Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 14-Απρ-2017 08:59

  Τα 7 έγγραφα που θα κρίνουν την συμφωνία για χρέος και QE

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Φέτος το Καθολικό Πάσχα συμπίπτει με το Ορθόδοξο, αλλά στις "βαλίτσες" διακοπών τους οι θεσμοί έχουν πάρει "εργασία" και μάλιστα... πολυσέλιδη. Ο λόγος για τα πολλά κείμενα της συμφωνίας που μαζί με εκθέσεις που θα γράψουν και θα ανακοινώσουν οι θεσμοί θα καθορίσουν τις εξελίξεις για τα μέτρα, τα πλεονάσματα, το χρέος, τον ρόλο του ΔΝΤ και τον δρόμο προς το QE.

  H αρχή θα γίνει πολύ σύντομα, την άλλη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον με το πακέτο εκθέσεων του ΔΝΤ, ακολουθεί η ανακοίνωση της επικύρωσης του υπερ-πλεονάσματος του 2016 από την Eurostat (σ.σ. την ίδια ημέρα με την επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα που προς το παρόν σχεδιάζεται για τις 24-25 Απριλίου), και μετά θα πρέπει να οριστικοποιηθούν τα κείμενα των μνημονίων και τα "report” της συμφωνίας.

  1.  Εκθέσεις του ΔΝΤ. Στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ (ξεκινά την Δευτέρα του Πάσχα αλλά κορυφώνεται την 21η-22α Απριλίου παρουσία του ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου στις συνόδους που θα έχουν επισήμως ως θέμα την Ελλάδα σύμφωνα με την ατζέντα  θα πρέπει να ανακοινωθούν και οι προβλέψεις του (κατά κανόνα δυσοίωνες) για την ελληνική οικονομία, το ΑΕΠ και το πλεόνασμα. Το πακέτο εκθέσεών του (World Economic Outlook, Fiscal Monitor κλπ), θα δώσει μία πρώτη αίσθηση για το πως θα διαμορφωθεί η "πρόβλεψη" του Ταμείου για τα μελλοντικά πλεονάσματα και ειδικά γι αυτό του 2018 (τότε ξεκινά ο στόχος για απόδοση στο 3,5% του ΑΕΠ). Επίσης θα είναι και ένα πρόκριμα για το μεγάλο "κρας τεστ" του 2018. Ο λόγος για την "υπεραξιολόγηση" στο τέλος του προγράμματος (σ.σ. λήγει τον Αύγουστο του 2018) η οποία θα έχει την καθοριστική συνδρομή του ΔΝΤ και θα κρίνει την παράλληλη ή όχι εφαρμογή των μέτρων και των αντίμετρων από το 2019.

  2.  Πλεόνασμα 2016. Στον Πειραιά η ΕΛΣΤΑΤ στις 21 Απριλίου θα ανακοινώσει το πλεόνασμα του 2016 και στις 24 Απριλίου η Eurostat θα κοινοποιήσει το "πόρισμά" της για το κατά πόσο το πλεόνασμα αυτό είναι ορθό. Ο λόγος για την διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (EDP) που προβλέπει ότι κάθε 6 μήνες όλα τα κράτη δίδουν αναλυτικά στοιχεία για τα δημοσιονομικά τους και η Eurostat εξετάζει την ορθότητά τους. Αυτή τη φορά, είναι ήδη δεδομένο όχι μόνο από ελληνικά "χείλη" αλλά και από τους κ.κ. Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ ότι το 2016 θα υπάρχει ένα υπερπλεόνασμα πολύ πάνω από 3% του ΑΕΠ (κάποιοι στην κυβέρνηση αναφέρουν ότι μπορεί να προσεγγίσει και το 3,7% - 4% του ΑΕΠ). Και τούτο όταν ο στόχος ήταν για 0,5% του ΑΕΠ και το ΔΝΤ εκτιμούσε ότι δεν θα επιτευχθεί.

  3. Τεχνική συμφωνία- SLA. Οι θεσμοί πρέπει να επιστρέψουν από τις 24-25 Απριλίου και να συμφωνήσουν τεχνικά με την κυβέρνηση. Η συμφωνία αυτή (Staff Level Agreement) θα περιλαμβάνει και τους εφαρμοστικούς νόμους που θα πρέπει να έρθουν ως προαπαιτούμενα πριν την πολιτική απόφαση με τα μέτρα έως το 2018 αλλά και το πακέτο των 4 δις ευρώ περίπου του 2019 – 2020 (μείωση αφορολόγητου και συντάξεων μαζί με τα αντίμετρα).

  4. Έκθεση συμμόρφωσης. Θα γραφθεί παράλληλα από την Κομισιόν η αναλυτική έκθεση συμμόρφωσης για τα προαπαιτούμενα (Compliance Report). Ουσιαστικά είναι η εισήγηση για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης βάση της οποίας θα αποφασίσει το Eurogroup σε επίπεδο υπουργών. Θα οριστικοποιηθεί μετά το SLA αλλά και παράλληλα με και τα κείμενα των μνημονίων της ΕΕ και όχι μόνο.

  5. Έκθεση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA - Debt sustainability analysis).Σ ε επίπεδο Eurogroup θα πρέπει αυτή τη φορά πέρα από την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης (σ.σ. που απαιτεί και την ψήφιση των προαπαιτούμενων από τη Βουλή) να ληφθούν και  αποφάσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του χρέους και για τα πλεονάσματα (επί μία 5ετία στο 3,5% του ΑΕΠ είναι προς το παρόν το βασικό σενάριο. Τότε θα μπορέσει το ΔΝΤ να προχωρήσει στην τελική μελέτη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα περιλαμβάνεται στο δικό του πρόγραμμα. Ανάλογα θα πράξει και η ΕΕ ενσωματώνοντάς την στο Compliance Report της Κομισιόν.

  6. SΜoU/Τεχνικό Μνημόνιο. Θα οριστικοποιηθούν τα κείμενα της συμφωνίας στα επικαιροποιημένα μνημόνια με την ΕΕ (SMoU/ τεχνικό μνημόνιο) που θα υπογράψει ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ. Θα περιλαμβάνουν τους όρους των επόμενων αξιολογήσεων, τα προαπαιτούμενα για την βασική δόση και για πιθανές υποδόσεις αλλά και ρήτρες διανομής "μερίσματος" και εφαρμογής των αντίμετρων του 2018.

  7.  MEFP – Δανειακή Σύμβαση με ΔΝΤ. Παράλληλα συντάσσεται το μνημόνιο με το ΔΝΤ (3ο MEFP). Θα πρέπει να ψηφισθεί και από την Ελληνική Βουλή μαζί με την νέα δανειακή σύμβαση με το Ταμείο. Πρώτα όμως θα πρέπει να περάσει προς έγκριση και από το ΔΣ του Ταμείου. Και μένει να φανεί αν θα πρέπει να ολοκληρωθεί και αυτό το βήμα πριν ληφθεί απόφαση εκταμίευσης επόμενου πακέτου δόσεων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ