Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Δεκ-2016 18:29

  Reuters: Η ΕΚΤ θα επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το Δεκέμβριο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Reuters: Η ΕΚΤ θα επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το Δεκέμβριο

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα λάβει απόφαση να επεκτείνει χρονικά τις αγορές ομολόγων και μετά το Μάρτιο κατά τη συνεδρίαση της επόμενης Πέμπτης, ενώ θα στείλει σαφές σήμα πως το πρόγραμμα κάποια στιγμή θα λήξει, ανέφεραν πηγές με άμεση γνώση των συζητήσεων.

  Ακόμη και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ που αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα την επέκταση του λεγόμενου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, έχουν αποδεχτεί πως η παράταση της τρέχουσας προθεσμίας του Μαρτίου είναι αναπόφευκτη δεδομένου του αδύναμου πληθωρισμού και του αυξημένου πολιτικού ρίσκου.

  Οι πηγές επισημαίνουν, ωστόσο, στο Reuters πως οι αξιωματούχοι αγωνίζονται ακόμη να συμφωνήσουν στο τρόπο που θα δομηθεί αυτή η επέκταση.

  Μεγάλο μέρος της προπαρασκευαστικής εργασίας επικεντρώνεται στην παράταση, κατά έξι μήνες, του προγράμματος μηνιαίων αγορών ομολόγων, αξίας 80 δισ. ευρώ, μία επιλογή που στηρίζεται από πολλούς καθώς η υποτονική ανάπτυξη, ο αδύναμος πληθωρισμός και οι πολιτικοί κίνδυνοι που απορρέουν από τις επικείμενες εκλογές σε χώρες-κλειδιά συντηρούν τη μεταβλητότητα σε υψηλά επίπεδα, εξηγούν οι πηγές.

  Ωστόσο, κάποιοι αξιωματούχοι έχουν αφήσει να εννοηθεί πως θα τάσσονταν υπέρ μιας πιο συγκρατημένης επέκτασης, για παράδειγμα στους εννέα μήνες και στο επίπεδο των 60 δισ. ευρώ μηναιώς, καθώς φοβούνται πως μια μεγάλη παράταση θα έκανε το πρόγραμμα να μοιάζει με βαρέλι δίχως πάτο, ανέφεραν δύο από τις πηγές.

  Μια άλλη επιλογή είναι να μην προσδιοριστεί το ύψος των μηνιαίων αγορών και αυτό να εξαρτηθεί από τις οικονομικές εξελίξεις.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  11:09 18/10

  Γερμανία: Το συνταγματικό δικαστήριο απέρριψε αίτημα μη συμμετοχής της Bundesbank στο QE

  Το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας απέρριψε σήμερα αίτημα για απαγόρευση της συμμετοχής της Bundesbank από το να συμμετέχει στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, ανέφερε το δικαστήριο σε...

  10:10 13/10

  Bloomberg: Η ΕΚΤ σχεδιάζει να μειώσει στο μισό τις αγορές ομολόγων μέσω QE

  Η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει το μηνιαίο ποσό αγορών ομολόγων στο μισό, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο, και να διατηρήσει το πρόγραμμα για τουλάχιστον εννέα μήνες, αναφέρουν αξιωματούχοι ...