Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Σεπ-2016 08:31

  Οι εφοπλιστές ανοίγουν τις προσλήψεις Ελλήνων στα πληρώματά τους εάν…

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Στο προσκήνιο επανέρχεται δυναμικά το τελευταίο διάστημα το θέμα της δημιουργίας των απαραίτητων προϋποθέσεων ώστε η ελληνόκτητη ναυτιλία να αναδειχθεί εκ νέου σε πόλο δημιουργίας απασχόλησης για την ελληνική οικονομία. Το θέμα είχε αποτελέσει αντικείμενο δηλώσεων τόσο της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, όσο και της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, ακόμη και στο πλαίσιο των Ποσειδωνίων τον περασμένο Ιούνιο. Προ ημερών ο υπουργός ναυτιλίας Θ. Δρίτσας επανέφερε το ζήτημα στην επικαιρότητα αναφέροντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ξαναγίνει η ελληνική ναυτιλία και να ξαναγεμίσουν με Έλληνες και Ελληνίδες ναυτικούς τα εμπορικά πλοία. 

  Από την πλευρά της η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών δια του προέδρου της Θεόδωρου Βενιάμη, παρεμβαίνοντας στο δημόσιο διάλογο απάντησε στο προσκλητήριο της κυβέρνησης, ανοίγοντας το δρόμο ώστε πράγματι να δημιουργηθούν προοπτικές απασχόλησης χιλιάδων ανέργων στην ελληνόκτητο ποντοπόρο ναυτιλία. 

  Συγκεκριμένα ο κ. Βενιάμης σημείωσε τη δυνατότητα που έχει η ελληνόκτητη εμπορική ναυτιλία να προσφέρει νέες θέσεις εργασίας, υπογράμμισε ωστόσο ότι καθοριστική παράμετρος για την επιβίωση του ελληνικού πλοίου στο διεθνή ναυτιλιακό στίβο ήταν πάντοτε και παραμένει η ανταγωνιστικότητα. Υπό το πρίσμα αυτό προϋπόθεση για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας είναι η συμφωνία νέων ρεαλιστικών όρων, οι οποίοι να λαμβάνουν υπόψη τα δεδομένα στην ελληνική και διεθνή ναυτιλιακή αγορά εργασίας, σημειώνει ο κ. Βενιάμης, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο, εφόσον βρεθεί κοινός τόπος με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, να ανοίξει ο δρόμος για χιλιάδες ανέργους να βρουν δουλειά στον ελληνόκτητο εμπορικό στόλο. 

  Αναλυτικά η δήλωση Βενιάμη αναφέρει: "Σε μία εποχή όπου η πατρίδα μας και η κοινωνία μας μαστίζεται από την ανεργία, ιδίως στους νέους, έχουμε εκφράσει πολλές φορές την επιθυμία μας να αναβιώσουμε την ναυτοσύνη των Ελλήνων, την οποία η ελληνική πλοιοκτησία εκτιμά και εμπιστεύεται. 

  Η ελληνόκτητη εμπορική ναυτιλία έχει αποδεδειγμένα τη δυναμική να προσφέρει νέες θέσεις εργασίας δίνοντας στους νέους συμπολίτες μας προοπτικές για εργασία και δημιουργία. 

  Ταυτόχρονα όμως η ανταγωνιστικότητα ήταν πάντοτε και παραμένει καθοριστική παράμετρος για την επιβίωση του ελληνικού πλοίου στο διεθνή ναυτιλιακό στίβο προκειμένου να συνεχίσει να αποτελεί στρατηγικό πυλώνα και μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

  Επομένως, προϋπόθεση για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας είναι η συμφωνία νέων ρεαλιστικών όρων, οι οποίοι να λαμβάνουν υπόψη τα δεδομένα στην ελληνική και διεθνή ναυτιλιακή αγορά εργασίας".

  Το αντικείμενο
  Τι σημαίνει όμως η αναφορά του κ. Βενιάμη στα δεδομένα της ελληνικής και διεθνούς ναυτιλιακής αγοράς εργασίας. Πρόκειται για μια πάγια θέση της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών η οποία μεταφράζεται σε συμβάσεις για τη ναυτική εργασία στα επίπεδα των αντίστοιχων συμβάσεων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) και σε επανδρώσεις στα όρια ασφαλείας που έχει προσδιορίσει ο ΙΜΟ. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ η δυνητική απασχόληση στην ποντοπόρο ναυτιλία αλλά και σε κλάδους που εμπλέκονται έμμεσα θα μπορούσε από περίπου 200 χιλιάδες θέσεις εργασίας που διατηρεί σήμερα να υπερβεί τις 550 χιλιάδες ειδικά στην περίπτωση που προσελκυθούν περισσότερες ναυτιλιακές στη χώρα μας. 

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Ροή Ειδήσεων

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ