Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Ιουν-2017 14:45

  ΕΚΤ: Αμετάβλητη η νομισματική πολιτική, δεν βλέπει περαιτέρω μείωση των επιτοκίων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  ΕΚΤ: Αμετάβλητη η νομισματική πολιτική, δεν βλέπει περαιτέρω μείωση των επιτοκίων

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:10

  Αμετάβλητη διατήρησε την πολιτική της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κρατώντας τα επιτόκια της στα ιστορικά τους χαμηλά και το πρόγραμμα αγορών ομολόγων στα 60 δισ. ευρώ το μήνα.

  Η κεντρική τράπεζα τροποποίησε ωστόσο την ανακοίνωση της όσον αφορά τις προσδοκίες της για την πορεία των επιτοκίων τους επόμενους μήνες, παραλείποντας να αναφέρει την πιθανότητα των χαμηλότερων επιτοκίων.

  Ειδικότερα, το Δ.Σ. της ΕΚΤ αναμένει ότι "τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού".

  Στις προηγούμενες ανακοινώσεις της η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι περιμένει τα επιτόκια να παραμείνουν "στα σημερινά ή σε χαμηλότερα επίπεδα".

  Όσον αφορά τα επιτόκια, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

  Όσον αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, το Δ.Σ. "επιβεβαιώνει την πρόθεσή του να συνεχίσει τη διενέργεια καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού, οι οποίες ανέρχονται επί του παρόντος σε 60 δισ. ευρώ μηνιαίως, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2017 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί, και πάντως έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο διαπιστώσει μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία να είναι συμβατή με την επιδίωξή του για τον πληθωρισμό.

  Οι καθαρές αγορές θα πραγματοποιούνται παράλληλα με την επανεπένδυση ποσών από την εξόφληση τίτλων που έχουν αποκτηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP) κατά τη λήξη τους. Εάν οι προοπτικές καταστούν λιγότερο ευνοϊκές ή οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παύσουν να υποστηρίζουν την περαιτέρω πρόοδο προς μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει έτοιμο να αυξήσει το μέγεθος και/ή τη διάρκεια του προγράμματος".

  Το ευρώ σημειώνει απώλειες 0,2% έναντι του δολαρίου στα 1,123 δολ. μετά τις ανακοινώσεις νομισματικής πολιτικής. 

  Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΕΚΤ Mario Draghi στις 15:30 ώρα Ελλάδας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ