Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Ιουν-2017 14:09

  Μεταρρυθμίζοντας την Ευρώπη: ποιες ιδέες έχουν νόημα - Η πρόταση της Berenberg

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Μεταρρυθμίζοντας την Ευρώπη: ποιες ιδέες έχουν νόημα - Η πρόταση της Berenberg

  Η Ευρώπη είναι ξανά δημοφιλής. Η άνοδος του Μανουέλ Μακρόν δείχνει αυτή την τάση. Εν μέσω σταθερής οικονομικής ανάπτυξης σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, το σκηνικό για σοβαρές μεταρρυθμίσεις στην Ε27 και στην ευρωζώνη είναι ασυνήθιστα ευοίωνο. Αυτό αναφέρει σε έκθεσή της με τίτλο "Μεταρρυθμίζοντας την Ευρώπη: ποιες ιδέες έχουν νόημα;”, η Berenberg

  Στην εν λόγω έκθεση ο οίκος εξετάζει ποιες από τις προτάσεις που έχουν κατά καιρούς πέσει στο τραπέζι για την βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων και την ενδυνάμωση της συνοχής στην ΕΕ και την  ευρωζώνη, βγάζουν νόημα. Όπως σημειώνει η Berenberg, οι επιλογές αυτές εξετάζονται με βάση τέσσερα κριτήρια:

  α) την βελτίωση της αποδοτικότητας
  β) την παροχή κινήτρων στις χώρες μέλη να επιδιώκουν τις σωστές πολιτικές 
  γ)την διασφάλιση έναντι συστημικών κινδύνων και 
  δ) την παροχή ενός "μαξιλαριού” ασφαλείας έναντι προσωρινών ασύμμετρων σοκ 

  Επιπλέον, οι πολιτικές αυτές θα πρέπει να είναι πολιτικά βιώσιμες σημειώνει ο οίκος παραθέτοντας τις εξής προτάσεις:


  1) Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας: Η μείωση της αλληλοεπικάλυψης των οπλικών συστημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπόσχεται ένα περισσότερο "value for money” σύστημα. Η δημιουργία ενός κοινού ταμείου θα παρείχε κίνητρα προς αυτή την κατεύθυνση. Οι κοινές δαπάνες για την άμυνα δεν πρέπει να θεωρούνται εθνικές δαπάνες βάσει των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ. Ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασφαλείας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αστυνόμευση των εξωτερικών συνόρων της περιοχής Σέγκεν, καθώς και φορολογικά κίνητρα για συμμετοχή στην επανεγκατάσταση των προσφύγων, έχει επίσης νόημα.

  2)Τραπεζική Ένωση: Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της σταδιακής εγκαθίδρυσης μιας κοινής εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων είναι επιθυμητή μακροπρόθεσμα, αλλά όχι απαραίτητη.

  3) Δημοσιονομικές μεταφορές: Η ΕΕ διαθέτει ήδη εκτεταμένα περιφερειακά και διαρθρωτικά ταμεία υποστήριξης των λιγότερο προηγμένων περιοχών. Δεν χρειάζεται πρόσθετα Ταμεία για αυτόν τον σκοπό. 

  4) Ένα ενιαίο σύστημα ασφάλισης κατά της ανεργίας θα δημιουργούσε λανθασμένα κίνητρα για τις μη μεταρρυθμισμένες αγορές εργασίας. Αλλά ένα σχέδιο για την επιδότηση των προσωρινών περικοπών των ωρών εργασίας κατά τη διάρκεια μιας οξείας κρίσης, όπως το "Kurzarbeitergeld" της Γερμανίας, θα είχε νόημα.

  5) Κίνητρα για αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις: Η ενδυνάμωση της αναπτυξιακής δυναμικής μιας χώρας μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων βελτιώνει το 5) οικονομικό outlook και για τις γείτονες χώρες της. Η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης που θα υποκαθιστούσε τις κρατικές επενδυτικές δαπάνες στις χώρες που επιδιώκουν αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις – όπως αυτές περιγράφονται από τον ΟΟΣΑ – μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη. 

  6) Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο: Η τρόικα και το κουαρτέτο ήταν οι ad hoc απαντήσεις στις κρίσεις στην ευρωζώνη. Ο ESM θα πρέπει να μετεξελιχθεί σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (EMF) αναλαμβάνοντας τον ρόλο που διαδραμάτισαν ΕΕ, Κομισιόν, ΔΝΤ και ΕΚΤ στα προγράμματα διάσωσης στην Ευρώπη. 

  7) Οι δημοσιονομικοί κανόνες είναι ήδη αρκετά ευέλικτοι. Δεν χρειάζεται κάποια αλλαγή , παρά μόνο βελτίωση του τρόπου με τον οποίο εφαρμόζονται. 

  8) Η πρόταση της Berenberg: Ένα Ανεξάρτητο Δημοσιονομικό Συμβούλιο (IFC): Αντί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή της τρόικας / κουαρτέτου, ένα Ανεξάρτητο Δημοσιονομικό Συμβούλιο (IFC) παρόμοιο με το συμβούλιο της ΕΚΤ θα πρέπει να εξετάζει τακτικά τις δημοσιονομικές θέσεις όλων των μελών της ευρωζώνης. Δεν θα πρέπει να προβαίνει σε λεπτομερείς συστάσεις πολιτικής. Αλλά θα πρέπει να αξιολογεί εάν οι υφιστάμενες πολιτικές,  καθώς και πιθανές αλλαγές πολιτικής και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις,  θα επιτρέπουν σε μια χώρα να συμμορφώνεται πλήρως, μερικώς ή καθόλου με τους ευρωπαϊκούς κανόνες. 

  9) Σφραγίδα έγκρισης: Οι χώρες με πιστοποιητικό IFC θα πρέπει πάντα να έχουν αυτόματη πρόσβαση στην πιστωτική γραμμή το EMF, ενώ χώρες που συμμορφώνονται σε μεγάλο βαθμό θα πρέπει να υπόκεινται μόνο σε ήπιες προϋποθέσεις σε περίπτωση που αιτηθούν βοήθειας. Κάτι τέτοιο θα έδινε ισχυρά κίνητρα στις χώρες της ευρωζώνης να παλεύουν για το καλύτερο δυνατό οικονομικό στάτους. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ