ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20:15

Στην επιστροφή στην καινοτομία και την υγιή επιχειρηματικότητα κάλεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στην τελετή βράβευσης των Growth Awards που αποτελούν τα πρώτα βραβεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα.

Ο Γιάννης Δραγασάκης εξέφρασε την ελπίδα ότι στο επόμενο Eurogroup θα αναφερθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αλλά και ότι η β’ αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί επιτυχώς. Μάλιστα συνέδεσε την ολοκλήρωση β’ αξιολόγησης με την αντιστροφή του κλίματος. "Μετά από επτά χρόνια κρίσης και ύφεσης ξεκινάμε από χαμηλό σημείο, αλλά έχουν ξεκινήσει τα βήματα για αντιστροφή αυτής της πορείας" είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, 245.000 επιχειρήσεις έκλεισαν και 843.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν στα χρόνια της κρίσης. "Ζούμε μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις της ιστορίας, ζούμε μία χρεοκοπία του κυρίαρχου προ της κρίσης μοντέλου. Οι συνέπειες της κρίσης έχουν υπερβεί αυτές του ΚΡΑΧ του 1929. Η μετάβαση στη δίκαιη καινοτόμο ανάπτυξη είναι εθνική ανάγκη, ιστορική επιταγή" σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

"Δεν αγνοώ ότι η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα συναντά πολλά προβλήματα" παραδέχτηκε ο Γ. Δραγασάκης. Ο ίδιος χαρακτήρισε "πορεία σε ναρκοπέδιο" το άνοιγμα επιχείρησης και "Γολγοθά" τις επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι "χρειάζεται ρήξη με το παρελθόν. Η προσπάθεια έχει αρχίσει, ψηφίστηκε η απλούστευση της διαδικασίας σύστασης εταιρειών".

"Η μετάβαση σ’ ένα νέο υπόδειγμα βιώσιμης, καινοτόμου και δίκαιης ανάπτυξης, για τους πολλούς και όχι για τους λίγους, είναι κοινωνικό χρέος, εθνική ανάγκη, ιστορική επιταγή. Αυτό απαιτεί μια νέα, κοινωνικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα. Δεν είναι δυνατό στο όνομα της επιχειρηματικότητας να συγκαλύπτονται εκείνες οι μορφές επιχειρηματικότητας που θέλουν να πλουτίζουν παρασιτικά μέσα από τις σχέσεις τους με την εκάστοτε πολιτική εξουσία, όπως συνέβαινε στο παρελθόν" είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα σημείωσε ότι "χαίρομαι που ακούω επιχειρηματίες, ολοένα και περισσότερους τελευταία, να στηλιτεύουν οι ίδιοι τα φαινόμενα αυτά. Ορισμένοι μάλιστα επιχειρηματίες και άνθρωποι των αγορών αναφέρονται τελευταία στην ανάγκη ενός επενδυτικού πατριωτισμού. Αναφέρονται ουσιαστικά στην ανάγκη -θα πω εγώ- για μια νέα κοινωνικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα που επενδύει τα κέρδη της στην έρευνα, που δημιουργεί θέσεις απασχόλησης, νοιώθει υπεύθυνη όχι μόνο απέναντι στους μετόχους αλλά και στην κοινωνία και νοιάζεται για τους εργαζόμενους, για την ασφάλεια και την κατάρτισή τους. Είναι εκείνη η επιχειρηματικότητα  με την οποία μπορούμε να βγούμε από την κρίση".

Ο Γ. Δραγασάκης επεσήμανε μάλιστα ότι βρίσκει "σημαντικό στην πρωτοβουλία της Eurobank και της Grant Thornton το γεγονός ότι επιβραβεύεται η συνολική προσπάθεια μέσα από το άνοιγμα νέων δρόμων, νέων πυλώνων, τη διαμόρφωση νέων υποδειγμάτων επιχειρηματικότητας. Η επιτυχία συνιστά προστιθέμενη αξία για την κοινωνία". Παράλληλα τόνισε ότι "πρέπει να συνδυάζεται το ατομικό και το συλλογικό συμφέρον".