Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Οκτ-2016 16:38

  Ανησυχία των ελληνικών επιχειρήσεων για το μέλλον τους βλέπει η ΕΣΕΕ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ανησυχία των ελληνικών επιχειρήσεων για το μέλλον τους βλέπει η ΕΣΕΕ

  Ανησυχία των ελληνικών εμπορικών επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των "micro" για την πορεία του κύκλου εργασιών, των επενδύσεων, των παραγγελιών και της γενικότερης κατάστασής τους εν γένει, καταγράφουν τα, μέχρι τώρα, στοιχεία που συγκεντρώνει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας για την Ετήσια Έκθεση του Ελληνικού Εμπορίου (ΕΕΕΕ 2016). Τα οριστικά δεδομένα θα δημοσιευτούν στις 30 Νοεμβρίου.

  Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η ΕΣΕΕ, στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της, μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν διεξοδικά ήταν και το διαφοροποιημένο κλίμα της ελληνικής αγοράς από αυτό που παρουσιάζει το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο για τις ΜμΕ-Β' εξάμηνο του 2016.

  Πιο αναλυτικά:

  Η ΕΣΕΕ συνέβαλε στη δημιουργία του Βαρομέτρου, αποστέλλοντας στην ευρωπαϊκή οργάνωση των μικρομεσαίων-UEAPME επικαιροποιημένα στοιχεία για τον κλάδο του εμπορίου. Ωστόσο, όπως αναφέρει η ΕΣΕΕ, η δομή του Βαρομέτρου είναι τέτοια, ώστε να μην απεικονίζονται με τη βαρύτητα που απαιτείται τα προβλήματα και οι προκλήσεις των ΜμΕ στην Ελλάδα.

  "Σημειώνεται, πάντως ότι το Βαρόμετρο κάνει ειδική μνεία στη διαφοροποίηση των επιδόσεων και στην ετερογένεια μεταξύ βορείων και νοτίων χωρών, αλλά εκ της φύσεώς του δεν κάνει ξεχωριστή αναφορά στις συντριπτικές πιέσεις που έχουν ασκηθεί σωρευτικά τα τελευταία οκτώ χρόνια στο ελληνικό επιχειρείν και, ειδικότερα, στο εμπόριο. Ως εκ τούτου", υπογραμμίζει η ένωση, "το Βαρόμετρο δεν περιλαμβάνει την έντονη ανησυχία των ελληνικών εμπορικών επιχειρήσεων και, ιδιαίτερα, των "micro" για την πορεία του κύκλου εργασιών (το 67,7% των micro-επιχειρήσεων δήλωσε πτώση), των επενδύσεων (πτώση το 83,1%), των παραγγελιών (πτώση το 34,3%) και της γενικότερης κατάστασής (επιδείνωση δήλωσε το 65,9%) τους εν γένει. Ούτε, όμως, κάνει λόγο για την εξαιρετικά έντονη απαισιοδοξία που απορρέει από τις προσδοκίες των επιχειρηματιών του εμπορίου απέναντι σε όλα τα βασικά μεγέθη (κύκλο εργασιών -43,8%, επενδύσεις -36.1%, αποθέματα -34.3% κ.λπ.) και τα συντριπτικά μεγέθη της αβεβαιότητας.

  Ως συμπέρασμα προκύπτει ότι η κατάσταση των ΜμΕ στην Ευρώπη μπορεί να σταθεροποιείται και σταδιακά να βελτιώνεται με αργούς ρυθμούς, παρά την απόφαση των Βρετανών για έξοδο από την Ε.Ε., στην Ελλάδα, όμως, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική, καθώς οι ΜμΕ βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωπες με πλήθος προβλημάτων (έλλειψη ρευστότητας, χαμηλή ζήτηση), αλλά και επιπλέον επιβαρύνσεις (φορολογικές, ασφαλιστικές, διοικητικές)".

  Σημειώνεται ότι τα ποσοστά που καταγράφονται είναι από τις αρχικές εκτιμήσεις της έρευνας.

  Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  13:08 23/10

  BoJ: Προειδοποιεί ότι διαρθρωτικά προβλήματα θα πλήξουν τα κέρδη των τραπεζών

  Οι ιαπωνικές τράπεζες υστερούν έναντι των παγκόσμιων ομολόγων τους στην αύξηση της κερδοφορίας καθώς ανταγωνίζονται για δανειοδοτικές ευκαιρίες σε μια αγορά που συρρικνώνεται, αναφέρει η κεντρική...