Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Μαρ-2017 12:04

  Στην Ουάσιγκτον κρίνεται το "κλείσιμο" της διαπραγμάτευσης

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Στην Ουάσιγκτον κρίνεται το "κλείσιμο" της διαπραγμάτευσης

  Του Γ. Αγγέλη 

  Ούτε σήμερα, ούτε στις 7 Απριλίου (Eurogroup στη Μάλτα) οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης, θα μπορέσουν να καταλήξουν σε κάτι οριστικό όσον αφορά την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας για την Ελλάδα. 

  Η "πρόβλεψη” αυτή κυριαρχεί ατύπως μεταξύ των εμπλεκόμενων στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό πρόγραμμα και δεν αμφισβητείται. Συνδυάζεται δε με την εκτίμηση ότι ο σχεδιασμός των τελικών αποφάσεων θα γίνει ορατός στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου στην καλύτερη περίπτωση.  

  Τότε που: 

  * στις Βρυξέλλες, θα δημοσιοποιηθούν τα τελικά στοιχεία της Eurostat για την πορεία της οικονομίας το 2016 και τις προβλέψεις για το 2017 – 2018 και

  * στην Ουάσιγκτον, Ευρωζώνη και ΔΝΤ υπό την σκιά της διοίκησης Τραμπ θα "καταλήξουν” στο πως θα δρομολογηθεί ασφαλώς η σταδιακή απεμπλοκή του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα. 

  Μέχρι τότε και υπό την ασφυκτική πίεση του ΔΝΤ:  

  * η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει "πεισθεί” για το μέγιστο των παραχωρήσεων που αφενός θα δικαιολογούν την περαιτέρω γερμανική στάση στο θέμα του χρέους (όσον αφορά το σκέλος των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης χρέους) και αφετέρου θα αποτυπώνουν την νομοθετημένη δέσμευση για την αποτελεσματικότητα των δημοσιονομικών μέτρων που θα εξασφαλίζουν την αποπληρωμή του ΔΝΤ.

  * η ευρωζώνη θα έχει αποτυπώσει σε ένα τεχνικό σχέδιο με δύο εναλλακτικές δυνατότητες τη μεσομακροπρόθεσμη "βιωσιμότητα” του ελληνικού χρέους και τη βραχυμεσοπρόθεσμη εγγύηση αποπληρωμής του Ταμείου. Ηδη οι σχετικές "τεχνικές” προτάσεις είναι αντικείμενο επεξεργασίας των αρμόδιων διευθύνσεων του ESM αλλά προς το παρόν δεν έχουν το ΟΚ των στελεχών του ΔΝΤ.

  Στο πλαίσιο αυτής της "διαδρομής” η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε δεινή οικονομική και πολιτική θέση καθώς η παρατεταμένη διαδρομή μέχρι την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον επιτείνει την εσωτερική πολιτική ένταση στον κυβερνητικό σχηματισμό σε συνθήκες ακραίας οικονομικής δυσπραγίας και αβεβαιότητας, που ξαναζωντανεύουν τις εφιαλτικές ανησυχίες της άνοιξης του 2016. 

  Παράλληλα το ευρωπαϊκό περιβάλλον στο ίδιο χρονικό διάστημα, λόγω των γαλλικών εκλογών 23 Απριλίου – 7 Μαΐου, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για την αναζήτηση στήριξης εκεί που μέχρι πρόσφατα κατέφευγε ο Έλληνας Υπ. Οικονομικών. 

  Παραμονές μάλιστα της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στις 20 Απριλίου το ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να εξοφλήσει από τα διαθέσιμά του ποσό 1,4 περίπου δισ. ευρώ για ελληνικά ομόλογα που λήγουν και τα οποία βρίσκονται σε χαρτοφυλάκια των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών. 

  Χρέος "βιώσιμο υπό προϋποθέσεις” 

  Οι άτυπες "τεχνικές” προετοιμασίες όσον αφορά το κρίσιμο θέμα της διασφάλισης της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, κινούνται στη βάση της προοπτικής μίας συμφωνίας η οποία από την πλευρά του ΔΝΤ θα διασφαλίζει ένα χαρακτηρισμό του ελληνικού χρέους ως "βιώσιμο υπό προϋποθέσεις”. 

  Οι προϋποθέσεις αυτές θα συναρτηθούν με πολιτικές τις οποίες θα πρέπει να προσυπογράψει η ελληνική κυβέρνηση και οι οποίες θα διασφαλίζουν τον "πλεονασματικό” χαρακτήρα του προϋπολογισμού μεσο-μακροπρόθεσμα, με τη συνοδεία των απαραίτητων δημοσιονομικών αυτοματισμών, πρώτο βήμα των οποίων είναι το πακέτο των μέτρων για το ασφαλιστικό και την φορολογία.
  Η βάση αυτής της συμφωνίας θα στηριχθεί την διασφάλιση στο τελικό πακέτο από την πλευρά της Ευρωζώνης οτι μία σειρά πόροι που εντάσσονται στα μεσοπρόθεσμης παρέμβασης μέτρα για το χρέος θα διοχετευθούν ή για την ακρίβεια θα δεσμευθούν ως εγγύηση αποπληρωμής του ΔΝΤ. 

  Τέτοιοι πόροι είναι τα λεγόμενα "κέρδη” από τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών (ANFAs και SMPs), όπως και μέρος των υπολοίπων από το κομμάτι του δανείου του ESM που αφορούσε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα οποία δεν έχουν χρησιμοποιηθεί.

  Η "διαδρομή” αυτή σύμφωνα με τους συνομιλητές του κ. Τσακαλώτου θα μπορούσε να οδηγήσει κατά το  δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου (Eurogroup 22 Μαΐου) στην έναρξη της έγκαιρης εκταμίευσης των δόσεων που είναι απαραίτητες για την αποπληρωμή των λήξεων 3,9 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, όπως επίσης και στην "ανακύκλωση” των ομολόγων της έκδοσης του 2014 που λήγουν την ίδια περίοδο.    

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ