Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 17-Απρ-2016 08:02

  Αλλάζει το χάρτη των ΑΠΕ το κλείσιμο της αξιολόγησης

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Αλλάζει το χάρτη των ΑΠΕ το κλείσιμο της αξιολόγησης

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Το νέο πλαίσιο στήριξης των ΑΠΕ αλλά και η αλλαγή του ΕΤΜΕΑΡ με στόχο τη βιωσιμότητα του λογαριασμού για τις ΑΠΕ, περιλαμβάνονται ως δεσμεύσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης, μετά τις διαβουλεύσεις που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες.

  Συγκεκριμένα στο ενεργειακό πακέτο της αξιολόγησης εκτός από τα θέματα αιχμής που αφορούν στη ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ περιλαμβάνονται και δύο κρίσιμες προβλέψεις για την αγορά της πράσινης ενέργειας.

  Η πρώτη αφορά στη νομοθέτηση του νέου πλαισίου για την υποστήριξη των ΑΠΕ, που θα εξασφαλίζει την οικονομική βιωσιμότητα και ταυτόχρονα θα είναι ευθυγραμμισμένο με τις οδηγίες για τις κρατικές ενισχύσεις. Θυμίζουμε ότι ήδη βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο όπως όλα δείχνουν μετά το Πάσχα θα πάρει το δρόμο για τη βουλή, κλείνοντας έτσι την εκκρεμότητα που υπάρχει στην αγορά.

  Στο ίδιο νομοσχέδιο πιθανόν να υπάρξουν προβλέψεις και για τη δεύτερη δέσμευση που αφορά στην αγορά των ΑΠΕ. Δηλαδή την τροποποίηση της τρέχουσας νομοθεσίας για το ΕΤΜΕΑΡ ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ  θα εξαλειφθεί σε 12 μήνες.

  Ποιες είναι οι σκέψεις που έχουν πέσει στο τραπέζι για το θέμα χωρίς ακόμη να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις; Μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνονται μια νέα παρέμβαση σε επιλεκτικές ταρίφες που θεωρείται ότι δίνουν υψηλές αποδόσεις σε σχέση με την εγκατεστημένη ισχύ. Το πρόβλημα με μια τέτοια παρέμβαση είναι ότι – πέραν των αναμενόμενων αντιδράσεων των ιδιοκτητών φωτοβολταϊκών – προεκλογικά ο Σύριζα είχε επικρίνει το πρώτο κούρεμα που έγινε επί της προηγούμενης κυβέρνησης και είχε ταχθεί υπέρ αιτημάτων για "αποκατάσταση της αδικίας".

  Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις κάνουν λόγο για έλλειμμα της τάξης των 190 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2016, ενώ εάν δεν υπάρξει κάποια άλλη λύση τότε θα πρέπει το ποσό αυτό να καλυφθεί με αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ που θα επιβαρύνει τους λογαριασμούς του ρεύματος. Σημειώνεται ότι το έλλειμμα φουσκώνει καθώς τα έσοδα από τους ρύπους είναι μειωμένα ενώ την ίδια στιγμή το Δεκέμβριο υπήρξε απόφαση για μικρή μείωση του ΕΤΜΕΑΡ από τη ΡΑΕ, ενώ αυξήθηκε λίγο και η ισχύς των ΑΠΕ. Επίσης η μείωση της χονδρεμπορικής τιμής οδηγεί σε αύξηση του απαιτούμενου ποσού για να πληρωθούν οι μονάδες πράσινης ενέργειας με τις εγγυημένες ταρίφες τους.

  Νομοσχέδιο

  Σε ό,τι αφορά το νέο πλαίσιο στήριξης των ΑΠΕ θα αποτελεί ένα συνδυασμός του περίφημου feed-in-premium (προσαύξηση επί της αγοραίας τιμής) και μειοδοτικών διαγωνισμών, όπως άλλωστε προβλέπουν και οι κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε.

  Στο πλαίσιο αυτό θα καθοριστεί ένα ανώτατο όριο την τιμή feed in premium για κάθε τεχνολογία και στη συνέχεια θα γίνονται διαγωνισμοί για εγκατάσταση συγκεκριμένης ισχύος, όπου θα κερδίζει αυτός που θα προσφέρει τη χαμηλότερη τιμή.

  Επίσης στη νέα αγορά, προβλέπεται ότι το όποιο έλλειμμα προκύπτει στον ειδικό λογαριασμό δε θα επιβαρύνει τους καταναλωτές αλλά θα δημιουργηθούν άλλοι μηχανισμοί της αγοράς που θα ισοσκελίζουν την όποια διαφορά.

  Τέλος οι πληροφορίες θέλουν το υπουργείο να προχωρά σε εφαρμογή των κατευθυντηρίων γραμμών για την κατανομή του ΕΤΜΕΑΡ ούτως ώστε να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που υπάρχουν για προστασία της βιομηχανίας από το επιπλέον κόστος που προκύπτει.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  15:21 26/07

  Αυξήθηκαν 4,9% τα κέρδη της General Dynamics

  Αυξήθηκαν 4,9% τα κέρδη τριμήνου της General Dynamics, κατασκευάστριας εταιρείας των αεροσκαφών Gulfstream, των τανκς και των πλοίων του αμερικανικού ναυτικού.

  15:13 26/07

  Υπεριδιπλασιάστηκαν τα κέρδη της Nasdaq Inc

  Υπερδιπλασιάστηκαν τα κέρδη β΄ τριμήνου της πλατφόρμας συναλλαγών Nasdaq Inc, κυρίως εξαιτίας της αύξησης των εσόδων στις δραστηριότητες υπηρεσιών αγοράς που επιβλέπει τις συναλλαγές, και τις...

  14:32 26/07

  Hershey: Αύξηση κερδών και εσόδων στο τρίμηνο

  Τα κέρδη για την τελευταία περίοδο αυξήθηκαν στα 203,5 εκατ. δολάρια ή 95 σεντς ανά μετοχή, έναντι των 146 εκατ. δολαρίων ή 68 σεντς ανά μετοχή στην αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

  14:05 26/07

  Ζημιές εμφάνισε στο τρίμηνο η GlaxoSmithKline

  Η εταιρεία εμφάνισε στο τρίμηνο μέχρι τον Ιούνιο καθαρές ζημιές 180 εκατ. στερλίνων σε σχέση με τις ζημιές των 435 εκατ. στερλίνων πριν από ένα χρόνο, όταν η εταιρεία ανέλαβε απομειώσεις 1,8 δισ....

  16:00 15/07

  Διχάζει την κυβέρνηση η ΔΕΗ, μήνυμα από Βρυξέλλες

  Διευρύνεται ο σκεπτικισμός σε κυβερνητικά στελέχη για τις εξελίξεις γύρω από τη ΔΕΗ και το μέλλον της. Σοβαρά εμπόδια στην υπόθεση της πώλησης του 40% των λιγνιτικών. Η "ηχηρή σιωπή" Τσίπρα στην...