Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Μαρ-2017 20:15

  Αναβίωση Brussels Group και... πολιτική διαπραγμάτευση

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Αναβίωση Brussels Group και... πολιτική διαπραγμάτευση

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 22:35

  Της Δήμητρας Καδδά

  Εντατικές διαπραγματεύσεις έως και το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη μεταξύ του ελληνικού επιτελείου υπό τον υπ. Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και των πολιτικών επικεφαλής των τεσσάρων θεσμών. Ουσιαστικά έχουμε μία "αναβίωση" των Brussels Group, τα οποία έλαβαν χώρα πριν από δύο χρόνια υπό διαφορετικές τότε συνθήκες. 

  Μετά την απόφαση αυτή οι θεσμοί δεν επιστρέφουν στην Αθήνα και η διαπραγμάτευση μεταφέρεται στις Βρυξέλλες. Τηγ ίδια στιγμή παραμένουν ανοιχτά ζητήματα. Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής του Eurogroup δεν υπόσχεται… όπως δήλωσε, ότι θα έχει επιτευχθεί Staff Level Agreement έως το νέο Eurogroup που είναι προγραμματισμένο για τις 7 Απριλίου. 

  Ενδεικτική της εντατικής προσπάθειας για πολιτική διαπραγμάτευση (σε επίπεδο "κορυφής") είναι ότι το Brussels Group έπιασε αμέσως δουλειά μετά το πέρας του Eurogroup, με στόχο να υπάρξουν συγκλίσεις έως το βράδυ της Πέμπτης.

  Σύμφωνα με πληροφορίες από ελληνικές πηγές, στις διαπραγματεύσεις μετέχουν από πλευράς ESM ο κ. Ρέγκλινγκ, από πλευράς Κομισιόν ο κ. Μπούτι και από πλευράς ΔΝΤ ο κ. Τόμσεν

  Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι επιδίωξη είναι να επανέλθουν οι θεσμοί –με την ίδια σύνθεση- σε διαπραγμάτευση την Πέμπτη (καθώς αύριο για διαφορετικούς λόγους κάποιοι εξ αυτών πρέπει να βρίσκονται σε άλλα κράτη) με στόχο τη μέγιστη δυνατή σύγκλιση ειδικά στα 2 μεγάλα μέτωπο, ήτοι το εργασιακό και το ασφαλιστικό.

  Στο πεδίο του ασφαλιστικού το ζήτημα είναι η άμεση περικοπή της προσωπικής διαφοράς το 2020 που ζητούν οι θεσμοί και η στατική εφαρμογή του μέτρου που ζητά η Αθήνα. Στο πεδίο του εργασιακού το μεγαλύτερο μέτωπο παραμένει με το ΔΝΤ που συνεχίζει να έχει θέσεις οι οποίες κατά την ελληνική πλευρά είναι πολύ πέραν του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

  Η συζήτηση αφορά στο "τι μπορούμε να δώσουμε και τι θα μας δώσουν" ανέφεραν στελέχη της διαπραγματευτικής ομάδας.
   
  Ελληνική πρωτοβουλία
   
  Με ελληνική πρωτοβουλία αποφασίστηκε η παραμονή των τριών υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης, Τσακαλώτου, Αχτσιόγλου, Χουλιαράκη στις Βρυξέλλες και η πραγματοποίηση σειράς συναντήσεων έως και την Πέμπτη, όπως αναφέρουν ελληνικές πηγές. Εξηγούσαν ότι ενώ στο "τραπέζι" ήταν η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, ζητήθηκε και έγινε αποδεκτό να υπάρξουν επαφές σε υψηλότερο επίπεδο (επικεφαλής των θεσμών και όχι με τα τεχνικά κλιμάκια) για να "παρακαμφθούν" οι δυσκολίες που υπήρχαν στις επαφές στην Αθήνα ελλείψει "εντολής" από τα κέντρα των θεσμών.

  Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι στόχος είναι να υπάρξει τεχνική συμφωνία (SLA) έως τις 7 Απριλίου που συνεδριάζει το Eurogroup ή κατ' ελάχιστο να είναι όσο πιο κοντά γίνεται σε αυτή την ημερομηνία. Παράλληλα στόχος των επαφών είναι να προχωρήσει και το μνημόνιο με το ΔΝΤ (τo MEFP).

  Επόμενο βήμα είναι η συνολική συμφωνία μετά την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ (21-23 Απριλίου) η οποία θα περιλαμβάνει και το θέμα του χρέους αλλά και των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ελληνικές πηγές εξηγούν ότι το σενάριο της συνολικής συμφωνίας μετά τη Σύνοδο του ΔΝΤ μπορεί να είναι εφικτό με την προϋπόθεση ότι θα κυλήσουν ομαλά οι διαπραγματεύσεις των επόμενων ωρών/ημερών.

  Σημειώνεται ότι ο ΥΠΟΙΚ είχε δηλώσει πριν την έναρξη των σημερινών διαπραγματεύσεων ότι μετά από την εισήγηση όλων των πλευρών "αποφασίστηκε να έχουμε μία εντατικοποίηση της διαδικασίας. "Γι' αυτό θα μείνουμε εδώ" ανέφερε όπως και η κα Αχτσιόγλου και ο κος Χουλιαράκης "για να συζητήσουμε τα θέματα που έχουν μείνει και για το ασφαλιστικό και για τα εργασιακά".

  "Μένουμε εδώ για ουσιαστική πρόοδο ώστε να αφήσουμε ελάχιστα ή και κανένα θέμα και μετά αν επιστρέψουν οι θεσμοί να έχουμε ένα πακέτο στο οποίο να συμφωνήσουμε" με ορόσημο το Eurogroup της 7ης Απριλίου ανέφερε. Τις επαφές κορυφής στις Βρυξέλλες ανακοίνωσε πρώτος ο κ. Ντάισελμπλουμ μετά το Eurogroup λέγοντας ότι στόχος είναι η επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων με βασικό μέλημα τις αγορές.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ