Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 17-Ιουν-2017 20:00

  Το ράλι στα ελληνικά ομόλογα και οι προσδοκίες για τις μετοχές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Το ράλι στα ελληνικά ομόλογα και οι προσδοκίες για τις μετοχές

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  H πτώση των αποδόσεων των 2ετών ελληνικών ομολόγων στο 4,659% και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2010, η αποκλιμάκωση στα 10ετή ομόλογα με το yield να επιστρέφει στα επίπεδα προ του ναυαγίου του Eurogroup της 22ας Μαΐου και στο 5,691%, η άνοδος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου πάνω από τις 800 μονάδες και στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2015 με "οδηγό" το ράλι στις τράπεζες, ήταν η "απάντηση" της αγοράς στη συμφωνία του Eurogroup.

  Σύμφωνα με τους αναλυτές, το κλείσιμο της αξιολόγησης και η εκταμίευση της δόσης βάζει ένα τέλος στην αβεβαιότητα αλλά και τους φόβους που κυριαρχούσαν το τελευταίο διάστημα γύρω από την Ελλάδα και τα ελληνικά assets και αποτελεί ένα πρώτο βήμα στην επιστροφή της εμπιστοσύνης που δεν έχει ανακάμψει ακόμη από την κρίση του 2015. Όλα αυτά αποτελούν ισχυρούς λόγους για την ύπαρξη ενός ράλι ανακούφισης στην ελληνική αγορά.

  Ωστόσο, το deal δεν φαίνεται ικανό να ανοίξει τον δρόμο προς το QE, με την ΕΚΤ να σημειώνει πως χρειάζεται περισσότερη σαφήνεια σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους για να αποφασίσει την αγορά ελληνικών ομολόγων. Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι η ΕΚΤ αναμένεται στο επόμενο διάστημα να ξεκινήσει το tapering, έχει ως αποτέλεσμα οι τόνοι σχετικά με τη συνέχιση του ράλι ειδικά στην αγορά ομολόγων να είναι αρκετά χαμηλοί.

  "Εάν η ΕΚΤ άρχισε να αγοράζει ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, αυτό θα πυροδοτούσε έναν νέο γύρο σύσφιξης στην αγορά ομολόγων", όπως σχολιάζει ο στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank, Christoph Rieger. "Όμως, καθώς η διαδικασία αυτή πιθανότατα θα μετατοπιστεί στη φάση του tapering της ΕΚΤ, δεν εκτιμώ πως θα αγοράσει ποτέ ελληνικά ομόλογα όσο το QE είναι ακόμα σε εξέλιξη και οδεύει προς το τέλος του".

  Σύμφωνα με τον αναλυτή της Societe Generale, Kit Juckes, η πολιτική της ελάφρυνσης του χρέους είναι πολύ τοξική έτσι το Eurogroup απλώς έσπρωξε το θέμα βαθύτερα στο μέλλον, έτσι τα χειροκροτήματα στην αγορά ομολόγων θα είναι συγκρατημένα το επόμενο διάστημα.

  Περιθώριο για περαιτέρω άνοδο

  Η J.P. Morgan σημειώνει πως υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω ράλι στις ελληνικές μετοχές, με τον δείκτη MSCI Greece να έχει κερδίσει πάνω από 20% από τις αρχές του έτους.

  Οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων μπορεί να υποχωρήσουν προς το 5,5% μετά την επίσημη ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης, ωστόσο περαιτέρω "βοήθεια" θα δεχόταν η αγορά με την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ.

  Πάντως, όπως τονίζει η αμερικανική τράπεζα, υπάρχει ο κίνδυνος η ΕΚΤ να αποφασίσει το πρόωρο τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης και αυτό θα οδηγήσει σε ένα γενικότερο sell-off στα ευρωπαϊκά ομόλογα.

  Η αβεβαιότητα γύρω από τη διαχείριση του ελληνικού χρέους την οδηγεί στο να παραμένει neutral για τον MSCI Greece επισημαίνοντας πως ο OTE είναι το μοναδικό top pick της στην Ελλάδα καθώς η μετοχή διαπραγματεύεται σε discount (το οποίο, πάντως, έχει μειωθεί) σε σχέση με τις μετοχές του κλάδου στην υπόλοιπη Ευρώπη.

  Oι θέσεις των funds

  Στη μηνιαία δημοσκόπηση της J.P. Morgan στο περιβάλλον 55 fund managers για την επενδυτική τους στρατηγική στις αναδυόμενες αγορές, οι θεσμικοί δηλώνουν ότι τηρούν underweight θέσεις στην ελληνική αγορά, σχεδόν αμετάβλητες από τον προηγούμενο μήνα.

  Η απόφαση του Eurogroup αναμένεται να επηρεάσει τη στρατηγική του επόμενου μήνα, ωστόσο είναι δύσκολο να "γυρίσει" η συνολική στάση των funds σε overweight ακόμη. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια μεγάλη κατηγορία αγορών μαζί με τις αγορές της Κίνας, της Ταϊβάν, της Μαλαισίας, της Νότιας Αφρικής, της Κορέας, του Μεξικού, της Ταϊλάνδης, της Τουρκίας, των Φιλιππινών, της Τσεχίας, της Αιγύπτου, της Ουγγαρίας, του Περού, της Πολωνίας, της Χιλής, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Κατάρ, για τις οποίες τα funds τηρούν σταση underweight .

  Πάντως, σε ό,τι αφορά τα ελληνικά assets, τις τελευταίες ώρες οι fund managers μείωσαν ελαφρώς τις underweight θέσεις τους σε -37% από -38%, οι οποίες, ωστόσο, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

  Το "GREK" και οι εισροές ύψους 50 εκατ. ευρώ

  Το Global X MSCI Greece ETF (GREK) αποτελεί έναν δείκτη της ελληνική οικονομίας καθώς, σύμφωνα με τους αναλυτές, σημειώνει κέρδη ή υποχωρεί ανάλογα με τις εξελίξεις γύρω από την Ελλάδα. Η αντίδρασή του μετά το Eurogroup αποδεικνύει πως η επιφυλακτικότητα για την Ελλάδα παραμένει.

  Το GREK έχει ενεργητικό ύψους 376 εκατ. ευρώ και από τις αρχές του έτους οι εισροές αγγίζουν τα 50 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η μακροοικονομική εικόνα της χώρας συνεχίζει να κρατά τους επενδυτές μακριά.

  Το ελληνικό ETF, που παρακολουθεί τον δείκτη MSCI All Greece σημείωνε πτώση 4,6% από τις αρχές του έτους μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου, ημερομηνία η οποία όπως αποδεικνύεται τελικά είναι η ημέρα του ναδίρ του δείκτη καθώς από τότε έχει αλλάξει ρότα.

  Έως τις παραμονές του Eurogroup του Μαΐου, το GREK ETF σημείωνε κέρδη 25% από τις αρχές του 2017. Από τότε η πορεία του ήταν αρκετά ευμετάβλητη, με αποτέλεσμα τα κέρδη του από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα να διαμορφώνονται κοντά στο 18% (με άνοδο κάτω του 1% μετά το Eurogroup της Πέμπτης) και τους επενδυτές να γίνονται επιφυλακτικοί καθώς θεωρούν ότι η Ελλάδα παρά τη συμφωνία, συνεχίζει να ενέχει σημαντικό επενδυτικό ρίσκο.

  Σύμφωνα με τους αναλυτές, το κλείσιμο της β' αξιολόγησης το οποίο έφερε την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα αποτελεί ένα σημείο καμπής για το ETF, καθώς έσβησε  κάθε σενάριο ατυχήματος το καλοκαίρι. Ωστόσο η μη ένταξη στο QE θολώνει τις προοπτικές του επόμενου διαστήματος.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ