Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Μαϊ-2017 07:57

  Tαυτόχρονο σοκ για επαγγελματίες και συνταξιούχους το 2019

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Tαυτόχρονο σοκ για επαγγελματίες και συνταξιούχους το 2019

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη
   
  Παράλληλες μειώσεις στις συντάξεις και αυξήσεις ασφαλιστικές εισφορές φέρνει το συμπληρωματικό  Μνημόνιο της 2ας Μαΐου  για το 2019.

  Ειδικότερα, σε περίπου ενάμισι χρόνο από σήμερα  θα αυξηθούν δραματικά οι ασφαλιστικές εισφορές 850.000 αυταπασχολούμενων, δεδομένου ότι θα υπολογιστούν με βάση το 100% του ακαθάριστου εισοδήματος  τους.  Την ίδια στιγμή πάνω από 1 εκατομμύριο συντάξεις θα κοπούν έως 18%.

  Σε ό,τι αφορά την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών προκύπτει καθώς η έκπτωση 15% στη βάση υπολογισμού τους (από 1/1/2018 θα είναι το ακαθάριστο εισόδημα)  την οποία προανήγγειλε χθες η Υπουργός Εργασίας, κα. Έφη Αχτσιόγλου θα ισχύει αποκλειστικά για το 2018 και για κανένα άλλο έτος μετά από αυτό.

  Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το τελικό σχέδιο του συμπληρωματικού Μνημονίου Συνεννόησης το οποίο αποκάλυψε χθες η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt:
   
  -  Από το 2018 θα υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές 850.000 αυταπασχολουμένων με βάση το ακαθάριστο εισόδημα τους.

  Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στο κείμενο της τελικής συμφωνίας Κυβέρνησης - Θεσμών, "προαπαιτούμενο (σ.σ. του κλεισίματος της αξιολόγησης) είναι ότι οι Αρχές θα τροποποιήσουν το συνταξιοδοτικό νόμο, ξεκινώντας από την 1η Ιανουαρίου 2018, με τον καθορισμό της βάσης των εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους από το ακαθάριστο εισόδημα προ ασφαλιστικών εισφορών του προηγούμενου έτους.

  Η βάση των εισφορών θα μειωθεί προσωρινά κατά 15% το 2018, χωρίς άλλες μειώσεις μετά. Με άλλα λόγια, ο υπολογισμός των εισφορών των αυταπασχολουμένων με βάση το 85% του ακαθάριστου εισοδήματος τους θα ισχύσει μόνο το 2018 κι έτσι, από το 2019 οι εισφορές θα υπολογίζονται με βάση το 100% του ακαθαρίστου εισοδήματος. 

  Υπενθυμίζεται πως ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει, από 1.1.2017, τον υπολογισμό των εισφορών των αυτοαπασχολούμενων με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα. Από την αλλαγή αυτή στη βάση του υπολογισμού των εισφορών θα προκύψει αύξηση της επιβάρυνσης των αυτοασφαλισμένων.
   
  - Το 2019, θα υπάρξει, μέσω μίας συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης,  εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ , η οποία μάλιστα θα συνεχιστεί και την περίοδο 2020 -2021 (παραπέμποντας σε περισσότερες διευκρινήσεις στο Τεχνικό Μνημόνιο).

  Σύμφωνα με όσα έχει παραδεχθεί δημοσίως η Υπ. Εργασίας, κα. Έφη Αχτσιόγλου ένας στους τρεις συνταξιούχους θα πληγεί. Κυβερνητική πηγή, επίσης, έχει αναφέρει πως οι μειώσεις  θα φτάσουν το 18% για τις κύριες συντάξεις και 18% τις επικουρικές συντάξεις, μέσω της περικοπής της "προσωπικής διαφοράς". Γύρω στις 900.000 κύριες και 200.000 επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν μεσοσταθμικά κατά 9%.

  Διαβάστε ακόμα:

  *Πιθανές παρεμβάσεις στις συντάξεις και μετά το 2019
  *Tσεκούρι" 269 εκατ. ευρώ σε επιδόματα θέρμανσης, τέκνων, ανεργίας, αλλά και φοροαπαλλαγές
   *"Παγώνει" το πλήθος των συμβασιούχων της κεντρικής κυβέρνησης
   *Μόνο το 2018 η έκπτωση 15% για τις εισφορές

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ