Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Οκτ-2015 17:55

  Προβόπουλος: Η απειλή του Grexit καθιστά την επιτυχία του προγράμματος μονόδρομο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια εκδήλωση της Σειράς Διαλέξεων "Γεωργίου Μπεχράκη" στην Έδρα Κωνσταντίνου Καραμανλή στη Σχολή Φλέτσερ του Πανεπιστημίου Ταφτς στη Βοστώνη, με ομιλητή τον καθηγητή Γεώργιο Προβόπουλο, πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.

  Ο κ. Προβόπουλος ανέπτυξε τις θέσεις του για την ελληνική κρίση και τις προοπτικές εξόδου από αυτήν, μπροστά σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο και παρουσία του πρύτανη της Σχολής Φλέτσερ, Τζέιμς Σταυρίδη, της οικογένειας του δωρητή Γ. Μπεχράκη και εκπροσώπων του  Ιδρύματος Καραμανλή από την Αθήνα.

  Η ομιλία του κ. Προβόπουλου είχε τίτλο "Από το Grexit  στην ανάρρωση" και αποτελούνταν από τρία μέρη. Το πρώτο αφορούσε τις δυο φάσεις της ελληνικής κρίσης, από το 2009 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 και από τις αρχές του 2015 μέχρι σήμερα. Ο κ. Προβόπουλος ανέλυσε τις γενεσιουργές αιτίες της κρίσης, δηλαδή τον εκτροχιασμό των δημόσιων οικονομικών και την απώλεια της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, καθώς και τη σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε μέχρι το 2014 στην προσαρμογή της οικονομίας στις νέες συνθήκες. Στη συνέχεια, ο κ. Προβόπουλος περιέγραψε την εκ νέου επιδείνωση της κατάστασης μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.

  Το δεύτερο μέρος της ομιλίας του κ. Προβόπουλου αναλώθηκε στην περιγραφή των μέτρων που έλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και συνολικά η Ευρωζώνη για την καλύτερη θωράκιση της ελληνικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας από την κρίση. Τέλος, το τρίτο μέρος ήταν αφιερωμένο στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σήμερα, οι οποίες μπορεί να είναι αισιόδοξες στο βαθμό που τηρείται η συμφωνία της 12ης Ιουλίου. Για τον   κ. Προβόπουλο μεγαλύτερη σημασία έχουν τα μέτρα που θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας, παρά η  διευθέτηση του προβλήματος του δημόσιου χρέους.

  Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο κ. Προβόπουλος θεώρησε την επιστροφή στη δραχμή ως την απόλυτα καταστροφική επιλογή και πως η απειλή του Grexit καθιστά την επιτυχία του προγράμματος μονόδρομο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  16:05 21/07

  Brexit, μια πρώτη αποτίμηση των διαπραγματεύσεων

  Σύγκλιση σε μια σειρά θεμάτων δείχνει ο απολογισμός των διαπραγματεύσεων για το Brexit, σύμφωνα με τον Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για την ΕΕ και τον Ντέιβιντ Ντέιβις από την...

  11:19 20/07

  Αυστραλία: Στο 5,6% η ανεργία τον Ιούνιο

  Η αγορά εργασίας της Αυστραλίας παρέμεινε ισχυρή τον Ιούνιο, με την ανεργία στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών, μετά από μια μεγάλη αύξηση της πλήρους απασχόλησης.

  10:12 20/07

  Ασκήσεις ακροβασίας του Μάριο Ντράγκι

  Πόσο ακόμη θα διαρκέσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ; Κάποιες πρώτες ενδείξεις αναμένονται από τη σημερινή συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου της.

  08:43 20/07

  Αυξήθηκαν 9,7% οι εξαγωγές στην Ιαπωνία τον Ιούνιο

  Οι ιαπωνικές εξαγωγές αυξήθηκαν 9,7% τον Ιούνιο σε σχέση με το περασμένο έτος, κυρίως λόγω της σταθερής ζήτησης στο εξωτερικό για ημιαγωγούς και σχετικό εξοπλισμό αλλά και λόγω του ασθενέστερου γεν.

  08:24 20/07

  ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε τον προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος 2018

  Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2018, ανοίγοντας τον δρόμο για την ψήφιση από την Γερουσία του νομοσχεδίου για την αναδιαμόρφωση του φορολογικού συστήματος,...