Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 18-Ιουν-2017 16:00

  "Καλά νέα" η συμφωνία, αλλά δεν αρκεί για το QE

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

  Από την Ελευθερία Κούρταλη

  Ένα... φως στο τέλος του τούνελ βλέπουν οι διεθνείς αναλυτές μετά τη συμφωνία για το Eurogroup, η οποία αποτελεί "καταρχήν καλά νέα" για τους επενδυτές, αφού το deal βάζει τέλος στους εννέα μήνες της αβεβαιότητας που χτύπησαν την προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και προβλημάτισαν τις αγορές, επιτρέποντας στην Ελλάδα να εξασφαλίσει τα χρήματα που χρειαζόταν για να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της χωρίς να χρησιμοποιήσει δικούς της πόρους.

  Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, το... τενεκεδάκι των δύσκολων συνομιλιών για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έχει κλοτσηθεί για ακόμα μία φορά παρακάτω στον δρόμο, ενώ αυτά που συμφωνήθηκαν δεν αρκούν για την ένταξη στο πολυπόθητο QE της ΕΚΤ, όπως άλλωστε διαμήνυσε και αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας.

  Το ΔΝΤ στην πράξη είναι εκτός

  "Η ρητορική του Eurogroup δείχνει ότι το ΔΝΤ βρίσκεται μέσα στο πρόγραμμα, αλλά στην πράξη είναι έξω", σχολιάζει στο "Κεφάλαιο" o επικεφαλής αναλυτής για την Ευρώπη της Eurasia, Mujtaba Rahman.

  "Ωστόσο", όπως προσθέτει, "η συνθήκη αυτή είναι πολύ σημαντική για την ανάγκη της γερμανικής κυβέρνησης να ηρεμήσει τους βουλευτές στην Bundestag που απαιτούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ".

  H συνεδρίαση του Eurogroup την περασμένη εβδομάδα ήταν πραγματικά η τελευταία ευκαιρία για μια αξιόπιστη συμφωνία, τονίζει ο Rahman. "Είναι πλέον πολύ απίθανο το Eurogroup να παράσχει πρόσθετες διαβεβαιώσεις για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας που ζητά το ΔΝΤ", σημειώνει. "Δεν περιμένουμε χρήματα από το ΔΝΤ και, κατ' επέκταση, κανένα QE από την ΕΚΤ".

  Κόστισε η καθυστέρηση

  Σχολιάζοντας τη συμφωνία, ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, επικεφαλής στρατηγικής forex του G10 στην BofA - Merrill Lynch, σημειώνει στο "Κ" πως το ότι τελικά συμφώνησαν να ολοκληρωθεί η β' αξιολόγηση του προγράμματος αποτελεί καλά νέα.

  Όπως επισημαίνει, η Ελλάδα θα λάβει χρήματα για να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του Ιουλίου και να αποφύγει την αθέτηση πληρωμών. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο κ. Βαμβακίδης, "η μεγάλη καθυστέρηση αυτής της αξιολόγησης ήταν περιττή και έχει κοστίσει πολύ στην οικονομία, ενώ η ανάπτυξη για το τρέχον έτος προβλέπεται τώρα πολύ κάτω από αυτό που περιμέναμε στις αρχές του έτους".

  Η συμφωνία για την αντιμετώπιση της ελάφρυνσης του χρέους μετά το τέλος του προγράμματος και η νέα συμφωνία με το ΔΝΤ είναι επίσης καλά νέα, προσθέτει, αλλά δεν αρκούν για να συμμετάσχει η Ελλάδα στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ.

  Το επίκεντρο, όπως επισημαίνει ο κ. Βαμβακίδης, θα πρέπει τώρα να μετατοπιστεί στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων για τη στήριξη της ανάκαμψης και την αύξηση της μακροπρόθεσμης δυνητικής ανάπτυξης. "Οι μελλοντικές αξιολογήσεις του προγράμματος θα πρέπει να ολοκληρωθούν εγκαίρως, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω αβεβαιότητα στις οικονομικές προοπτικές", προειδοποιεί.

  Συμφωνία - ρεπλίκα του Μαΐου του 2016

  Οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας δεν κατάφεραν να σημειώσουν μεγάλη πρόοδο όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους πέραν όσων είχαν ήδη συμφωνηθεί τον Μάιο του 2016, επισημαίνει η Citigroup, χαρακτηρίζοντάς τη μια συμφωνία-ρεπλίκα.

  Ωστόσο, μια καινοτομία σε σχέση με πέρυσι είναι ότι το re-profiling του χρέους θα "ανακαταταχθεί σύμφωνα με έναν μηχανισμό λειτουργικής προσαρμογής της ανάπτυξης που θα συμφωνηθεί".

  Πάντως, το deal βάζει τέλος στις διαπραγματεύσεις για τη β' αξιολόγηση και απελευθερώνει αρκετά χρήματα για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων του Ιουλίου.

  Ωστόσο, η έλλειψη πρόσθετης σαφήνειας σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους διατηρεί την αβεβαιότητα σχετικά με τη δυνατότητα ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο QE και την ικανότητα της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές.

  Όπως επισημαίνει η Citi, δεν αναμένεται άλλη πρόοδος γύρω από την ελάφρυνση του χρέους πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία και πιθανόν όχι πριν από το τέλος του τρέχοντος προγράμματος.

  Συνολικά, εκτιμά ότι οι πιθανότητες να χρειαστεί ένα τέταρτο σχέδιο διάσωσης η Ελλάδα κατά τα επόμενα δύο χρόνια παραμένουν υψηλές, καθώς θεωρεί πολύ απίθανο ότι η χώρα θα μπορούσε να επιστρέψει στην πλήρη χρηματοδότηση από τις αγορές όταν λήξει το τρέχον πρόγραμμα.

  Barclays: Καλά νέα για τους επενδυτές

  Η συμφωνία αποτελεί καλή είδηση για τους επενδυτές, καθώς η συμμετοχή του ΔΝΤ και οι ενισχυμένες δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους αυξάνουν τις πιθανότητες για μακροπρόθεσμη βελτίωση του μακροοικονομικού αποτελέσματος για την Ελλάδα, σημειώνει η Barclays, τονίζοντας πως το επόμενο σημαντικό γεγονός για την Ελλάδα θα είναι η συνάντηση του δ.σ. του ΔΝΤ.

  Σύμφωνα με την τράπεζα, έγιναν τρία σημαντικά βήματα: Πρώτον, το Eurogroup ολοκλήρωσε τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος. Αυτό ξεκλειδώνει την επόμενη δόση, μειώνοντας τις χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2017-2018. Δεύτερον, η Λαγκάρντ θα προτείνει στο δ.σ. του ΔΝΤ την αρχή της έγκρισης επί της αρχής μιας νέας συμφωνίας stand-by για την Ελλάδα (AIP). Αυτό είναι ένα καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό που ανέμενε η αγορά. Τρίτον, το Eurogroup δεσμεύτηκε σε μια μεσοπρόθεσμη στρατηγική για την ελάφρυνση του χρέους, σύμφωνα με τη δέσμευση του Μαΐου του 2016. Η προτεινόμενη στρατηγική περιλαμβάνει μια σημαντική βαλβίδα ασφαλείας για την Ελλάδα, όπως τονίζει η Barclays.

  Μια νέα αρχή

  Οι κίνδυνοι παραμένουν, τονίζει η HSBC. Η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια της δόσης για την πληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα και αυτό θα ωθήσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επενδυτών, που δεν έχει ανακάμψει ακόμη από την κρίση του 2015.

  Όπως προσθέτει, θα μπορούσε επίσης να προτρέψει την επιστροφή μέρους των καταθέσεων στις τράπεζες, το οποίο είναι πρωταρχικής σημασίας για να καταστεί δυνατή η κατάργηση των capital controls.

  Ωστόσο, οι παρατεταμένες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν επιτρέπουν τη σημαντική αναθεώρηση προς τα πάνω των προβλέψεων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες είχαν υποβαθμιστεί το τελευταίο διάστημα.

  Σε ό,τι, πάντως, αφορά το QE, η HSBC εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη, καθώς θα την εξέπληττε εάν η ΕΚΤ δεν ξεκινούσε τις επόμενες εβδομάδες να αγοράζει ελληνικά ομόλογα.

  *Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ