Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Ιουν-2017 13:32

  ΕΚΤ: Τι περιμένουν από την αυριανή συνεδρίαση οι αναλυτές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  ΕΚΤ: Τι περιμένουν από την αυριανή συνεδρίαση οι αναλυτές

  Όταν ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, ξεκινήσει αύριο τη συνέντευξη Τύπου μετά από τη συνεδρίαση του δ.σ. στην οποία η κεντρική τράπεζα θεωρείται ουσιαστικά βέβαιο ότι θα διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική, η εναρκτήρια ομιλία του θα εξεταστεί προσεκτικά για ενδεχόμενες αλλαγές στο λεξιλόγιο, που να καθορίζουν το χρονοδιάγραμμα και την ταχύτητα του προγράμματος αγοράς asset της ΕΚΤ και των επιτοκίων.

  Όπως αναφέρει το MarketWatch, από τη μία πλευρά, για εκείνους που θέλουν η ΕΚΤ να σταματήσει το πρόγραμμα αγοράς asset και να θέσει το έδαφος για μια αύξηση των επιτοκίων, τα οικονομικά δεδομένα σε όλη την ευρωζώνη συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν.

  Στην πραγματικότητα, οι προβλέψεις της ΕΚΤ για οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 1,8% το 2017, κάτι που ήταν προηγουμένως υψηλότερο των εκτιμήσεων, τώρα φαίνεται κάπως επιφυλακτικό, επισήμανε ο Ben May της Oxford Economics.

  Αυτό σημαίνει πως είναι πιθανό ο Draghi να πει αύριο στους δημοσιογράφους ότι οι κίνδυνοι για το οικονομικό outlook είναι σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι, τόνισε ο May. Στη γλώσσα των κεντρικών τραπεζών, αυτό είναι μια σημαντική μεταβολή από την προηγούμενη περιγραφή των οικονομικών κινδύνων του Draghi, ότι είναι ακόμη πτωτική.

  Ωστόσο το θέμα είναι πως ενώ η οικονομία μπορεί να ανεβάζει ρυθμούς, ο πληθωρισμός δεν το κάνει. Και η επίτευξη του ετήσιου στόχου για λίγο κάτω του 2%, είναι η μόνη εντολή της ΕΚΤ.

  Πραγματικά, οι χαμηλότερες πετρελαϊκές τιμές και η πτώση στις τιμές των βασικών τροφίμων τους τελευταίους τρεις μήνες, θα οδηγήσει την ΕΚΤ να υποβαθμίσει τις δικές της εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, αναφέρει η Pernille Bomholdt Henneberg της Danske Bank.

  Επίσης, αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch, εκτιμούν πως εάν αφορούσε μονο τα στοιχεία, η ΕΚΤ πιθανώς θα έκανε κάτι περισσότερο από το να αναγνωρίσει ότι οι κίνδυνοι για το outlook της οικονομίας έχουν γίνει neutral από negative.

  Αλλά αναμένουν από την ΕΚΤ να προχωρήσει λίγο περισσότερο και να αφαιρέσει κάποια από τη συμμετρία για το forward guidance που παρέχει ο Draghi στην εναρκτήρια ανακοίνωσή του. Αναμένουν από την ΕΚΤ να μην χρησιμοποιήσει τη γλώσσα που να δίνει έμφαση στο ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να οδηγηθούν ακόμη χαμηλότερα, εάν παραστεί ανάγκη.

  Ο Peter Schaffrik, επικεφαλής αναλυτής της RBC Capital Markets, παρουσίασε ένα παρόμοιο σενάριο, με την ΕΚΤ απλώς να αφαιρεί την προειδοποίηση ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να οδηγηθούν χαμηλότερα εάν παραστεί ανάγκη.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ