"Παραδώστε τα κέρματά σας". Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπει η Κεντρική Τράπεζα της Νότιας Κορέας, καθώς μία από τις πιο τεχνολογικά προηγμένες χώρες του κόσμου οραματίζεται την έλευση μίας "κοινωνίας χωρίς μετρητά".

Το πρώτο βήμα σύμφωνα με τους Financial Times, είναι να απαλλαχθεί από όλα τα μεταλλικά νομίσματα, ένα κατόρθωμα που οι αρχές της Νότιας Κορέας ελπίζουν να επιτύχουν έως το 2020.

Η Τράπεζα της Κορέας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εντείνει τις προσπάθειές της να μειώσει την κυκλοφορία των κερμάτων, ενώ μέρος του σχεδίου της είναι οι καταναλωτές να καταθέσουν τα ψιλά τους στις δημοφιλείς κάρτες "T Money" - τα ηλεκτρονικά πάσα για τα μέσα μεταφοράς τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μετρό, σε ταξί, ακόμη και για αγορές σε 30.000 καταστήματα ψιλικών.

Η Νότια Κορέα, όπως σημειώνουν οι FT, είναι ήδη μεταξύ των χωρών που έχουν τη μικρότερη εξάρτηση από τα μετρητά παγκοσμίως. Διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες αναολογίες κατοχής πιστωτικών καρτών - περίπου 1,9 κάρτες ανά πολίτη - και μόλις το 20% των πληρωμών πραγματοποιούνται με τη χρήση χαρτονομισμάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.