Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Ιουν-2017 18:15

  Regling: Yπουργοί αμφισβητούν τις αποκρατικοποιήσεις, αυτό στέλνει μήνυμα στις αγορές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Regling: Yπουργοί αμφισβητούν τις αποκρατικοποιήσεις, αυτό στέλνει μήνυμα στις αγορές

  Αιχμές για προβλήματα στην συνεργασία με υπουργούς της κυβέρνησης, αλλά και προειδοποίηση ότι η επιστροφή στις αγορές προϋποθέτει την επιτυχή συνέχεια του προγράμματος απεύθυνε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Klaus Regling σε αποκλειστική του συνέντευξη στην τηλεόραση της ΕΡΤ μετά το Eurogroup του Λουξεμβούργου.

  Σε ερώτημα για την σύσταση προς την κυβέρνηση περί ιδιοκτησίας του προγράμματος ο Regling απάντησε ότι "τίθεται πολύ συχνά η ιδιοκτησία. Επίσης πιστεύω ότι είναι σημαντικό να δούμε αυτή την ιδιοκτησία. Ιδιοκτησία σημαίνει ότι όλοι στην κυβέρνηση και ευρύτερα στο Δημόσιο στηρίζουν το πρόγραμμα”.

  Ωστόσο, όπως εξήγησε "αυτό που βλέπουμε κάποιες φορές έως σήμερα, είναι ότι δουλεύουμε πολύ καλά με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, όμως κάποιοι άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης ορισμένες φορές αμφισβητούν μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί, συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις, κι αυτό στέλνει ένα μήνυμα στις αγορές και ευρύτερα στο ευρωπαϊκό κοινό".

  Σε ερώτημα για το πότε θα επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές, ο επικεφαλής του ESM είπε "δεν γνωρίζω τους ακριβείς μήνες. Ωστόσο πιστεύω ότι αργότερα εντός του έτους ή τον επόμενο χρόνο θα είναι πιθανό να επιστρέψει στις αγορές, αν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων συνεχιστεί με επιτυχία όπως έχει συμφωνηθεί. Κι αυτό γιατί οι αγορές παρακολουθούν πολύ προσεκτικά τι συμβαίνει με την ιδιοκτησία του προγράμματος, το αν η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει όσα έχουν συμφωνηθεί με το Γιούρογκρουπ και τον ΕSM. Αν συμβεί αυτό τότε πιστεύω ότι είναι λογικό να στραφεί στις αγορές".

  Για την  συμφωνία της 15ης Ιουνίου ανέφερε ότι "είναι ένα σημαντικό βήμα. Δεν είναι το τέλος του προγράμματος. Όπως είπε και πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, έχουμε ακόμα ένα χρόνο με το υπάρχον πρόγραμμα. Όμως αυτό ήταν το σημαντικό βήμα, το οποίο χρειάζονταν τώρα".

  Για το γεγονός ότι η Ελλάδα θα είναι το μόνο ανεπτυγμένο κράτος στο οποίο θα μετάσχει το ΔΝΤ με πρόγραμμα επί της αρχής απάντησε ότι "δεν νομίζω ότι το ΔΝΤ διαχωρίζει την πολιτική του προσεγγίζοντας τη σε αναπτυσσόμενες χώρες και πιο ώριμες οικονομίες. Αυτό το μέρος των "εργαλείων" του ΔΝΤ να έχει μια συμφωνία επί της αρχής όταν αναμένει πιο συγκεκριμένες αποφάσεις από τους πιστωτές για πιθανή ελάφρυνση του χρέους, είναι ανεξάρτητο από την οικονομική κατάσταση μιας χώρας".

  Πρόσθεσε για την απόφαση και για τον ρόλο της Ευρωζώνης ότι "πιο σημαντικό όμως για τους Έλληνες πολίτες είναι να καταλάβουν ότι υπάρχει μια μακροπρόθεσμη δέσμευση από το Γιούρογρουπ να είναι έτοιμο να βοηθήσει περαιτέρω μακροπρόθεσμα, αν υπάρξουν απροσδόκητες εξελίξεις, οι οποίες κάνουν τη "ζωή" της ελληνικής οικονομίας δύσκολη.  Πιστεύω ότι είναι μια πολύτιμη δέσμευση που δεν έχουν άλλες χώρες εκτός Ευρώπης. Αυτό δείχνει τη συνεχή αλληλεγγύη που δείχνει το Γιούρογκρουπ για την Ελλάδα, στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον".

  Αναφορικά με το μέλλον και τον ρόλο του ESM ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι "υπάρχει βέβαια και η συζήτηση το τι θα κάνουμε με τον ΕSM. Πολλοί υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να διευρύνουμε τις ευθύνες κάτι το οποίο θεωρώ ότι μπορεί να γίνει, ίσως μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος, το επόμενο έτος. Όποτε ξεσπάσει μια επόμενη κρίση , πράγμα το οποίο δεν προβλέπω στο εγγύς μέλλον, πιθανόν θα αντιμετωπιστεί χωρίς το ΔΝΤ. Οπότε ο ESM, από αυτή την άποψη θα έχει διευρυμένες αρμοδιότητες και μπορεί να διευρύνει την εξουσία του”.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ