Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Οκτ-2016 20:15

  Γραφείο Προϋπολογισμού: Ο κρατικός προϋπολογισμός ενισχύει την ύφεση

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Γραφείο Προϋπολογισμού: Ο κρατικός προϋπολογισμός ενισχύει την ύφεση

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21:16

  προϋπολογισμός 2017 όπως προετοιμάζεται έχει βραχυπρόθεσμα έντονα υφεσιακό χαρακτήρα μολονότι η επίπτωση μπορεί εν μέρει να εξουδετερωθεί με την αλλαγή του οικονομικού κλίματος λόγω ολοκλήρωσης των αξιολογήσεων". Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της βουλής για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017.

  Οι οικονομολόγοι του Γραφείου υποστηρίζουν ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017 αν και προβλέπει ανάπτυξη 2,7% για το επόμενο έτος, έχει "βραχυπρόθεσμα έντονα υφεσιακό χαρακτήρα", ενώ ταυτόχρονα σημειώνουν ότι προωθεί μία "φοροκεντρική λιτότητα" αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό ότι με τα νέα φορολογικά μέτρα δεν μπορεί να στηριχθεί η ανάπτυξη. 

  Για τους υψηλούς στόχους στα πρωτογενή πλεονάσματα, λένε ότι μόνο το Μεξικό φαίνεται να έχει καταφέρει να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο του 3,5% του ΑΕΠ για -τουλάχιστον- μια δεκαετία (1983 – 1992), ενώ μεγαλύτερο του 3% κατέστη εφικτό στο Βέλγιο (1994 – 2004) και στη Φινλανδία 1975 – 1990).

  Επομένως, σύμφωνα με τους ίδιους, τους επόμενους μήνες "θα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία η αναθεώρηση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα προς τα κάτω και η οριστική "διευθέτηση" του χρέους".

  Στην έκθεση αναφέρεται οτι τα περιθώρια για οριζόντιες περικοπές δαπανών και οριζόντιες αυξήσεις φόρων έχουν εξαντληθεί, το κέντρο βάρους πρέπει να μετατεθεί στην ανακατανομή των φόρων και των δαπανών. "Λόγω της συνέχισης της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και του εν γένει στενού δημοσιονομικού πλαισίου που διαμορφώνεται από το 3ο Πρόγραμμα της Ελλάδας, οι δαπάνες του Προϋπολογισμού δεν είναι εφικτό να αυξηθούν, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστικότερη στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων. Ως εκ τούτου, η μόνη δυνατότητα της κυβέρνησης στην παρούσα φάση, που δε θα διατάρασσε τη δημοσιονομική ισορροπία, είναι η ανακατανομή δαπανών" αναφέρεται χαρακτηριστικά

  Ως γενικότερη διαπίστωση αναφέρεται οτι η "αναμενόμενη ανάκαμψη κινδυνεύει να αναβληθεί αν δεν εφαρμοσθούν οι μεταρρυθμίσεις του Μνημονίου και αν δεν γίνουν ικανές επενδύσεις τόσο του κράτους (μέσω κοινοτικών προγραμμάτων και χρηματοδοτήσεων) όσο και του ιδιωτικού τομέα".

  Στέλιος Κράλογλου 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Ροή Ειδήσεων

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  21:18 12/10

  Έντονη καταδίκη από το Προεδρείο της Βουλής και τις ΚΟ για την δολοφονία του Μ. Ζαφειρόπουλου

  "Το χέρι αυτών των άνανδρων, δεν το όπλισε κάποια σκοτεινή δύναμη αλλά η καθημερινή ποιότητα της πολιτικής ζωής και του δημόσιου βίου που συνεχώς ξεπέφτει και χάνει σε αξία και αρχές", δήλωσε ο...