Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Μαρ-2017 14:33

  Κανένα πρόβλημα με τα εμβάσματα των τραπεζών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Κανένα πρόβλημα με τα εμβάσματα των τραπεζών

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17:25

  Τη συνήθη κίνηση αντιμετωπίζουν οι τράπεζες σε ό,τι αφορά τα εμβάσματα στο εξωτερικό χωρίς δικαιολογητικά, αναφέρουν τραπεζικές πηγές στο Capital.gr, ερωτώμενες για το εάν οι τράπεζες σταμάτησαν τα εμβάσματα στο εξωτερικό το τελευταίο διάστημα λόγω εξάντλησης των ορίων.

  Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τους περιορισμούς των capital controls, το όριο που ισχύει για έμβασμα στο εξωτερικό χωρίς δικαιολογητικά είναι 1.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο κάθε μήνα και 12,6 εκατ. ευρώ, ανά τράπεζα, επίσης μηνιαίως.

  Με τη συμπλήρωση αυτού του ορίου, οι τράπεζες σταματούν να δέχονται εμβάσματα.

  Τα όρια των τραπεζών εξαντλούνται συνήθως στο ίδιο εύρος ημερομηνιών κάθε μήνα. Όπως αναφέρουν δε έγκυρες πηγές, σε καμία  περίπτωση η εξάντληση των ορίων μία ή δύο ημέρες πριν ή μετά το σύνηθες δεν προδίδει ανασφάλεια ή προβλήματα ρευστότητας στις τράπεζες. Σημειώνεται ότι για εμβάσματα με δικαιολογητικά, ανάλογα με την περίπτωση (ιατρικά έξοδα, δίδακτρα, σπουδές κ.λπ.) τα όρια διαφοροποιούνται.

  Όπως αναφέρεται από τις τράπεζες, η ημερομηνία εξάντλησης των ορίων για τα εμβάσματα ποικίλλει ανά τράπεζα αναλόγως της μεγαλύτερης ή μικρότερης πελατειακής της βάσης και της συναλλακτικής δραστηριότητας αυτής (μπορεί να είναι π.χ. στις 20 του μήνα, στις 25 κ.ο.κ.) και όντως αυτό το μήνα κάποια τράπεζα μπορεί να έκλεισε νωρίτερα το όριο. Όταν συμπληρωθεί το όριο των 12,6 εκατ. ευρώ μηνιαίως ανά τράπεζα, τότε η ΤτΕ "μπλοκάρει" το όριο και η κάθε τράπεζα ενημερώνει την πελατεία της. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το "νωρίτερο" κλείσιμο του ορίου δεν μπορεί να συνδεθεί με πρόβλημα εκροής καταθέσεων. Και αυτό διότι, το όριο των 12,6 εκατ. ανά τράπεζα, δηλαδή χονδρικά 50 εκατ. ευρώ για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, σημαίνει ότι 50.000 συναλλασσόμενοι έβγαλαν στο εξωτερικό από 1.000 ευρώ (αφού τόσο είναι το επιτρεπόμενο όριο ανά άτομο).

  Ν. Μαλλιάρα
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων