμόζονται πλέον, καθώς στόχος είναι να δοθούν περιθώρια για τους πιστωτές, ώστε να καταλήξουν στα του χρέους και παράλληλα να μπορέσει η Ελλάδα να αποφύγει προβλήματα ρευστότητας το καλοκαίρι. 

  Στην πραγματικότητα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η συμφωνία για το χρέος δεν είναι κοντά, κάτι το οποίο υποστηρίζουν και πολλοί οικονομολόγοι, εν όψει και των γερμανικών εκλογών. "Πρόκειται για θέματα που χρειάζονται χρόνο για να διευθετηθούν", είπε ο ανώτατος αξιωματούχος του ΔΝΤ. "Θα χρειαστούν κάποιοι μήνες για να επιλυθούν".

  Σε αυτό το πλαίσιο, το ΔΝΤ αναφέρει ότι μία προθεσμία μπορεί να μην βοηθήσει τελικά στο να υπάρξει λύση.

  Τη δεκαετία του 1980, το Ταμείο χρησιμοποίησε την κατ΄ αρχήν έγκριση για να σταματήσει τους πιστωτές από το να χρονοτριβούν και να καταλήγουν γρήγορα σε συμφωνία.

  Τώρα, λέει ο Jacob Kirkegaard, senior fellow και εμπειρογνώμονας για την Ευρώπη στο Peterson Institute for International Economics, το ΔΝΤ ενδεχομένως να θέλει να χρονοτριβήσουν οι πιστωτές λίγο περισσότερο.

  Βλέπει τους Γερμανούς να αντιστέκονται στο αίτημα για ελάφρυνση όσο περισσότερο γίνεται, προσπαθώντας να κάνουν τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα να κάνει όλες τις βαριές οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία στις δημοσκοπήσεις μετά την επιβολή από την κυβέρνηση ακόμα μεγαλύτερης λιτότητας χωρίς να διορθωθεί η παραπαίουσα οικονομία.

  Το Βερολίνο είναι πιθανόν να περιμένει μέχρι ο Τσίπρας να έχει εξαντλήσει το πολιτικό του κεφάλαιο και να εκλεγεί μία νέα κυβέρνηση. Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, με ισχυρούς επιχειρηματικούς δεσμούς, βρίσκεται στην κορυφή των δημοσκοπήσεων. Οι επιχειρηματικές οικογένειες πιθανό να αυξήσουν τις επενδύσεις τους με τη Νέα Δημοκρατία, αναφέρει ο Kirkegaard, τονώνοντας την οικονομική ανάπτυξη.

  "Το κέρδος θα είναι μικρό από το να δοθεί ανακούφιση χρέους στον Τσίπρα", αναφέρει ο Kirkegaard και προσθέτει: το Βερολίνο "θα προτιμούσε να το δώσει προκειμένου να ενισχύσει την πλατφόρμα κάποιου άλλου".

  Εάν αυτό συμβεί, τότε το ΔΝΤ μπορεί να έχει επιτέλους προωθήσει την πιθανή επιστροφή της Ελλάδας στην οικονομική υγεία, σχεδόν μία δεκαετία μετά την πρώτη αποτυχημένη διάσωση.

  Υπάρχει μία απώλεια αξιοπιστίας επιτρέποντας στη Γερμανία να καθυστερήσει την ανακούφιση χρέους και πάλι, αναφέρει ο Kirkegaard. "Αλλά αυτό συγκρίνεται με την απώλεια αξιοπιστίας από το να αποχωρήσει από ένα κράτος μέλος, κάτι που στα μάτια των πολλών αναδυόμενων αγορών είναι πολύ πιο ανησυχητική προοπτική".

  Παραμένοντας με μία χώρα μέλος που υποφέρει και δείχνοντας ότι το ΔΝΤ μπορεί να οδηγήσει το πακέτο διάσωσης μέσα από τις πολύπλοκες πολιτικές της Ευρώπης, το Ταμείο θα μπορούσε να καθησυχάσει τις αναδυόμενες αγορές πως μπορεί να επιμείνει με προβληματικά πακέτα διάσωσης και να συνεργαστεί με άλλους περιφερειακούς φορείς χρηματοδότησης σε ολόκληρο τον κόσμο.

  Παρόλαυτα, η κίνηση του ΔΝΤ είναι ένα στοίχημα. Εάν η Γερμανία και πάλι αποτύχει να παραδώσει στο μέτωπο της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας αποτύχει για τρίτη φορά, η αξιοπιστία του Ταμείου θα μπορούσε να δεχτεί άλλο ένα μεγάλο πλήγμα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ