Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Μαϊ-2015 14:40

  Η κυβέρνηση ζητάει λεφτά από πρεσβείες και προξενεία

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18:08

  Εντολή προς Πρεσβείες και Προξενεία της Ελλάδας στο εξωτερικό να επιστρέψουν άμεσα στην εφορία τυχόν αδιάθετες δαπάνες, έστειλε σήμερα η κυβέρνηση.

  Όπως μεταδίδει το Βήμα, που επικαλείται έγγραφο, οι διπλωματικές αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό καλούνται να επιστρέψουν αδιάθετες δαπάνες και εισπράξεις από προξενικές πράξεις (έκδοση βίζας, πληρεξούσια και άλλα), ποσά τα οποία μέχρι σήμερα εν μέρει συμψηφίζονταν με τα χρήματα για τις λειτουργικές δαπάνες που χορηγούσε το υπουργείο των Εξωτερικών στις πρεσβείες και τα προξενεία, ενώ ένα ποσοστό εσόδων επέστρεφε στο ΥΠΕΞ - και όχι στις ΔΟΥ.

  Το έγγραφο καλεί τις διπλωματικές αρχές να επιστρέψουν άμεσα μέσω ΔΟΥ τυχόν αδιάθετες δαπάνες, που αφορούν κατά βάση έξοδα για γραφική ύλη, καθαριστικά κτλ, του τρέχοντος διμήνου.

  Έτσι, παρά τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, οι εισπράξεις συγκεντρώνονται -ορισμένα προξενεία που εκδίδουν τουριστική βίζα έχουν αρκετά έσοδα- χωρίς όμως να διατίθενται κονδύλια για τις δαπάνες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία τους.

  Σύμφωνα με έμπειρους διπλωμάτες που επικαλείται το Βήμα, ουδέποτε έχει σταλεί αντίστοιχο έγγραφο στο παρελθόν.

  Αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ

  Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση ασκεί το ΠΑΣΟΚ με αφορμή δημοσιογραφικές πληροφορίες για δέσμευση των εισπράξεων από προξενικές πράξεις.

  Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

  “Τώρα η κυβέρνηση μαζεύει ότι εισπράξεις έχουν οι πρεσβείες και προξενεία μας από προξενικές πράξεις. Η ενέργεια αυτή - ιδίως τις ημέρες αυτές - στέλνει σε όλο το κόσμο το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα κολλημένη στο τοίχο λόγω ταμειακών αναγκών.
  Βοηθάει αυτό την οποία διαπραγμάτευση;
  Εντάσσεται σε κάποια στρατηγική;
  Υπαγορεύεται από τη θεωρία των παιγνίων;”

  Διευκρινίσεις από ΥΠΕΞ

  Καμία αλλαγή δεν έχει επέλθει ως προς την διαχείριση των οικονομικών των προξενείων της χώρας στο εξωτερικό, διαβεβαιώνει το ΥΠΕΞ, διαψεύδοντας παράλληλα τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι η εντολή για την μεταφορά των αδιάθετων εισπράξεων αφορά τις πρεσβείες, και τις δυνατότητες των διπλωματικών αντιπροσωπειών της Ελλάδας να ανταποκριθούν στις λειτουργικές τους ανάγκες, μεταδίδει η Καθημερινή.

  Όπως διευκρινίζεται, το υπουργείο ζήτησε με έγγραφό του να επιστρέψουν τα προξενεία τις αδιάθετες δαπάνες τους και εισπράξεις, σε μια διαδικασία που ακολουθείται πολλά χρόνια, αλλά λόγω του νέου νόμου για τα διαθέσιμα, έπρεπε οι προξενικές αρχές να προσαρμοστούν στη νέα νομική βάση.

  Οπως σημειώνουν από το ΥΠΕΞ, δεδομένου ότι μόνο τα προξενεία έχουν έσοδα και όχι οι πρεσβείες, κυρίως από τις βίζες και άλλες υπηρεσίες, η εγκύκλιος δεν αφορά τις πρεσβείες, άρα δεν επηρεάζεται η λειτουργία τους.

  Υπό αυτό το πρίσμα, επισημαίνουν στην Καθημερινή διπλωματικές πηγές, οι εισπράξεις είναι δημόσιο χρήμα που πρέπει να αποσταλεί στην Ελλάδα, εξηγώντας ότι το μόνο που αλλάζει σε σχέση με το παρελθόν είναι η διαδικασία και όχι η ουσία.

  Διαβάστε ακόμη:

  * Το Ποτάμι: «Στα χνάρια του Όθωνα» για τις προξενικές πράξεις

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων