Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Ιουν-2016 08:05

  Γιατροί- φυσικοθεραπευτές πληρώνονται για τον... Ιανουάριο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Γιατροί- φυσικοθεραπευτές πληρώνονται για τον... Ιανουάριο

  Χρειάστηκαν πάνω από πέντε μήνες και αφόρητες πιέσεις από τις επιχειρήσεις της Υγείας για να ξεκινήσει τελικά ο ΕΟΠΥΥ τη διαδικασία των πληρωμών.  Την ώρα που η αγορά της Υγείας έχει κυριολεκτικά "στεγνώσει” από ρευστότητα, καθώς- με εξαίρεση του φαρμακοποιούς- όλοι οι υπόλοιποι πάροχοι παραμένουν απλήρωτοι από την αρχή του χρόνου, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προχωρά, αν και με αργούς ρυθμούς, στην αποπληρωμή του Ιανουαρίου, σε πρώτη φάση προς τους γιατρούς και προς τους φυσικοθεραπευτές. 

  Οι πρώτοι είχαν προαναγγείλει από την προηγούμενη εβδομάδα πως θα προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας προς τους ασφαλισμένους εξαιτίας των παλιών και νέων χρεών που έχουν συσσωρευτεί, γεγονός που φαίνεται να πίεσε τη διοίκηση του Οργανισμού. Οι δεύτεροι είχαν σε αυστηρό τόνο επισημάνει τα κενά του ηλεκτρονικού συστήματος καταχώρησης των παραπεμπτικών και την παντελή έλλειψη υποτυπώδους ελέγχου στα κατατεθειμένα παραπεμπτικά από περιφερειακές διευθύνσεις. Οι κινήσεις δείχνουν πως έφεραν αποτέλεσμα με τους άνωθεν επιχειρηματίες να βλέπουν, αν και ήδη διανύουμε τον Ιούνιο, το "χρώμα του χρήματος” από τον ΕΟΠΥΥ.

  Το θετικό νέο για την ιδιωτική αγορά της περίθαλψης είναι πως για πρώτη φορά από το 2012, οπότε και ιδρύθηκε ο ΕΟΠΠΥ, οι πληρωμές θα γίνουν στο 100% των εκκαθαρισμένων υποβολών. Μέχρι τώρα, όλοι οι πάροχοι πληρώνονταν μετά από πρόχειρο λογιστικό έλεγχο μόνο για το 90% των τιμολογίων που υπέβαλαν και το υπόλοιπο 10% παρακρατούνταν μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες εκκαθαρίσεις, που όμως ποτέ δεν είχαν ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα τα χρήματα αυτά να μην έχουν φτάσει ποτέ στις επιχειρήσεις.

  Το αρνητικό είναι πως εκφράζονται έντονοι προβληματισμοί για το εάν τελικά ο ΕΟΠΥΥ θα καταφέρει να προχωρήσει στις αποζημιώσεις που υπόσχεται, δεδομένης της υστέρησης πόρων από τα ασφαλιστικά ταμεία. 

  Σύμφωνα με τη διοίκηση του Οργανισμού, μέχρι και την Τρίτη είχαν ενταλματοποιηθεί με τη νέα διαδικασία ελέγχου και αποζημίωσης και έχουν  προωθηθεί μέσω τραπεζών οι αποζημιώσεις για τέσσερις χιλ. ιατρούς, αριθμός που αποτελεί το 75% του συνόλου των συμβεβλημένων ιατρών. Όσον αφορά τους φυσικοθεραπευτές, η ενημέρωση που υπάρχει είναι πως έχουν ενταλματοποιηθεί αποζημιώσεις προς 1.700 φυσικοθεραπευτές, ποσοστό 81%. 

  Εντούτοις, μένουν να προχωρήσουν οι πληρωμές προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, τα διαγνωστικά κέντρα, τις ιδιωτικές κλινικές, αλλά και ένας ακόμη μήνας για τα φαρμακεία, οι οποίες αποτελούν και το μεγαλύτερο κομμάτι του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ. Ακόμη δεν υπάρχει ενημέρωση για το πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία αποζημίωσης, με στελέχη πάντως της αγοράς να εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικά για την πορεία της εκκαθάρισης.

  Εξάλλου, τα τελευταία στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου στις επιχειρήσεις της Υγείας αποκαλύπτουν το μέγεθος της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά. Ο τομέας της Υγείας πιο συγκεκριμένα καταλαμβάνει το 40% των συνολικών οφειλών, ύψους 2,7 δισ. ευρώ. Από αυτά, το 1,6 δισ. αφορά οφειλές του ΕΟΠΥΥ και το 1,1 δισ. ευρώ οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων.

  Βασιλική Κουρλιμπίνη
  vicky.kourlibini@capital.gr

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ