Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Ιουν-2017 08:10

  Καταρρέουν τα δημόσια έσοδα από την αύξηση του ΕΦΚ στα καπνικά

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Καταρρέουν τα δημόσια έσοδα από την αύξηση του ΕΦΚ στα καπνικά

  της Αλεξάνδρας Γκίτση 
   
  Αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα, έχει φέρει η υπερφορολόγηση στα καπνικά προϊόντα. Έτσι το πρώτο τρίμηνο του έτους καταγράφεται μείωση των κρατικών εσόδων κατά 29,5% σε σχέση με τις κρατικές εισπράξεις του αντίστοιχου διαστήματος του 2016. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι και για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο η εικόνα από τα έσοδα των τελωνείων, όπου εγγράφονται οι φόροι των καπνικών, δεν είναι καλή.

  Επί της ουσίας επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, εμπειρογνωμόνων και ερευνητικών οργανισμών όπως το ΙΟΒΕ, που προέβλεψαν ότι η νέα αύξηση της φορολογίας των προϊόντων καπνού (ΕΦΚ και ΦΠΑ) η οποία έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των τιμών (κατά 40-50 λεπτά ανά πακέτο 20 τσιγάρων και 50 λεπτά ανά συσκευασία 30 γραμμαρίων λεπτοκομμένου καπνού) δεν θα έχει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα για τα φορολογικά έσοδα, ενώ θα φέρει μεγάλη υποχώρηση της κατανάλωσης νόμιμων προϊόντων καπνού.

  Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στον καπνό εκτιμάται συνολικά σε 220 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2017 και ο ΦΠΑ σε 67 εκατ. ευρώ, ήτοι 287 εκατ. ευρώ. Τα πράγματα χειροτερεύουν δραματικά τον Φεβρουάριο, όταν ο ΕΦΚ στον καπνό απέφερε μόλις 34 εκατ. ευρώ και επιπλέον 8 εκατ. ευρώ ο ΦΠΑ, ήτοι 42 εκατ. ευρώ συνολικά κρατικά έσοδα.

  Τον Μάρτιο ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στον καπνό εκτιμάται ότι απέδωσε συνολικά 105 εκατ. ευρώ και ο ΦΠΑ 27 εκατ. ευρώ. Πέρυσι πάντως οι εισπράξεις ήταν στα 181 εκατ. ευρώ για τον ΕΦΚ και 49 εκατ. για το ΦΠΑ. Δηλαδή φέτος μόνο το Μάρτιο μπήκαν 98 εκατ. ευρώ λιγότερα στα κρατικά ταμεία.

  Δηλαδή, σε τρεις μήνες ο ΕΦΚ απέφερε 359 εκατ. ευρώ και ο ΦΠΑ 102 εκατ. ευρώ, ήτοι 461 εκατ. ευρώ συνολικά έσοδα από τον καπνό. Ποσό το οποίο υπολείπεται κατά 89 εκατ. ευρώ από το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι όπου εισέρρευσαν στα κρατικά ταμεία 650  εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 509 εκατ. ευρώ από ΕΦΚ και 141 εκατ. ευρώ από ΦΠΑ.  

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ