Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 12-Ιουν-2017 08:08

  Στην Αθήνα ο Λεμέρ με συμβιβαστική λύση για δόση-χρέος

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Στην Αθήνα ο Λεμέρ με συμβιβαστική λύση για δόση-χρέος

  Της Δήμητρας Καδδά

  Στην Αθήνα τα φώτα στρέφονται σήμερα στην κάθοδο του Γάλλου Υπουργού Οικονομικών κ. Λεμέρ και στις διαδοχικές συναντήσεις που θα έχει με τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αλλά και με τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, επιχειρώντας να προωθήσει τη Γαλλική πρόταση για μία λύση λεκτικής διατύπωσης για το χρέος έως την Πέμπτη 15 Ιουνίου που συνεδριάζει το Eurogroup.

  Η "δουλειά" συνεχίζεται όμως και στις Βρυξέλλες όπου, σύμφωνα πληροφορίες, το πόρισμα της Κομισιόν (το compliance report) μπαίνει πλέον στην τελική του ευθεία.

  Καθώς ο χρόνος τελειώνει έως την 15η Ιουνίου, θα πρέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, το αργότερο έως αύριο, το πόρισμα-σύσταση να έχει ολοκληρωθεί και να έχει αποσταλεί στα επιτελεία των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και των Θεσμών προκειμένου να το μελετήσουν και να διαμορφώσουν τις τελικές τους θέσεις ενόψει της συνόδου.

  Το πόρισμα θα περιλαμβάνει την τελική θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα 140 προαπαιτούμενα, η οποία έχει ειδική σημασία, καθώς μένει να φανεί αν θα αποτυπωθούν αστερίσκοι (δεδομένου ότι την Παρασκευή υπήρχαν ακόμα εκκρεμότητες ειδικά στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων), αλλά και τη θέση που θα κρατήσει Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με το θέμα της έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους την οποία θα περιλαμβάνει η ίδια μελέτη.

  Πάνω κάτω η δόση
  Θα λαμβάνει θέση και αναφορικά με το ύψος της δόσης που θα δοθεί στην Αθήνα, αφού σύμφωνα με πληροφορίες έως το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας δεν υπήρχε συμφωνία ούτε σε αυτό το πεδίο. Εκφράζονταν απόψεις οι οποίες ξεκινούσαν από μία δόση της τάξης των 7,4 δισ. ευρώ (η οποία αφήνει πολύ μικρό ποσό για την πληρωμή οφειλών προς ιδιώτες) έως μία δόση της τάξης των 11 δισ. ευρώ περίπου.

  Στο πεδίο της ανάπτυξης και της σύνδεσής της με το χρέος, αυτό που επιχειρείται είναι από τη μία πλευρά μία διατύπωση που να ορίζει πως θα καθορίζονται τα πλεονάσματα και οι παρεμβάσεις στο χρέος σε συνδυασμό με το ρυθμό ανάπτυξης και τις επιδόσεις ελληνικής οικονομίας και από την άλλη πλευρά πως θα δοθούν περισσότερα αναπτυξιακά κίνητρα στην Ελλάδα ούτως ώστε να διασφαλιστεί από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών-μελών ότι η Ελλάδα θα έχει ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.
   
  Ο δρόμος για το χρέος
   
  Αυτό που ουσιαστικά επιχειρείται έως την Πέμπτη, είναι πέρα από τη δόση η διαμόρφωση της διαδικασίας ελάφρυνσης του χρέους στο πλαίσιο των αποφάσεων του Μαΐου του 2016. Όπως έγραφε το Κεφάλαιο του Σαββάτου, το ΔΝΤ, στην περίπτωση που μέχρι και την Τρίτη δεν έχει βρεθεί φόρμουλα περαιτέρω συγκεκριμενοποίησης των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους η οποία να αποδεικνύει με μετρήσιμα μεγέθη ότι οδηγεί σε επιπλέον απομείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ, θα αποδεχθεί την εναλλακτική πρόταση για συμμετοχή, αλλά με αναστολή του χρηματοδοτικού σκέλους, μέχρι αυτό (σ.σ.: η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης) να υλοποιηθεί, το αργότερο μέχρι το τέλος του 2017.

  Αναφορικά με την δεύτερη αξιολόγηση και τα εκκρεμή προαπαιτούμενα, κατά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group την προηγούμενη Πέμπτη, κατεγράφησαν "αστερίσκοι" που παραμένουν στις "υποχρεώσεις" της Αθήνας, αναφορικά κυρίως με τις ιδιωτικοποιήσεις και τη νομική κάλυψη των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ.

  Και δόθηκαν οι διαβεβαιώσεις (από ελληνικής πλευράς) ότι και αυτοί οι "αστερίσκοι" θα… "σβηστούν" μέχρι το Eurogroup της 15ης Ιουνίου. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ