Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα λάβει απόφαση να επεκτείνει χρονικά τις αγορές ομολόγων και μετά το Μάρτιο κατά τη συνεδρίαση της επόμενης Πέμπτης, ενώ θα στείλει σαφές σήμα πως το πρόγραμμα κάποια στιγμή θα λήξει, ανέφεραν πηγές με άμεση γνώση των συζητήσεων.

Ακόμη και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ που αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα την επέκταση του λεγόμενου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, έχουν αποδεχτεί πως η παράταση της τρέχουσας προθεσμίας του Μαρτίου είναι αναπόφευκτη δεδομένου του αδύναμου πληθωρισμού και του αυξημένου πολιτικού ρίσκου.

Οι πηγές επισημαίνουν, ωστόσο, στο Reuters πως οι αξιωματούχοι αγωνίζονται ακόμη να συμφωνήσουν στο τρόπο που θα δομηθεί αυτή η επέκταση.

Μεγάλο μέρος της προπαρασκευαστικής εργασίας επικεντρώνεται στην παράταση, κατά έξι μήνες, του προγράμματος μηνιαίων αγορών ομολόγων, αξίας 80 δισ. ευρώ, μία επιλογή που στηρίζεται από πολλούς καθώς η υποτονική ανάπτυξη, ο αδύναμος πληθωρισμός και οι πολιτικοί κίνδυνοι που απορρέουν από τις επικείμενες εκλογές σε χώρες-κλειδιά συντηρούν τη μεταβλητότητα σε υψηλά επίπεδα, εξηγούν οι πηγές.

Ωστόσο, κάποιοι αξιωματούχοι έχουν αφήσει να εννοηθεί πως θα τάσσονταν υπέρ μιας πιο συγκρατημένης επέκτασης, για παράδειγμα στους εννέα μήνες και στο επίπεδο των 60 δισ. ευρώ μηναιώς, καθώς φοβούνται πως μια μεγάλη παράταση θα έκανε το πρόγραμμα να μοιάζει με βαρέλι δίχως πάτο, ανέφεραν δύο από τις πηγές.

Μια άλλη επιλογή είναι να μην προσδιοριστεί το ύψος των μηνιαίων αγορών και αυτό να εξαρτηθεί από τις οικονομικές εξελίξεις.